«Я впевнений, що у Черкасах можна створити конкурентоспроможну футбольну команду»
Четвер, 03 січня 2019, 10:19

02012019456DSC 0078

Головний тренер МСК «Дніпро» (Черкаси) Євген Тарасенко розповів про те, як новостворена футбольна команда робить перші кроки і її перспективи на не далеке майбутнє

 

Влітку 2018 року у Черкасах припинила своє існування професіональна футбольна команда «Черкаський Дніпро» і вкотре Черкаси залишилося без великого футболу. Вихід із ситуації був знайдений і, напевне, найефективніший на той момент. У першій половині 2018 року активно обговорювалося питання, щодо створення у Черкасах спортивного клубу для представників різних ігрових видів спорту, де б змогли продовжити навчання випускники дитячо-юнацьких спортивних шкіл Черкас і області, з перспективою проявити себе на більш високому рівні. Планувалося, що такий клуб найкраще було б створити на базі черкаського КП «Центральний стадіон» (Черкаси). Варто відзначити, що ідея створення такого клубу знайшла схвальні відгуки у міської влади Черкас та обласної влади. Одним словом зникнення із футбольної карти України ФК «Черкаський Дніпро» стало поштовхом для створення у Черкасах муніципального спортивного клубу. Щодо назви клубу, то це питання широко обговорювалося серед вболівальників, громади міста і всі зійшлися на тому, що це має бути «Дніпро».

З урахуванням поставлених цілей, за дуже короткий період було зібрано випускників дитячо-юнацький футбольних шкіл міста та області, створено команду і заявлено її для участі у чемпіонату України серед команд першої ліги U-19. Відомого футболіста, вихованця місцевого футболу Євгена Тарасенка було призначено головним тренером, а його помічником став тренер ДЮСШ «Дніпро-80» Богдан Жало. Тренувати воротарів було доручено В’ячеславу Кудіну.

1-22 DSC 0081

Про перші кроки становлення МСК «Дніпро», дебют на посаді головного тренера футбольної команди і багато чого ще цікавого «Черкаському спорту» розповів головний тренер команди Тарасенко Євген Володимирович:

- Насамперед, вітаю усіх з новорічними святами, бажаю міцного здоровя та великих успіхів у році, що наступив, - з привітання почав нашу розмову головний тренер «Дніпра».

- Євгене Володимировичу, повернімося до 2018 року, коли за місяць до старту чемпіонату Вам було запропоновано створити і стати головним тренером футбольної команди. Наскільки складно було приймати таку пропозицію?

- Для мене це не було несподіванкою. Річ у тім, що розмови про створення у місті команди велися ще раніше. Це було повязано із тим, що зі стану «Черкаського Дніпра» постійно лунали заяви, про те, що команда може переїхати до Білозіря і змінити назву. То ж Черкасам потрібно було бути готовими до такого ходу і у звязку з цим зі мною була розмова, щодо мого можливого призначення на посаду головного тренера новоствореної у Черкасах футбольної команди. Єдине, що у мене є основне місце роботи і його потрібно було б поєднувати з тренерською роботою.

- Відомо, що ти грав у футбол на високому рівні, але ж тренерською діяльністю не займався.

- Я думаю, що у футболі нічого особливо складного немає. Є певні аксіоми, які потрібно дотримуватися і – найголовніше – любити футбол.

- Коли виникають якісь тренерські питання, у Вас є з ким порадитися?

- Я спілкуюся з багатьма тренерами різних рівнів і вони зі мною без проблем діляться своїм досвідом. При цьому, я свого часу тренувався і грав під керівництвом багатьох досвідчених і кваліфікованих тренерів і по ходу запам’ятовував те, що вони робили. Футбол на місці не стоїть і кожні півроку зявляється щось нове. Багато часу переглядаю футбольні матчі. Знаходжусь у постійному стані навчання.

- Завдання перед тобою, як головним тренером, на змагання ставилося?

