«УТК» (Паланка) – «Златокрай-2017» (Золотоніський р-н) 2:2 (0:1)
Неділя, 23 червня 2019, 14:17

d9854c426de8

8 тур. Чемпіонат Черкаської області. Умань. Центральний стадіон. 1000 глядачів

 

«УТК» – «Златокрай-2017» 2:2 (0:1)

22 червня 2019. Умань. Центральний стадіон. 1000 глядачів (згідно рапорта арбітра)

Арбітри: В.Березняк (Черкаси), В.Шланчак (Городище), С. Цибулько (Канів)
Інспектор: П.Петько (Черкаси)

«УТК»: Щербина, Дудник (82, Думенко), Подколзін (82, О.Казанюк), Яловенко, Лут, Рудь (66, Білоус), Ібрагім, Горобець, Троян (58, Раковський), Король, Потапов.

«Златокрай-2017»: Манжела, Аргеєв (61, Панченко), Безгуба (75, Логвиненко), Гамалій, Гонщин, Зоря, Коркішко, Котелюх, Бабенко (85, Масло), Скороходов, Сутула (63, Кіт).

Голи: Зоря (38), Гонщик (54, пен), Раковський (77), Король (89)

Попередження: Аргеєв (45+1), Ібрагім (75)

Цьогорічний чемпіонат поки що проходить за сценарієм, коли квартет лідерів не втрачає очок з командами не зі свого числа. Ще залишилося два матчі подібних і цілком реально, що в підсумку такого не трапиться за все перше коло! А відповідно надзвичайної ціни набувають матчі між собою в середині лідируючого квартету. Ну банальне напишу – але то дійсно очки на вагу золота. Саме таким матчем завершували домашню програму в першій половині сезону ФК «УТК» – приймали одного з прямих конкурентів в боротьбі за нагороди із Золотоноші. «Златокрай-2017» в попередньому сезоні вперше виборов медалі чемпіонату, а тепер налаштований не менше, якщо не більше, серйозно! Отож, як не крути, – в Умані очікувався ТОПОВИЙ матч! Та ще хвилин за 5-10 на трибунах великої чаші Центрального стадіону в Умані сиротливо розташовувалися сотня-друга уболівальників. Здавалося, що надзвичайна спека і задуха таки перемогли футбол. Але з кожною хвилиною люди все підходили і підходили (просто не мали бажання зайвої хвилини отримувати «сонячні ванни») і в підсумку їх зібралося чимало. Соромно не було. Арбітр оцінив взагалі їх кількість у тисячу осіб. Я все ж констатую – напевне коректніше назвати число в інтервалі від 700 до 800. І можна подякувати всім їм, що вони не побоялися спеки і прийшли на стадіон. Мало того, що прийшли – активно підтримували гравців (в останні хвилини немало голосів було зірвано!). Ну і саме головне – не маю найменших сумнівів – жоден не пожалкував, що віддав перевагу сьогодні футболу! Матч видався надзвичайно цікавим, драматичним, емоційним і з багатьма моментами, які ще довго будуть обговорювати! Одним словом – видовище видалося на славу!

З перших хвилин «УТК» на правах господарів спробував захопити ініціативу. Перший момент вдалося створити на 7-й хвилині – Віталій Горобець вже і голкіпера обійшов, але на його прострільну передачу ніхто не відгукнувся. Ще за 7 хвилин Роман Потапов справа чи то бив чи то навішував, але м’яч пролетів поряд з дальню «дев’яткою». Гості теж не планували грати «другим номером» і не сильно переймалися гостьовим статусом. Вони здебільшого розгортали свою контргру через двох центральних півозахисників – В’ячеслава Гамалія та Максима Сутулу (торік він, граючи за чорнобаївський «Колос», разом з Арсеном Манасяном розділив перше місце у списку кращих бомбардирів чемпіонату). Взагалі «Златокрай-2017» постав збалансованим і потужним колективом. В його складі, крім згаданих двох півзахисників, було достатньо досвідчених виконавців – оборону цементував Котелюх, на фланзі справа знаний Гонщик, в нападі в розцвіті сил Зоря. А на лівому фланзі півзахисту багато проблем створював господарям мініатюрний, але стрімкий, Аргеєв. Одним словом – прогнозовано точилася на полі цікава боротьба двох пристойних команд.

