Роман Соська: "Чорнобаївський "Колос" прагне повернути лідерські позиції в чемпіонаті області з футболу
Написав Administrator   
Неділя, 05 червня 2016, 08:13

Чорнобаївський "Колос" знову виступає в чемпіонаті Черкащині - изображение 2

Президент чорнобаївського клубу дав інтерв'ю, у якому розповів про завдання команди на сезон і особисту футбольну мрію.

 

 

Понад десять років тому чорнобаївський футбольний клуб «Колос» здобував перемоги у вищій лізі чемпіонату Черкаської області, був учасником чемпіонату України. У 2013 році невтішна фінансова ситуація загальмувала розвиток  футболу у Чорнобаї, команда вимушена була пропустити три  останні сезони в обласному чемпіонаті. 2016 -ий приніс місцевим уболівальникам гарну новину – «Колос» відроджується та заявляється у першу лігу чемпіонату області.  У своєму інтерв’ю президент ФК «Колос» (Чорнобай) Роман Соська, розповів про переможні сторінки в історії клубу, цьогорічне відродження команди та плани на майбутнє.

 

-Романе Вікторовичу,  свого часу чорнобаївський «Колос» вважався одним із найсильніших аматорських клубів Черкащини. Втім, останні сезони про команду взагалі нічого не було чути…

– Здобутки чорнобаївського  «Колоса» дійсно вагомі. В 1999 році, в рік заснування, команда була фіналістом Кубку області та срібним призером чемпіонату області. Тричі поспіль, в 2001, 2002 та 2003 роках, були чемпіонами області у вищій лізі. У 2000 -му завоювали бронзові нагороди та перемогли у Кубку Черкащини. У 2001 та 2002 роках грали у фіналах обласного кубку. Є у нас досягнення і у футзальних змаганнях. 1999, 2001 та 2003 роки – чемпіони області з міні-футболу.  То була яскрава сторінка в історії чорнобаївського футболу.  Вважаю помилкою те, що в 2011 році склад команди сформували «легіонери» з Києва,  а наші місцеві перспективні хлопці сіли на «банку». Я не бачив, щоб у «легіонерів» іскрило і блискало в очах.  У 2012 році команда зіграла у першій лізі області, а наступного сезону через брак коштів «Колос» припинив своє існування. Три роки Чорнобай залишався поза чемпіонатом Черкащини, і ось цього сезону команда повернулася на обласну футбольну арену.

 

 

-Під керівництвом, яких тренерів «Колосу» вдавалося утримувати лідерство в обласному футболі?

-Вагомий внесок в успіх команди зробили Григорій Фощій, Іван Дошкар, Микола Гергель. 

 

– Як формувався склад відродженої команди? Звідки запрошували футболістів?

- У нас  в команді зібрані всі місцеві футболісти, які грали в районній першості.  Від практики «легіонерів» відмовилися, бо вона себе не виправдовує.  Зараз маємо «кістяк» з шести футболістів, які раніше вже виступали на область. Колектив – молодий, середній вік гравців – 25 років. Молодь гуртується довкола досвідчених Олександра Клименка, Юрія Кривенка, Романа Кривенка, Сергія Керея.

 

- У нинішньому складі команди є футболісти, які до цього грали на професійному рівні?

- Ні, таких футболістів немає. «Колос» - це суто аматорський колектив, який прагнутиме вже найближчим часом, за належного фінансування, повернути втрачені останніми роками лідерські позиції в черкаському обласному футболу.  

 

- Познайомте нас із тренером  команди?

-Граючий тренер «Колоса» – Микола Лахтіонов, який окрім дорослої команди займається з дітьми. Зазначу, що на Чорнобаївщині в ДЮСШ, серед інших видів спорту, культивують футбол.  Микола Миколайович  вже 10 років працює тренером у спортшоклі. Набирає семирічок і тренує їх до випуску. Сім його вихованців зараз грають у вищій лізі ДЮФЛУ за «Дніпро-80» (Черкаси): Максим Дикий, Андрій Вишнівський з Чорнобая, Валентин Депутат з Лукашівки, Богдан Гуназа з Веселого Хутора, В¢ячеслав Романенко з Хрестителевого, Богдан Вінніченко, Артем Собко з Богодухівки. Троє його колишніх учнів - Олександр Ковальов, Ярослав Савісько, Ярослав Пуха - перебувають на навчанні в Олімпійському коледжі ім. Івана Піддубного, Андрій Литвиненко грає за ФК «Переможець» (Київ).

 

-Погодьтеся, що не в кожному населеному пунктів таку увагу приділяють підростаючому поколінню.

- Юних чорнобаївців готують досвідчені кваліфіковані тренери. Останніми роками після закінчення школи діти, як правило, припиняли займатися грою, адже не мали перспективи зростання в нашому регіоні. Лише одиниці переїздять до спортінтернатів чи одразу до професійних клубів. Але переважна більшість молодих талантів залишає футбол, або грає в місцевих аматорських командах. Ми хочемо, щоб наші  діти вели здоровий спосіб життя, забули про «отруйні» спокуси», щоб юніори представляли наш район в чемпіонатах області. Для них це шанс, потрапити до «Черкаського Дніпра», а то і столичних футбольних клубів.

Чорнобаївський "Колос" знову виступає в чемпіонаті Черкащині - изображение 3

- Після 4 турів чорнобаївський «Колос» очолює турнірну таблицю чемпіонату Черкаської області у першій лізі…

-Так, старт нам вдався, в усіх проведених матчах команда демонструвала гостроатакуючий футбол, багато створювала. Гадаю, що вболівальники від гри «Колоса» отримують задоволення. До речі, у Кубку Черкащині в 1\16 фіналу ми розгромили представника вищої ліги, фарм -клуб «Черкаського Дніпра» -4:1. У наступному раунді зійшлися з «Лідером» (Золотоноша), гра була рівною, наші футболісти не використали декілька слушних нагод і в підсумку поступилися 0:2.

 

- Яка задача поставлена перед командою на цей сезон?

- Перемогти у першій лізі, щоб наступного сезону представляти Чорнобаївщину в елітному дивізіоні Черкащини.

 

-  Як вам рівень цьогорічної першої ліги?

-  Рівень чемпіонату доволі високий, підібралися рівні колективи. Чемпіонат цікавий і вболівальникам, і командам-учасницям. 

 

- Хто підставив плече допомоги у відродженні «Колоса»?

- Нас зрозуміли та пішли назустріч керівники СТОВ «Агроко» Ігор Потапенко та Олег Носенко, які фінансово допомогли команді. З придбанням спортивного інвентарю суттєву допомогу надав депутат Черкаської обласної ради Роман Буданцев. Завдяки сприянню голови Чорнобаївської РДА Сергія Джоболди налагоджено процес поливу футбольного поля.

 

– Де тренується та проводить домашні матчі ФК «Колос»?

- На домашньому стадіоні, який, як на мене, знаходиться у хорошому стані. За ним доглядають, його поливають. На домашні поєдинки команди збирається до 300 глядачів, це непоганий показник.  Найголовніше, що є бажання самих фанатів, любителів футболу відновити свою команду. Висловлю сподівання, що жителі району долучаться до благородної справи і кожен пошановувач футболу зробить свій посильний внесок у відродження команди «Колос».

 

- Яка ваша футбольна мрія?

-  Мрію перемогти з нинішнім складом «Колоса» в обласному чемпіонаті та виграти Кубок області.

Чорнобаївський "Колос" знову виступає в чемпіонаті Черкащині - изображение 4

www.ua-football.com