- Головне завдання було одне – щоб на «Центральному стадіоні» місцева футбольна команда проводила матчі. І було не важливо якого рівня це будуть змагання – головне зробити перший крок.

- Як проходило формування складу команди?

- З урахуванням того, що єдиними змаганнями, у яких ми могли стартувати у вересні 2018 року, був чемпіонат України з футболу серед команд першої ліги серед дев’ятнадцятирічних гравців, то, відповідно, було зроблено акцент на підборі футболістів цієї вікової категорії. Дуже допоміг у формуванні команди тренер нашого клубу Богдан Жало, який більше знає молодих футболістів. Перші 1,5-2 місяці ми знайомилися, я вивчав імена і прізвища гравців та їхні можливості.

- Якщо порівняти футболістів на старті сезону і зараз – прогрес є у їхніх діях?

- У перші місяці все було не так весело. І на те були обєктивні причини. Річ у тім, що до нашої зустрічі хлопці систематично не тренувалися і у них не те, що на ігри, а на тренування не вистачалофізичних сил. А якщо враховувати, що виїзді у нас були не близькими і їздили ми у день матчів, то картина була не простою. Проте поступово команда втягнулася в ігровий процес і на завершення першого кола можна було говорити про прогрес команди і кожного футболіста. Але скажу, що не все залежить від тренера, щодо професіонального росту гравця - важливо, щоб футболіст сам хотів розвиватися і прогресувати.

2-1-DSC 0087

 

- Питання про зарплату хлопці не піднімають?

- Я їм кажу, що на їхніх футболках є прізвища, за які вони повинні викладатися, працювати на повну силу на тренуваннях і під час футбольних матчів, а далі так – футбол не обдуриш – гроші прийдуть.

- У ваших футболістів є так звана «зіркова хвороба»?

- Та про що ви говорите – їм поки немає від чого «зірковитися».

- Те, що МСК «Дніпро» свої матчі проводить на головній арені «Центрального стадіону», це якимось чином впливає на футболістів?

- Я по собі памятаю, коли нам у дитинстві давали головне поле для проведення матчів, то ноги самі по футбольному полі бігли. Думаю, що у нашому випадку для команди це великий плюс.

- На днях МСК «Дніпро» почне підготовку до продовженні виступів у чемпіонаті України та старті у чемпіонаті Черкаської області. На що звертатимете головну увагу під час підготовки?

- Скажу так – роботи дуже багато. Насамперед налаштовуємо усіх на професіональний підхід до своєї роботи. Наші хлопці навчаються і не завжди можуть потрапити на тренування, то ж складаємо такий графік занять, щоб усі на них приходили. У нас на КП «Центральний стадіон» прекрасні умови для підготовки, яких не мають багато професіональних команд і ми використовуємо надану можливість на повну. Поступово до нашого навчально-тренувального процесу вводитимемо контрольні матчі, яких ми запланували провести багатенько. Загалом до нашого тренувального процесу підходимо комплексно.

- Зараз «Дніпро» бере участь у чемпіонаті Черкащини з футзалу. Це не перевантажить хлопців?

- У складах команд-учасниць чемпіонату багато досвідчених гравців, серед яких є ті, кому 30 і більше років, але вони витримують високий темп протягом усіє зустрічі, раціонально використовують свої сили. Ми хочемо, щоб у таких турнірах наші футболісти також вчилися рівномірно розподіляти свої сили на всю гру. Часто наших гравців потрібно заспокоювати, бо виконують багато не потрібної роботи, а слід вчитися робити все з «холодною» головою. Ще у футболі є такий елемент, як боротьба. Повторюся, що у командах грають багато дорослих гравців. Хочу, щоб наші хлопці тренувалися боротися за мяч, «билися» за його володінням із «дядьками». А загалом футбол та футзал такі різні речі, як наприклад баскетбол і волейбол, і на ці змагання більше ніяких завдань, крім вище зазначених, не ставимо, то ж про якесь перевантаження не йдеться.

