Підсумки чемпіонату Черкаської області з пляжного футболу
Пляжний волейбол
 
 
 
Протягом усього літа у Черкасах практично не було і дня без пляжного футболу. Кожного тижня головна пляжна арена міста – «Живчик-Арена» була заповнена вболівальниками, котрі приходили подивитися на гру кращих пляжників Черкащини. Цьогоріч чемпіонат Черкаської області вийшов на новий рівень. Оскільки цього сезону чемпіонат стартував у двох лігах: Вищій та Першій.
Спершу поговоримо про нововведення чемпіонату, а саме створення Першої ліги. З самого початку Асоціація пляжних видів спорту планувала, щоб у Першій лізі брало участь 10 команд, однак охочих виявилося лише чотири. Втім, незважаючи на короткий чемпіонат, котрий складався з шести турів, матчу Першої ліги також збирали чимало глядачів й радували їх своєю грою.
Інтрига у Першій лізі також розгорілася не на жарт. «Одна Родина» та «Приватбанк» до останнього «тіснили» один одного з першої позиції і лише в останньому турі «Родина» остаточно стала переможцем. За підсумками чемпіонату «Одна Родина» та «Приватбанк» цілком заслужено в наступному сезоні поповнять склад Вищої ліги. Звичайно, якість гри у Першій лізі бажала бути кращою. Про що свідчать більшість матчів, котрі завершувалися надто розгромними рахунками. Словом, Перша ліга створена для дебютантів, які тільки вивчають цей новий вид спорту.
Справжнім відкриттям чемпіонату став лідер «Однієї Родини» Артем Захаров. Цей футболіст за шість турів «наколотив» 22 м’ячі й беззаперечно став кращим бомбардиром першості та взагалі кращим гравцем турніру. Можливо без Артема «Одна Родина» й не досягла б цього результату. Цікаво буде подивитися на цю команду в наступному сезону, у Вищій лізі.
Стосовно Вищої ліги, то тут пройшов напрочуд цікавий та якісний турнір. Загалом у чемпіонаті взяло участь 10 команд, більшість з яких продемонстрували якісний рівень пляжного футболу. Власне цьогорічний сезон якісно вирізняється з-поміж інших своєю непередбачуваністю та високим рівнем. Лише кілька команд не змогли нав’язати боротьбу лідерам. Всі інші й були лідерами першості. Власне за головний трофей чемпіонату практично до останнього туру боролося 7 команд. І лише в останньому турі вирішилася доля чемпіонства.
Неприємним аспектом чемпіонату стало лише зняття з чемпіонату, досвідченого колективу «Зеніт». Через розбіжності в поглядах та відсутність гравців, ця команда знялась з чемпіонату й цілком логічно посіла останню сходинку.

pidsumkibeachDSC01345

Другою з низу чемпіонат завершила Черкаська збірна світу. Саме так охрестили команду«Явір-Юнайтед» у цьогорічному чемпіонаті. Інтернаціональний колектив складається зі студентів ЧДТУ. Власне футболісти з різних країн світу не змогли добути бодай однієї перемоги, тому радували уболівальників переважно своїм колоритом. Втім у кожному матчі гравці «Явору» мали шанси на перемоги, проте черкаські команди були сильнішими за них.
Дещо краще, проте все одно внизу турнірної таблиці опинився минулорічний півфіналіст чемпіонату, «Живчик». Цього сезону у «живчиків» абсолютно була відсутня командна гра. «Живчик» - найбільш залежна команда від одного футболіста. Саме від гри капітана Богдана Губи залежали перспективи команди в сезоні. Власне у кожному матчі Богдан грав на якісному рівні, й до кінця був претендентом на звання кращого бомбардира першості. Проте зусиль цього футболіста було замало для того, щоб «Живчик» претендував хоча б на місце в середині таблиці. У підсумку 8-ме місце цілком справедливий результат для цієї команди.

