Валерій Самодай: "Всього можна досягнути й власними силами"
Пляжний волейбол
Чемпіони Світу та Європи у своїй віковій категорії вкотре підтвердили свою майстерність і професіоналізм на Черкаському пляжномумайданчику “Живчик”. Тож “Черкаському спорту” пощастило поспілкуватися з переможцями.


- Хлопці, розкажіть про те, як і коли Ви почали займатися волейболом?

В. Самодай: – Волейболом почали займатися ще з першого класу школи. А в парі з Сергієм граємо вже 6 років.


- Чому саме цей вид спорту? І що найважливіше можете виокремити у волейболі, аби досягти успіху?

В. Самодай: – Обрали, насамперед, бо наші батьки грають у волейбол. У мене тато й мама. У Сергія – тато.

С. Попов: – Я вважаю, що пляжний волейбол – це емоційний, динамічний, багатогранний вид спорту, що потребує дужебагато технічних й тактичних прийомів.


– Хто на цьому чемпіонаті був для Вас найсерйознішим суперником?

С. Попов: – Звичайно, ж Бабіч та Іойшер. Недарма саме з ними ми боролися за перше місце. Та головне, що на піску ми –суперники, а поза межами майданчику – друзі.


– Як проходила підготовка до змагань?

С. Попов: – Готувалися в різних містах: я – в Запоріжжі, Валерій – в Сумах, і приїздили один до одного. Зазвичай в періодпідготовки або я до Валери приїжджаю, або він до мене. Буває, зустрічаємосьумісті, де проходитиме турнір, за декількаднів.


- Як можете оцінити рівень цьогорічного чемпіонату? Черкаси Вам сподобались?

С. Попов: - Цього року чемпіонат проходить на значно вищому рівні, ніж в попередні роки. Ми абсолютно задоволені.Щодо Черкас… Гарне місто з красивими дівчатами.


- Який він вцілому – пляжний волейбол в Україні?

В. Самодай: - Рівень розвитку пляжного волейболу, звичайно, бажає кращого. Як завжди, не вистачає коштів і всього іншого. В нашій країні – це проблема. Але якщо є бажання – всього можна досягнути й власними силами. Тому, я вважаю,що загальний рівень все ж зростає. Зараз ми та деякі інші українські пари намагаємся брати участь у чемпіонатах Світу та Європи лише таким чином можна досягнути чогось. І доволі непогані результати свідчать про певний розвиток.


- Ваш вид спорту активно розвивається лише влітку, як вдається долати цю різницю – 6-7 місяців паузи, а потім – турнір затурніром.

В. Самодай: - Хороше питання. В Україні не зовсім розвинені умови для занять цілий рік. Ось в Німеччині, Голландії будують спеціальні зали з піском. На вулиці“-13”, а в залі“+20”. У Росії також є декілька подібних баз. До речі, там займаються нелише професіонали, а й аматори. Всім це подобається. А в Україніодна така база є лише в Запоріжжі.


- Відчули себе зіркою, після того як нещодавно стали чемпіонами Світу у своїй віковій групі?

С. Попов: - Це виключено. Потрібно дуже багато працювати, аби підтвердити свій клас на новому рівні у Світі. Тай в Україні кожен місяць це потрібно доводити сповна.


- Поділіться своїм рецептом успіху.

- Не пити й не курити!