3 DSC 0096

- Ви уважно спостерігаєте за матчами чемпіонату області з футзалу. Є гравці, які вже потрапили у Ваше поле зору?

- Такі гравці є і я вже мав з ними розмову, але не хочу називати прізвища?

- А чи є такі, що самі просяться прийти на перегляд?

- У нас було таке, що без попередження на тренування приходило, крім наших футболістів, ще по 8-10 чоловік. Не скажу що це погано, але коли на тренуванні майже 40 чоловік, то провести його без підготовки складно.

- З урахуванням планів на футбольний 2019 рік, Вам будуть потрібні ще гравці. Як проходитиме процес перегляду?

- Є старий і перевірений метод перегляду гравців - це їхня участь у контрольних матчах. Інколи достатньо 1-2 ігор, щоб побачити потенціал того чи іншого гравця. Коли остаточно затвердимо календар проведення контрольних матчів, тоді передбачимо можливість перегляду можливих новачків.

- Зі стартом нового футбольного сезону, знайдуться ті, хто схоче когось зі складу «Дніпра» запросити грати за свою команду.

- Скажу так – якщо кудись і переходити, то у професіональну команду.

- Євгене Володимировичу, а загалом якою є концепція розвитку футбольної команди муніципального спортивного клубу «Дніпро»?

- Насамперед – це задекларована раніше позиція керівництва Черкас, що МСК «Дніпро» має стати «ліфтом» між дитячо-юнацьким і дорослим футболом. Я свого часу пройшов усі етапи становлення як футболіста і розумію наскільки важливим є для 17-18 річних випускників футбольних шкіл наявність такої команди, яка дає їм шанс заграти на професіональному рівні. Далі може виникнути питання, а що робити футболістові, коли по віковому цензу він вже не зможе грати у турнірі U-19. Для цього у 2019 році МСК «Дніпро» (Черкаси) стартуватиме у чемпіонаті України серед аматорських команд. А для того, щоб краще підготуватися до цього, ми візьмемо участь у чемпіонаті області з футболу серед дорослих. Так, ми розуміємо, що складно буде грати молодим складом у чемпіонаті України серед аматорів, але це буде наступним кроком у розвитку нашої команди і футболістів. Таким чином у разі проходження «Дніпра» атестації для участі у чемпіонаті України серед професіональних клубів сезону 2020/2021 р.р., гравці нашої команди пройдуть повний цикл підготовки для участі у змаганнях серед професіоналів. Хто буде з наших футболістів готовим до того, щоб грати на вищому рівні, то вже інше питання, але я переконаний, це буде достатня кількість гравців. Таким чином ми матимемо змогу формувати команду зі своїх вихованців. При цьому набір юнаків у команду U-19 на сезон 2019/2020 і наступні роки також проводитиметься. Це якщо коротко про наші плани.

- Що додає Вам оптимізму у напрямку здійснення задуманого?

- Насамперед хочу висловити слова подяки міській владі Черкас та Управлінню сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА за практичну підтримку нашої новоствореної футбольної команди МСК «Дніпро» (Черкаси), що є дуже важливим. Ми маємо відмінну навчально-тренувальну базу, для проведення занять. Зараз я вірю у потенціали гравців нинішнього складу і є велике бажання пройти з ними шлях до професіональної команди. А те, що це можливо підтверджує той факт, що колись основу першого професіонального складу черкаського ФК «Славутич» складали наші місцеві футболісти. Серед тих футболістів були мій брат Олег, Олександр Лобов, Михайло Лисоконь, Андрій Лєнченков, Дмитро Кошелюк, які свого часу під керівництвом тренера Сергія Ковалевича грали в одній команді ще на дитячо-юнацькому рівні.

Я впевнений, що у Черкасах можна створити конкурентоспроможну футбольну команду.

І найголовніше те, що я бачу у нашого міста і області великий потенціал для побудови муніципального спортивного клубу з потужною інфраструктурою і хочу відзначити, що у цьому напрямку вже відбувається продуктивний рух. Але тримаємо інтригу…

 

4- 25102018-333n