МСК «Дніпро» (Черкаси) буде грати у чемпіонаті України з футболу серед аматорів
Четвер, 06 грудня 2018, 18:00

лого-дніпро2

Після того, як стало відомо, що черкаська футбольна команда не може стартувати у 2019 році у II лізі чемпіонату України – плани на наступний сезон були змінені

Грудень зазвичай є місяцем підведення підсумків року, який йде до завершення. Історія новоствореного муніципального спортивного клубу «Дніпро» (Черкаси) невелика – усього кілька місяців, тому напевне більше можна говорити про перспективи. Але, насамперед, згадаймо літо 2018 року. Тоді у Черкасах припинила своє існування команда «Черкаський Дніпро», яка не зуміла за підсумками сезону 2017/2018 років зберегти прописку у I лізі чемпіонату України з футболу серед професіональних команд. Про це стало відомо у липні. Вийшло, що вкотре Черкаси залишилося без великого футболу. Вихід із ситуації був знайдений і, напевне, найефективніший на той момент. У першій половині 2018 року активно обговорювалося питання, щодо створення у Черкасах спортивного клубу, до складу якого входили б представники різних ігрових видів спорту. А головне, щоб цей спортивний клуб був таким собі «ліфтом» для випускників дитячо-юнацьких спортивних шкіл Черкас і області, які могли б продовжити навчання, з перспективою проявити себе на більш високому рівні. Планувалося, що такий клуб найкраще було б створити на базі черкаського КП «Центрального стадіону» (м. Черкаси). Варто відзначити, що ідея створення такого клубу знайшла схвальні відгуки у міської влади Черкас та обласної влади. Одним словом зникнення із футбольної карти України ФК «Черкаський Дніпро» стало поштовхом для створення у Черкасах муніципального спортивного клубу. Щодо назви клубу, то це питання широко обговорювалося серед вболівальників, громади міста і всі зійшлися на тому, що це має бути «Дніпро». Таким чином футбольна команда, яка першою ввійшла до структури клубу, далі вже виступає під старою доброю назвою «Дніпро». З урахуванням поставлених цілей за дуже короткий період було зібрано випускників дитячо-юнацький футбольних шкіл міста та області, створено команду і заявлено її для участі у чемпіонату України серед команд першої ліги серед команд, де футболісти мають бути не старше 19 років. Відомий футболіст, вихованець місцевого футболу Євген Тарасенко погодився стати головним тренером, а його помічником став тренер ДЮСШ «Дніпро-80» Богдан Жало. Згодом до тренерського штабу приєднався тренер воротарів Вячеслав Кудін. Щодо результатів виступу команди у першому колі чемпіонату України (Iліга, U-19), то багато хто очікував нижчий результат. Але команда мала гідний вигляд і вже розглядається, як один з претендентів на вихід до фінального раунду змагань.

Про плани муніципального спортивного клубу «Дніпро» (Черкаси) на 2019 рік розповів директор КП «Центральний стадіон» Юрій Гончаров:

$1 -  Щодо діяльності муніципального спортивного клубу «Дніпро» (Черкаси) загалом, то услід за формуванням футбольної команди, як і планувалося, найближчим часом при виділенні необхідного фінансування до структури клубу можуть ввійти волейбольна команда (дівчата) та команда з хокею на траві (юнаки).

$1 -   Юрію Андрійовичу, відомо, що футбольна команда МСК «Дніпро» (Черкаси) мала намір на сезон 2019/2020 років заявитися у II лізі чемпіонату України серед професіональних команд.

$1 - Так, така історія була. Спочатку було спілкування з нашою Федерацією футболу Черкаської області, яка підтримала наше бажання грати на професіональному рівні, за що їм дякуємо. Крім цього, згідно необхідних правил, від нашої обласної федерації футболу до Федерації футболу України був надісланий лист-підтвердження про наші наміри. Восени цього року з дотриманням усіх необхідних процедур МСК «Дніпро» (Черкаси) звернувся за консультацією до комітету атестації футбольних клубі Федерації футболу України, щодо проходження процедури на отримання ліцензії на участь у чемпіонаті України серед професіональних команд II ліги. Нам потрібно було зробити це з різних причин і, насамперед, для того щоб мати досвід з проходженням такої атестації. У комітеті атестації футбольних клубів Федерації футболу України нам пояснили, що зараз діють досить жорсткі правила, щодо отримання аматорським клубом професіонального статусу. При цьому найголовніше те, що на отримання такого статусу може претендувати лише клуб, який грає у чемпіонаті України серед аматорських команд. А відомо, що МСК «Дніпро» (Черкаси) зараз виступає у чемпіонаті України серед юнаків, вік яких не старше 19 років. Тобто це не є чемпіонатом країни серед аматорських команд.

$1 -  Який же тоді вихід із ситуації?

$1 -  З урахуванням рекомендацій комітету атестації футбольних клубів Федерації футболу України, у сезоні 2019/2020 років футбольна команда МСК «Дніпро» (Черкаси) виступатиме у чемпіонаті України серед аматорських команд. Зараз у нас є команда U-19, гравці якої у червні 2019 року закінчать виступи у чемпіонаті України і наступного сезону не вже зможуть грати у цій віковій групі. Тоді вони набиратимуться досвіду і майстерності в аматорському чемпіонаті України, виступаючи за черкаську команду. А для того, щоб підготуватися до виступів серед дорослих команд, у 2019 році наша команда «Дніпро» (Черкаси) ще й стартує у чемпіонаті Черкаської області. Таким чином матимуть ігрову практику ті футболісти, які зараз тренуються з командою, але за віковим цензом вже не можуть грати у юніорському чемпіонаті – йдеться про 20-21 річних вихованців футболу Черкащини.

$1  -    У «Дніпра-U-19» у червні наступного року фінішує сезон і що далі?

$   -    А далі у нас у Черкасах і області буде черговий випуск у дитячо-юнацьких футбольних школах і відділеннях футболу. Найкращі випускники сформують склад футбольної команди МСК «Дніпро» (Черкаси), яка у сезоні 2019/2020 років виступатиме у чемпіонаті України серед команд першої ліги U-19.

0101-DSC 0253

 

$1  -   Юрію Андрійовичу, розкажіть, будь ласка, а як проводять футболісти і тренри «Дніпра» нинішнє зимове міжсезоння?

$1 -   Зимове міжсезоння команда проводить з урахуванням того, що гравці і тренери зібралися у серпні, за кілька тижнів перед початком чемпіонату України. Таким чином, зараз у нашої команди на базі «Центрального року» проходить навчально-тренувальний збір, під час якого відбуваються практичні і теоретичні заняття. Проводяться заняття в басейні, залі, на бігових доріжках головної арени, відкритих спортивних майданчиках і спортзалі. До речі, тренерський штаб проводить перегляд потенційних новачків команди. У рамках навчально-тренувального збору «Дніпро» бере участь у чемпіонаті Черкащини з футзалу. На період до березня вже заплановано проведення достатньої кількості контрольних футбольних матчів. Можна стверджувати, що «Дніпро» веде активну підготовку до старту футбольного сезону, який почнеться весною наступного року.

$1  Чи вирішується питання пошуку партнерів МСК «Дніпро»?

$1   Разом із формуванням клубу, ми, звичайно, займаємось пошуком партнерів для нашого клубу. Скажу вам так – уже є перші партнери, які готові допомогти «Дніпру».