Анатолій Науменко: З 10-ти федерацій карате ми є лідерами"
Написав Administrator   
П'ятниця, 14 грудня 2012, 17:14

startkarate1000До вашої уваги інтерв’ю з майстром спорту міжнародного класу, заслуженим тренером України, володарем 6-го дану карате - Анатолієм Науменком. Нині житель Сміли успішно очолює федерацію Фунакоші шотокан карате України. У своєму інтерв’ю знаний каратист розповів про розвиток цього виду спорту та здобутки на посаді голови федерації.

– Анатолію Олексійовичу, поділіться, яким було Ваше професійне зростання як організатора спортсменів-каратистів? 

– У 1991 році я заснував клуб «Восток», який в 2007 році був перейменований на «Будокан». У 1995 році мною була створена обласна федерація традиційного карате , а в 2004 році – вже Всеукраїнська федерація Фунакоші шотокан карате. Такою є еволюція тих структур, ініціатором створення яких я став. Ми починали з секції, потім переросли в клуб, потім вийшли на рівень обласної федерації, і нарешті дійшли до рівня всеукраїнської федерації. Зараз, до речі, Всеукраїнська федерація входить до міжнародної Асоціації Фунакоші шотокан карате та стала представником Всесвітньої всестильової конфедерації бойових мистецтв і спорту. Нині я є головним інструктором, президентом обласної та Всеукраїнської федерації Фунакоші шотокан карате. До складу всеукраїнської організації зараз входить 16 областей. 

– Наскільки успішною є робота очолюваної Вами Всеукраїнської федерації карате?
– В Україні з близько 10-ти різних федерацій карате сьогодні ми є безумовними лідерами. Ось, наприклад, у вересні ми взяли участь на Чемпіонаті світу з карате, що проходив у Денвері (США). Звідти наші каратисти привезли друге загальнокомандне місце. Хочу підкреслити, що це не випадковість, а закономірність, тому що, починаючи з 2008 року, призові місця на змаганнях світового рівня ми займаємо постійно. Зі спортсменів Черкаського регіону до Денверу їздив, на жаль, тільки один спортсмен – мій син Олександр Науменко, дякуючи лише тому, що головою фонду «За майбутнє Черкащини» Кузьмінським А.І. для цієї поїздки були виділені кошти. Але Олександр на змаганнях в США виборов 4 «золота» і 1 «срібло», чим зробив найбільший внесок у здобуття Україною другого загальнокомандного місця. Якщо повернутись до нашого міста то загалом, смілянські каратисти клубу «Будокан» завжди виступають на високому рівні: наприклад, в листопаді на Кубку України в Дніпропетровськ по фунакоші шотокан карате клуб «Будокан» черговий раз посів перше загальнокомандне місце.
karate00003Якщо говорити більш в цілому, то спортсмени, які належать до федерації фунакоші шотокан карате – а їх зараз більше 2-х тисяч – мають високі спортивні результати, багатьом з них вже присвоєні розряди та звання: МСУ, МСМК, ЗМСУ та ЗТУ на рівні Державної служби молоді та спорту України. Приємно й те, що Державна служба України стимулює спортсменів нашої федерації, які регулярно отримують премії, розмір яких в окремих випадках сягає 40-60 тисяч гривень. Це чудовий стимул. 
Успішний розвиток Всеукраїнської федерації фунакоші шотокан також значною мірою вдається завдяки ентузіазму тих людей, з якими я працюю, як піонер даної сфери. 

– Які найближчі цілі Ви ставите перед собою як керівник Всеукраїнської федерації карате?
– Кожне бойове мистецтво – карате, ушу, кікбоксинг – зараз розвивається своїм шляхом. Але усі ці види бойових мистецтв об’єднує на сьогоднішній день єдина мета – стати олімпійським видом спорту. Для цього була створена Всесвітня всестильова конфедерація бойових мистецтв і спортивних єдиноборств (WAMMCO), штаб-квартира якої в Копенгагені. Основною її місією є входження усіх бойових мистецтв до складу олімпійського руху єдиним блоком, як, наприклад, легка атлетика є цілісним олімпійським видом спорту з окремими видами – бігом, стрибками, метанням тощо. 
Я очолюю представництво WAMMCO в Україні, і зараз ми запустили проект входження бойових мистецтв до олімпійського руху і в нашій державі. Першим масштабним змаганням в контексті реалізації цього завдання став Кубок України по бойовим мистецтвам, БУДО і карате, який відбувся на початку грудня в Черкасах; у березні заплановано провести міжнародний чемпіонат у Київському "Палаці спорту". 

Dnepr2005_3

– Чи маєте Ви підтримку своєї діяльності з боку влади?
– Дуже тісно ми співпрацюємо з обласним управлінням сім’ї, молоді та спорту – вони активно нас підтримують, і в тому числі фінансово: надають допомогу для проведення навчально-тренувальних зборів, виділяють кошти для поїздок на змагання. Те ж саме стосується міністерського рівня. Для прикладу, я вже згадував про преміальні, які Міністерство виділяє для наших спортсменів – це колосальна допомога. 
Зважаючи на ці моменти дуже прикро, що підтримка з боку Смілянської міської влади у нас абсолютно відсутня – складається враження, що наша діяльність їй просто не потрібна. Зараз все тримається на ентузіазмі батьків та членських внесках, які вони платять. Без цього ми не змогли б навіть орендувати спортивний зал, в якому займаємося. 

 

Сміляночка