О.Казанюк: «Ми єдині з лідируючого квартету, хто пішов на омолодження складу команди»
Неділя, 11 серпня 2019, 13:05

1108 Казанюк

Головний тренер футбольного клубу «УТК» (Уманський р-н) підвів пісумки виступу команди у першому колі чемпіонату області

 

1. Розпочнемо з актуального. Твоя оцінка виступів команди в першому колі чемпіонату області?

В принципі, як на мою думку, то виступили непогано. Ми залишаємося в числі претендентів на нагороди. Що стосується власне гри, то малюнок є. До гри дещо не вистачає результату у вигляді трішки більшої кількості очок. Можливо ми ті очки не добрали через певну нестачу майстерності при реалізації моментів. Адже ті моменти ми створюємо в немалій кількості.

2. Чи можна говорити, що команда зробила крок назад?

Як сказати… Так ми і минулого року не закінчували перше коло на першому місці…

3. «УТК» не припиняє боротьбу за чемпіонство?

Ні. В другому колі будемо старатися надолужити втрачене.

4. Чи можна пояснити недобір очок цього року змінами в складі «УТК»?

Це лише одна з причин. Так, ми втратили чотири гравці основного складу, з числа лідерів. Олефір, Манасян, Степанюк, Коломієць. По майстровитому досвідченому гравцю в кожній лінці – обороні, півзахисті і нападі. На заміну їм прийшли молоді гравці. Дехто з них толком і досвіду виступів у вищій обласній лізі не мав, ще один виступав за аутсайдера. Але я до них, доречі, не маю претензій. Те, що десь бракує майстерності, досвіду їм, так то не придбаєш в магазині – воно прийде лише з часом. Тут важливим є ще такий момент. З чотирьох команд-лідерів чемпіонату області ми єдині, хто мав відчутні втрати в складі. Інші не просто зберегли склади, а ще й підсилювалися. Ми єдині з цього квартету, хто пішов на омолодження. Причому то було не спонтанно а усвідомлено. То було ініційовано керівництвом нашого клубу. Акцент при цьому при доукомплектації робився на молодих вихованців місцевого футболу.

Не буду ходити далеко. Наведу приклад наших земляків з «Базису». При всій повазі до цієї команди, яка вкотре в числі претендентів на медалі, виникає питання – а чи змогли б вони втримати той рівень без, наприклад, Янчука, Мачульського, Гріщенка, Каплюченка? Або, щоб не акцентуватися на земляках, візьміть «Златокрай-2017» і відніміть зі складу лідерів Котелюха, Гонщика, Зорю, а в «Альтаїра» Дмитренка, Бичкова і т.д. і не додайте досвідчених новачків… А ми змогли втриматися в числі претендентів на медалі, та і на чемпіонство. Тому ніяких підстав для розпачу чи паніки не бачу. Ми рук не опускаємо, ми працюємо.

5. Говорячи про причини втрат очок, ти згадуєш про проблему в реалізації моментів? Атакуюча ланка зазнала найбільших змін?

Можна так говорити. Манасян. Кращий бомбардир тогорішнього чемпіонату, тепер не в нас. Ібрахіма змушені використовувати не в нападі а компенсувати втрату в центрі поля Степанюка. Розраховували на Павленка, який торік став кращим в обласній першій лізі за «УТК-2», так Михайло через травму випав зі старту сезону і навіть не знаю чи він повернеться на друге коло, він ще не приступав до тренувань. Раковський набрав форму до кінця першого кола. Потапов грає на фланзі і має проблеми з реалізацією. Так і вийшли зі ставкою в нападі на юних Короля та Лебедєва. І вони каші не псують. Та і загалом, доречі, ми забили лише на 2 м’ячі менше за лідируючий «Альтаїр».

6. Зміни у складі ти називаєш однією з причин. Значить ще є якісь?

Справедливості заради потрібно говорити і про те, що деякі наші футболісти покищо не демонстрували свого минулорічного рівня гри. Але я вірю, що вони на друге коло повернуться на пік свої форми. Цього очікую не лише я, а і вся команда, керівництво клубу і уболівальники.

Ну і не буду сором’язливо мовчати ще про один фактор. Очки ми втрачали лише в матчах з прямими конкурентами. Якщо поразка в кубку області в Степанцях та втрата очок у Городецькому на нашій совісті і не маємо претензій до арбітрів, то по матчах зі «Златокраєм-2017» та «Альтаїром» я того сказати не можу. В матчах рівних команд результативними в підсумку можуть стати 1-2 рішення судді. Не потрібно щось 10 разів видумувати. В матчі проти «Златокраю-2017» ми отримали пенальті в наші ворота. Було то було. Немає питань. Але чому ж тоді не ставиться пенальті у протилежні ворота, коли це бачить весь стадіон? І це при 2:2 на останній компенсованій хвилині. В Драбові аналогічно. Хібащо послідовність подій і час інші. Спочатку арбітр не розцінює як порушення епізод на Раковському. А за хвилину ми отримуємо в наші ворота 11-метровий в моменті, коли, скажемо так, гравець теж підставлявся… І судив ці два матчі один і той самий арбітр. От і думайТЕ…

7. Загальний коментар по цьогорічному чемпіонату…

Непоганий рівень. Прикро, що стало менше команд. Квартет лідерів – дуже потужні колективи. Вони неспроста ведуть боротьбу за нагороди. Добре укомплектовані. Вмотивовані. Розвивають інфраструктуру. Є міцні середняки в особі «Росави» та «Олімпа». До них підтягується «Наша Ряба». У «Дніпра» свої завдання. Нажаль, вони ідуть з чемпіонату області. Залишається побажати їм росту. В черкаської команди є очевидні перспективи. Мені їх гра сподобалася. Ну а «Авангарду» та канівчанам побажаю втриматися в обоймі і розвиватися.

8. Що про друге коло скажеш? Будуть, наприклад, новачки в «УТК»?

Ми розпочали планову підготовку. Граємо контрольні матчі. Ми не збираємося кидатися в крайнощі і кардинально міняти склад. Я б того, наприклад, не хотів би. В нас вже нарешті може грати Сергій Новіков, який пів року не мав права бути заявлений за нас. Він нам додасть в центрі поля. Надіюся на прогрес всіх. Вірю в команду! Знаю, що ми можемо виступити краще, ніж в першій половині року. Ми цінимо всі зусилля президента нашого клубу Миколи Васильовича Гордія, щоб утримувати футбольний клуб, і точно гарантую – залишимо на полі всі сили.

9. Тема стадіону. Є різниця грати в Паланці і на Центральному стадіоні в Умані?

В ФК «УТК» в Паланці є свій гарний стадіон з газоном, який один з кращих в області. Тому нам є де грати в комфортних умовах. Тим паче ми там же і тренуємося. Але для уболівальників однозначно зручніше, коли ми граємо на Центральному стадіоні в Умані. Дуже хотілось би мати гарну підтримку в домашніх матчах другого кола! Ми з свого боку прикладемо всі зусилля, щоб відповісти на це уболівальникам гарною грою!

Ігор Соболенко.

Серпень 2019 року.