pidsumkibeachDSC01853

Непогано, проте не стабільно на чемпіонаті виступив «Епіцентр». Команда не могла провести бодай два рівних матчі. В одному цей колектив демонстрував чудову гру й здобував перемогу, в іншому досить безвільно програвав. Також впадало в око відсутність лідера в цій команді. У скрутну хвилину в «Епіцентру» не було кому повести команду за собою.
Після потужного старту в Кубку області, який «Цетус» завоював, від нього очікували серйозного виступу у чемпіонаті області. Втім минулорічний чемпіон не зумів провести першість на своєму рівні. Власне розпочавши чемпіонат з кількох поразок поспіль, футболісти «Цетусу» серйозно «забуксували» в середині, програвши три матчі поспіль. Вже за кілька турів до кінця ці поразки поставили хрест на чемпіонських амбіціях команди. Тому наприкінці пляжного сезону «Цетус» зосередився на чемпіонаті України. На всеукраїнській першості команда зуміла дещо реабілітуватися. І хоча «Цетус» не вийшов з групи, проте в останньому матчі черкаські футболісти здобули якісну перемогу, й довели, що вміють грати у пляжний футбол.

pidsumkibeachDSC04153

Команда-несподіванка – «Матусів». У цьому сезоні «Матусів» вийшов на якісно новий рівень. Цей колектив вже давно на мапі черкаського міні-футболу та пляжного футболу й з кожним роком самобутня команда зі Шполянського району додає у своєму розвитку. У цьому сезоні «Матусів» взяв участь у чемпіонаті області без свого лідера, Максима Маняка. Втім, без нього «матусяни» спромоглися не лише не програти, а навпаки, зробити великий крок уперед. Новим лідером команди став Артем Захаров, навколо якого будувалося більшість атак. Більшість інших гравців – перевірені бійці, з котрими «Матусів» пройшов низку чемпіонатів. Власне з цим складом «матусяни» зуміли нав’язати боротьбу лідерам чемпіонату й всерйоз претендували на чемпіонство. Чого лише варті перемоги над «Пальмірою» та «Цетусом». Іншим фаворитам «матусяни» програли, однак зуміли здобути бажані очки в інших матчах й завершили чемпіонат, здобувши однакову кількість очок з низкою команд. Насправді – це один із кращих сезонів в історії «Матусова».

pidsumkibeachDSC01100

Стосовно боротьби за чемпіонство, то тут протягом сезону не було зрозуміло, хто стане чемпіоном. Десь з середини чемпіонату лідерство захопило «Дніпро-2003». «Дніпряни» стали єдиною командою, котра за три матчі до завершення чемпіонату не втратила жодного очка. Петро Степанов, Павло Кіт і компанія нарешті зібралися з силами й після невдалого минулого сезону заявили про свої амбіції. Команда переграла усіх своїх опонентів й впевнено йшла до свого чемпіонства. Проте зарано повірила в перемогу й в останніх кількох матчах на «Живчик-Арену» вийшло вже інше «Дніпро-2003». У цих матчах не пішла гра у лідера команди Петра Степанова, а це 50% успіху «Дніпра». Не вдавалася гра у захисті. І як наслідок, «Дніпро-2003» відстрочило питання про чемпіона до останнього матчу.
Одним із головних фаворитів також була «Темна Конячка». У минулому сезоні ця команда стала володарем кубку, цьогоріч сподівалася скласти конкуренцію суперникам у боротьбі за золото чемпіонату. Проте, гравці «Конячки» не зуміли пройти чемпіонат на одному рівні. Команда демонструвала майже ідеальну гру в пляжний футбол, проте разом з тим чергувалися невдачі. Кілька поразок перекреслили шанси команди на чемпіонство. Але в останніх матчах «Конячка» видала максимум й забезпечила собі срібло!

pidsumkibeachDSC04499

Не очікувано в лідери записався минулорічний дебютант, «Азот». У цьому сезоні підопічні Сергія Усаковського стали на голову сильнішими, про що свідчили результати команди. Головними «ковалями» успіху команди стали досвідчені Олег Кудря та Володимир Гонда. Забивши на двох понад 20 м’ячів ці двоє вражали ворота суперника з різних дистанцій. У цьому успішному сезоні «азотівці» могли замахнутися навіть на чемпіонство, проте зазнавши кількох не запланованих поразок команда хімічного підприємства залишилася у верхній частині турнірної таблиці.
Й головна несподіванка чемпіонату – «Імперія-Пальміра». Вже з першого сезону в пляжному футболі Черкащини ця команда дісталася вершин. Фіналіст кубка області, лідер чемпіонат – все це про «Пальміру». Не маючи яскравого лідера, ця команда у кожному матчі брала очки своєю настирливістю та волею до перемоги. Ледь не в кожному матчі «Пальміра» поступалася, проте до кінця зустрічі футболісти збиралися в силах та «виривали» перемоги.