Футбольна інфраструктура Черкас на шляху модернізації
Субота, 06 травня 2017, 10:10

060517 3

Протягом кількох останніх років представники міста Черкаси у чемпіонаті області з футболу не беруть участі.

 

Чемпіонат Черкаської області з футболу серед дорослих аматорських команд вищої ліги входить до когорти найсильніших змагань цього рівня в Україні. При цьому протягом кількох останніх років представники міста Черкаси у чемпіонаті участі не беруть.

А от навколо чемпіонату Черкащини з футзалу ажіотаж і змагання проходять у трьох лігах. Також проводиться чемпіонат Черкас з футзалу. А ще є змагання серед дитячо-юнацьких команд та ветеранів. Мало того, після закінчення зимового періоду року, турніри з футзалу не припиняються і проводяться літні етапи змагань. Не виникало питання у чому секрет? Серед багатьох факторів виділяється один і дуже важливий – Є ДЕ ГРАТИ!

Наприкінці 2016 року на головній футбольній арені відбулися кадрові зміни і на посаду директора КП «Центральний стадіон» було призначено Юрія Гончарова, який є президентом асоціації футзалу Черкаської області.

 

Юрію Андрійовичу, які першочергові завдання ставилися перед Вами?

– Відразу як я став директором стадіону відбулася зустріч з міським головою Черкас Бондаренко Анатолієм Васильовичем. Зокрема була обговорена ситуація, щодо футбольної інфраструктури Черкас, у якій нарешті за останні кілька десятків років відбулися зрушення у кращий бік. Лише за минулий рік здано в експлуатацію футбольне поле із штучним покриттям у ЗОШ №8, розпочато будівництво аналогічних майданчиків у 34, 28 та 32 школах Черкас, які вже на завершальній стадії. У продовженні теми будівництва футбольних полів із штучним покриттям, то готуються проекти на встановленням майданчиків у гімназії 31, школах 10, 26, 13 та поблизу пляжу «Живчик». Нещодавно відбулося відкриття футбольного поля з оновленим покриттям у черкаській спеціалізованій школі №17. На міні-футбольному майданчику «Центрального стадіону» – так званій «резинці», скоро з’явиться поле розміром 60 м х 40 м з якісним покриттям. Скільки живу у Черкасах, а я тут, народився, то не пам’ятаю, такого масового будівництва майданчиків, де б ініціатором була міська влада.

 

Питання будівництва міні-футбольних майданчиків нарешті вирішується, але при цьому у великих футбол особливо грати немає де.

– Так дійсно. На папері ніби якісь футбольні поля у Черкасах є, але для гри у футбол вони не придатні і чемпіонат Черкас з футболу проводиться на стадіонах Черкаського району. Перший крок у вирішенні проблеми зроблено торік. Завдяки народному депутату України Олегу Петренко та ініціативи міського голови Черкас на базі запасного футбольного поля, що біля КП «Центральний стадіон» (НА ФОТО) розпочато будівництво міні-стадіону із стандартним футбольним полем з трав’яним газоном та трибунами на 300 глядачів. Для цього були виділено майже 4 000 000 млн. гривень із Державного фонду регулювання розвитку та міського бюджету Черкас у співвідношенні відповідно 70х30. Будівельні роботи виходять на фінішну пряму. Таким чином, наприклад, футболістам «Черкаського Дніпра» не потрібно буде їздити на тренування у Геронимівку. Крім цього на території фізкультурно-спортивного комплексу у ПЗР нашого міста встановлене велике футбольне поле із штучним покриттям.

 

060517 4

 

А яка доля очікує інші великі футбольні поля Черкас, на яких зараз грати небезпечно?

– Знаєте це питання ми розбирали з нашим міським головою Анатолієм Бондаренко. Він висловив своє здивування тим, що тисячі дітей у Черкасах займаються футболом, а аматорської футбольної команди, яка представляла б місто у чемпіонаті Черкаської області немає. При цьому, яку обласну команду не візьми – скрізь грають футболісти з Черкас. У нашій міській команді могли б грати найкращі вихованці дитячо-юнацький шкіл, з метою підготовки для головної команди міста. Одним з головних рубіконів у вирішенні цього питання стала відсутність у Черкасах великих якісних футбольних полів. У зв’язку з цією проблемою Анатолій Бондаренко поставив завдання знайти шляхи її вирішення. Відповідно до цього розпорядження підготовлені документи про передачу на баланс міського бюджету Черкас (КП «Центральний стадіон») трьох футбольних полів: по вул.Конєва (Південно-західний район), «Динамо» (біля пляжу «Пушкінський»), та території колишньої військової частини. Цей крок дасть змогу за рахунок міського бюджету та залучення інвесторів привести ці футбольні поля до ладу для проведення там змагань. Хочу відзначити, цього року на розвиток футболу Черкащини Черкаською міською радою вже виділено 1 000 000 гривень (торік було 500 тисяч грн.). При цьому для футбольного клубу «Черкаський Дніпро» депутати проголосували за пільгову оренду КП «Центральний стадіон» для проведення матчів і тренувань, офісних приміщень. Оплата складає усього 1 гривню на рік.

 

«Черкаський спорт».

Фото в тексті: «Черкаський спорт».

Фото на головній сторінці: «Вичерпно».