А. Ляхович «Захисником я і не збирався стати, а як всі в дитинстві - хотів грати в нападі»
Понеділок, 18 березня 2019, 19:22

1503-DSC 0984

Гравець МСК «Дніпро» (Черкаси) Артем Ляхович розповів про умови, у яких команда готується до змагань, про свої перші кроки у футболі та особисті спортивні плани і мрії

 

Артеме, розкажи про своє дитинство. Як почав займатися футболом?

- За часів мого дитинства всі мої однолітки грали в футбол. У нас було футбольне поле, де замість трави був асфальт і там постійно збиралося багато людей, ми постійно ділилися на 4-5 команд і грали. Мені футбол дуже сподобався, але я на той момент займався танцями і не міг поєднувати, тому грав тільки у дворі. Потім я вирішив «закинути» танці - вибрав футбол. Мене бабуся записала в Черкасах у відділення футболу СДЮСШОР, а дідусь відвів на перше тренування. Кли ми туди приїхали, то я повинен був йти на тренування з 2000-им роком народження, але вийшло так, що ми приїхали раніше і мене в взяли тренуватися з 98-им роком. Першим моїм тренером був Пироженко Микола Кирилович.

- Ти граєш на позиції захисника, чи цілеспрямовано вибрав цю позицію?

- Захисником я і не збирався стати, напевно, як і всі в дитинстві хотів забивати голи, грати в нападі. Спочатку у мене і не було конкретної позиції на футбольному полі. Перший мій турнір був в Умані, детренер награвав мене на різних позиціях, але потім вирішив, що мені потрібно грати в захисті. Потім я перейшов в команду свого року народження – 2000 - го. Коли ми грали у ДЮФЛ України в першій лізі, то там півроку я грав в нападі, але після цього мене знову поставили в захист.

- Памятаєш свій перехід у «дорослий футбол»?

- Як тількими випустилися із футбольних шкіл Черкас, 6-7 наших хлопців покликали тренуватися в команду «Черкаський Дніпро-2». Як раз був чемпіонат України серед юнацьких командпершої ліги (U-19) і ми почали там виступати.

- Чи можливо було потрапити з «дубля» у першу команду?

- Коли ми у 2017 році прийшли в команду, хлопці якраз їхали на «Фінал чотирьох» чемпіонату України, і після цього багатьох забрали в першу команду, а дехто отримав запрошення з інших клубів. Тоді набрали нову команду, переважно хлопців 99-го року народження, серед яких був і я, і ми всі доводили на тренуваннях, що можемо бути дублерами професіональної команди, але вже ФК «Черкащина-Академія».

- Наступним твоїм клубом став МСК «Дніпро-U-19» (Черкаси), де грають усі молоді футболісти.

- У «Дніпро» я потрапив влітку 2018 року, коли як раз цю команду створювали. Тоді мені подзвонив наш другий тренер - Жало Богдан Віталійович і запитав: «Як тобі ця ідея? Я сказав - «Так». Потім, у нас в місті проводився матч-рекорд (24 години пезпреривної гри в футбол), і ми тоді своєю новою командою відкрили цей захід, граючи з місцевими депутатами. Це був перший раз, коли ми зібралися і після цього почалися тренування. А згодом ми стартували у чемпіонаті України серед команд першої (U-19). А вже у квітні цього року ми дебютуємо у чемпіонаті області серед дорослих команд і тепер гратимемо у двох чемпіонатах. Таким чином будемо готуватися до старту влітку у чемпіонаті України серед аматорських команд. Щодо завдань? Клубу - отримати статус професіонального і виступати у Другій лізі чемпіонату, а я мені стати професіональним футболістом і грати на високому рівні.

- Оціни умови, в яких твоя команда готується до змагань.

- Я вважаю, що умови для тренувань і занять у нас відмінні: є штучне і «живе» поле, взимку працювали в залі, ходили в басейн, займалися на бігових доріжках Центрального стадіону, є приміщення для теоретичних занять. Проводимо товариські матчі, змагалися у чемпіонаті області з футзалу, а зараз беремо участь у турнірі Першина. Ось на днях екіпірування нам видали.

- Артеме, взимку команда грала у футзал. Чи корисний людям з «великого футболу» цей вид спорту?

- Звичайно, з «великого футболу» дуже складно перебудуватися, всі ці моменти: переміщення, відкривання це для нас, звичайно, було дуже складно, але нашим найбільшим завданням було - підтягнути силову боротьбу, єдиноборства за мяч - ось в цьому плані футзал нам допоміг.

ФУТБОЛЬНИЙ БЛІЦ

- Хто є твоїм футбольним кумиром?

- Мій улюблений гравець - Златан Ібрагімович. Мені подобається, як він грає, його манера поведінки на футбольному полі, його фантастичні дальні удари. Якщо брати по моїй позиції, то Серхіо Рамос - він дуже хороший футболіст.

- Гра якої команди тобі імпонує?

- «Баварії». У мене вся сім'я вболіває за них і ще «Ювентус» подобається.

- Яка твоя футбольна мрія?

- Зіграти в Лізі чемпіонів, а взагалі ідеально - вийти в фінал Ліги чемпіонів, заради цього і варто грати футбол.

Спілкувався Олег Вахоцький