Президент Черкаської обласної федерації хортингу просить не робити на її вихованцях політику
Хортинг
– Не потрібно робити піар на наших дітях, змішувати спорт з політикою. Нічого поганого в тому, що ми даємо можливість дитині займатися та брати участь у змаганнях, немає. Дітям подобається, у них “горять” очі. Життя спортсмена – захопливе, вони виїжджають до оздоровчих спортивних таборів та на збори, де навчаються, тренуються, змагаються й відпочивають усі разом. Це загартовує дух і тренує тіло. Тут діти знаходять собі друзів та вчаться допомагати і підтримувати одне одного.

 

Так спортсменка, тренер і донька одного із видатних українських тренерів відповідає на закиди ЗМІ, що, мовляв, губернатор профінансував «своїх» спортсменів. 9 серпня Черкаська обласна рада прийняла обласну програму розвитку хортингу на 2013-2017 роки, де, зокрема, передбачено облаштування 10 залів для занять цим видом спорту, а також проведення різного рівня змагань.
Аза Шульга наголошує – це дасть змогу безкоштовно займатися хортингом усім бажаючим не тільки в Черкасах, а й у інших районах області. Допоки матеріальні перепони не ставали на заваді опанування хортингом. Втім, безперечно, у дітей повинні бути прийнятні умови тренування.

hortung 2013 very cbce3c76

У суто українському національному виді спорту під назвою «хортинг» гармонійно поєдналися елементи технік боксу, кікбоксингу, карате, дзюдо й інших видів боротьби. Хортинг активно розвивається і за межами України – ним займаються у 40 країнах світу. Також зареєстрована Міжнародна федерація хортингу.

hortung 2013 verWHF-3-1024x642

– Саме слово «хортинг» походить від назви відомого острова Хортиця, який став осередком формування і діяльності українського козацтва, – розповідає Аза Шульга. – Хортинг, як національний вид спорту, формувався буквально «з крупиць» в результаті узагальненого багаторічного досвіду лікарів, тренерів, вчених України та інших країн світу. Техніка хортингу об’єднала в собі найбільш ефективні й раціональні прийоми світових видів єдиноборств.
Українська Федерація Хортингу була зареєстрована в 2009 році Міністерством юстиції України. Окрім фізичної підготовки та оволодіння прийомами самозахисту, хортинг робить акцент на зміцненні здоров’я, духовному та патріотичному вихованні, формуванні активної та дисциплінованої особистості, яка була б зацікавлена національною культурою й історією своєї держави.
Отож, після прийняття обласної програми, опанувати майстерність національного єдиноборства зможуть школярі навіть віддалених районів області. Разом із цим, на сьогодні Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України розроблені спеціальні програми й методичні посібники для дитячо-юнацьких спортивних шкіл та учнів 5-11-х класів загальноосвітніх шкіл. У черкаській школі №26, за словами Ази Шульги, на уроках фізкультури діти вже вивчають хортинг як ще один варіативний модуль.

hortung 2013 very 5ad14570

– На подібних уроках фізичного виховання на школярів чекають вправи на координацію, швидкість і рух, а також оздоровчий комплекс вправ. Діти вивчатимуть розділ хортингу під назвою «форма» – це послідовне виконання підготовчих формалізованих спарингових комбінацій хортингу, – пояснює Аза Вікторівна. – Звісно, поєдинків на уроках фізкультури не буде. Також діти зможуть ознайомитися з життям і досягненнями наших провідних спортсменів, а також історією цього виду спорту.
Відповідно до програм профільного Міністерства, хортинг рекомендують вихованцям дитячих садків, учням профільних ліцеїв, технікумів та студентам вищих навчальних закладів. Під час таких тренувань навантаження дається дозовано з врахуванням особливостей кожного учня. Шкільні вчителі фізичного виховання у підготовці до подібних модулів прослухали відповідні курси та семінари. Вікових обмежень для занять національним видом бойового мистецтва не існує. Та й займатися ним можуть як хлопці, так і дівчата.

hortung 2013 verWYTOPjnJV38-1024x768

– На заняття з хортингу можуть прийти навіть дорослі жінки, – додає Аза Вікторівна. – Ми навчимо їм елементарній техніці самооборони та використанню підручних засобів для захисту. Звісно, такі заняття для жінок – гарна альтернатива фітнесу чи аеробіці: тут ми працюємо над м’язами живота, рук та ніг…

provce.ck.ua