В середині тайму, на 26-й хвилині, перший справжній момент створили гості. Сутула мав перспективи втекти сам на сам з воротарем, але його таки наздогнали. Та він віддав передачу вліво на Аргеєва. Останній дуже небезпечно пробивав, але блискуче зіграв досвідчений Володимир Щербина (сам він цього дня був номером «один» у тепличників – у Олександра Казанюка на цій позиції справжні «два на одне місце»). За три хвилини видовищний експромт видав Роман Потапов – він перекинув оборонця в чужому штрафному, сам оббіг його і зльоту пробивав. Удар не вийшов таким, як фінт, і голкіпер не мав проблем. А був би гол, як у Пеле в 1958-му. Все ж Потапов не Пеле. Поки що. На 35-й хвилині ще один момент у Романа! Артем Король блискучою передачею вивів на ударну позицію свого партнера, але удар Потапова прийшовся в каркас воріт!!! А ось у гостей за три хвилини вийшло все якнайкраще! Активний Аргеєв отримав достатньо часу для виконання передачі з лівого флангу (з самого кута штрафної) і зробив то ювелірно. М’яч було спрямовано на дальній кут воротарської. Віталій Зоря там зіграв блискуче у повітрі і впритул пробив невідпорно головою! 0:1! Буквально тут же знову не пофартило тепличникам – знову сантиметрів чи міліметрів не вистачило і чергова штанга-поперечина! Євген Лут завдав гарматного удару із-за штрафної, але гуркіт від поперечини лише підкреслив гомін розчарування трибун!!! На 42-й хвилині зліва в дальній кут бив Король – не поцілив дещо. А завершився тайм гарматним ударом зі штрафного Дмитра Подколзіна. Але тут неабияку майстерність продемонстрував Олександр Манжела і врятував «Златокрай-2017». В підсумку в рятуючий затінок роздягалень команди пішли за рахунку 0:1 на табло…

Зрозуміло, що господарі відразу по перерві спробували максимально активізуватися. Але гостей то не знітило. Вже на 51-й хвилині Гонщик чудовою передачею створив реальний гольовий шанс для партнера. Але Максим Сутула у стрибку метрів з 4 пробив вище! Втім за три хвилини «Златокрай-2017» отримав ще кращий шанс забити! Святослав Дудник у ризикованому підкаті збиває на вході у штрафну Дениса Скороходова і арбітр вказує на 11-метрову позначку. Гонщик з цієї позначки шансів Щербині не залишає! 0:2!!! За 5 хвилин «УТК» демонструє, що не в нокауті. Гарна атака з діагоналлю на правий фланг, Рудь дістає м’яча і прострілює, але Король в стрибку спрямовує м’яча вище… Але при цьому всім очевидно, що гості загалом доволі впевнено почуваються і навіть контролюють хід гри. В одному з моментів «Златокрай-2017» ще вимагав призначення 11-метрового в ворота «УТК». Але там спільного було з попереднім епізодом лише місце (майже там же) і нічого іншого. З трибун, що принишкли, навіть понеслося в бік господарів «Ви що погодилися?!». Але тепличники давно нажили слави команди з характером. І сьогоднішні події стали лише яскравою ілюстрацією тому! Казанюк кинув в бій Раковського, який в попередньому турі оживив помітно дії «УТК» в дербі. І знову він дуже активно увійшов у гру! Правда, перший момент мав знову Потапов. Але цього дня у нього явно «не йшло». І на 68-й хвилині він знову не переграв Манжелу практично у виході сам на сам. А ось на 72-й хвилині господарям вдалося таки забити. Раковський опинився сам на сам з воротарем і пробив точно. Але Сергій Цибулько, асистент арбітру, зафіксував положення «поза грою». Я вище писав – в матчі було чимало непростих епізодів для арбітрів. Ось він з тих. Одним видалося, що офсайду не було. Іншим – навпаки. Епізод «на тонкого». Але все ж в момент дотику мячем Ібрагімом (а він головою продовжив передачу), заради справедливості, Олександр Раковський міг перебувати у мізерному, але офсайді. Тому приймемо рішення арбітрів таким як є.

Гол то відмінили. Але таке враження, що господарі відчули «запах крові». А тут ще й Раковський таки свого добився – забив! Зробив він то зі штрафного. Як і в попередньому турі він прийняв неординарне рішення і з гострого кута несподівано пробив у ближній кут! «Базису» тоді поталанило і м’яч поцілив в штангу. А ось тут м’яч влетів від Манжели в сітку воріт! Щоб бути справедливим, то тепер у гостей були питання до арбітра – вони вважали, що порушення правил не було перед цим і штрафний призначено було несправедливо. Але як і в моменті з незарахованим голом Раковського резюмую – арбітр і тут мав право на таке своє рішення (Потапова перед штрафною зупинили корпусом – чи розцінювати то як «блокування», чи як поштовх, чи як дозволену гру – суто на розгляд арбітра).

Тим часом на поле кидається останній «резерв ставки» ФК «УТК» – Казанюк знімає з поля центрбека Подколзіна і сам виходить в гру! Не секрет, що Олександр Казанюк в місцевому футболі просто культова особистість. На трибунах просто хвиля емоцій, яка жене вперед господарів! На полі у тепличників віднаходяться сили навіть у тих, у кого їх вже не може бути!!! А мозком всього наступу господарів стає саме Казанюк. На 86-й хвилині Олександр Казанюк елегантно зовнішньою стороною стопи викладає за спини оборонців передачу, але Король трішечки не дотягується! На 88-й хвилині Казанюк кидає в прорив Потапова. Роман вийшов би сам на сам, але йому банально забракло сил! Якщо господарі на підйомі, то гості втратили контроль над грою абсолютно! В повітрі відчувається гол! І на 89-й хвилині Казанюк фірмово подає кутовий і Король зрівнює рахунок!!!! 2:2!!! Передати гаму емоцій просто не існує слів – одні несуться на радощах, інші в розпачі від втраченої перемоги!!! На трибунах хуртелиця справжня, уболівальники зірвалися з сидінь на ноги! Їм вже мало нічиєї, вони гонять господарів вперед до перемоги!!! І ті несуться! На 90+3-й хвилині неймовірний шанс вирвати перемогу має Артем Король, але він впритул поцілив у поперечину!!! Втретє в матчі (і в п’яте за два матчі!) каркас воріт приймає на себе удар тепличника! І це ще не все! На 90+4-й чергова навала на ворота «Златокраю-2017». Навіс. Манжела на виході кулаками на лінії воротарського вибиває м’яча! Той відскакує від землі і потрапляє в руку юному Дмитру Маслу, що перебував в 5-6 метрах! По юному гравцеві навіть видно як злякався – він тут же в епізоді вже ладен відірвати собі ті руки і кидається під удар, ховаючи їх за спину…. Але арбітр Березняк енергійно жестами показує «пенальті не буде!»… Знову складний епізод (який вже у цій грі) для арбітрів. Знову у різних людей можуть бути різні погляди. Я тут схиляюся, що то таки пенальті. Але констатуємо класичне – єдиним рішенням важливим тут є рішення арбітра. А він не зафіксував гру рукою. Напевне далося взнаки, що 90+4 хвилина, що те класичне «грав-не грав рукою», що не зовсім бачив той контакт (арбітр то був в нормальній позиції, але рука була «дальня» для нього)… Приймемо, все це саме як елемент гри – ну VAR в арбітрів чемпіонату області немає (та і навряд чи буде) – то лише привід подискутувати…

А взагалі ця надвидовищна гра дала привід ще довго про неї говорити! Розворушений, мов вулик, стадіон розходився в емоціях! І то добре!!! Сподіваюся, що уболівальники повернуться на наступну домашню гру «УТК» і приведуть ще й з собою тим, кому не поталанило це ВИДОВИЩЕ побачити на свої очі!!!

 

Футбол Уманщини від Ігоря Соболенка