Футбольне свято на початку весни
Написав Максим Гаптар   
Вівторок, 06 березня 2012, 16:39

retrocupsDSC06708

Днями завершився міжнародний футбольний турнір «Кубок Ретро». Упродовж чотирьох днів між собою грали 8 команд з семи європейських країн. Протягом цього часу «Черкаський спорт» інформував вас про перипетії цього міжнародного турніру. Матчі були насиченими на спортивну боротьбу на полі і дружню атмосферу поза ним. Таким чином, прийшов час підбити підсумки цього масштабного турніру.

retrocupsDSC06504

Турнір «Кубок Ретро» організував футбольний клуб з маленького містечка Ватутіно. Президент клубу Петро Ніколенко ще з 2003-го року проводив турнір під назвою Кубок Ретро. Упродовж майже 10-ти років було проведено 15 дитячих футбольних турнірів. Цього року напередодні «Євро-2012» президент ФК «Ретро» вирішив провести вже дорослий масштабний турнір.

«Мі вирішили провести вже професійний турнір. Адже наші хлопці вже підросли і, тому їм потрібно давати шанс грати вже з дорослими, професійними командами. Дитячий турнір перейшов у формат дорослого і для того, щоб ми побачили і порівняли свою підготовку і свій рівень з європейськими командами», – говорить Петро Николенко, організатор турніру і президент ФК «Ретро».

Також метою турніру було порівняння футбольних шкіл різних країн. Завдяки цьому турніру багато команд оцінили свої сили і міру підготовки на тлі інших країн. Так, ми можемо зробити висновок, що наша команда «Ретро» нічим не поступається сильним колективам з Латвії, Литви, Росії, Румунія і так далі. Лише дорослий молдавський клуб «Веріс» зміг зупинити молоду українську команду.

retrocupsDSC06536Хоча, давайте спочатку детально «пройдемося» по цьому турніру. Турнірна сітка була розподілена таким чином: 8 команд було поділено на дві групи. У кожній з груп вже після першого дня визначилися свої лідери і аутсайдери. Всі команди були приблизно одного рівня, лише одна команда не змогла взяти жодної перемоги – це литовський «Екранас».

Безумовно, кращими на цьому турнірі стали фіналісти – «Веріс» (Молдова) і «Ретро» (Україна). Молдавська команда фантастично провела ці змагання. Спочатку «Веріс» отримав легку перемогу з рахунком 2 : 0 над «Мордовією» з Саранська. У другому матчі молдавська команда грала з одним з найбільш сильних суперників – липецьким «Металургом». «Верісу» довелося дуже сильно попітніти, щоб отримати перемогу. Але все-ж молдаванам удалося пройти не просте випробування росіянами. Потім «під каток» «Веріса» потрапив «Екранас». Футболісти молдавської команди хоча і отримали мінімальну перемогу, але впродовж всієї гри домінували на полі, та і не варто забувати, що головний тренер команди Ігор Урсакі дав можливість молодим футболістам проявити себе. У фіналі «Веріс» грав проти господарів турніру – футболістів ватутінського «Ретро», яких він здолав з рахунком 3 : 1.retrocupsDSC06650

Другою командою турніру стало «Ретро». Ця молода команда з Черкаської області на рівних билася і перемагала сильних європейських суперників. Спочатку «Ретро» грало з латвійською «РФШ». Матч вийшов дуже цікавим й інтригуючим. Ватутінці домінували на полі впродовж всього матчу і отримали перемогу з рахунком 3 : 1. Далі був матч за перше місце проти дублю румунського гранду, «Оцелула». Гравці «Ретро» добре налаштувалися на гру і зуміли в рівній грі дотиснути своїх суперників. Після двох упевнених перемог «Ретро» несподівано програв білоруській Академії «ПМЦ-Постави», але, варто відзначити, що команда з міста Ватутіно грала повністю резервним складом.

У фіналі «Ретро» програло «Верісу», але молоді футболісти в червоній формі грали на рівних з дорослою командою. Пропустивши два швидкі голи гравці «Ретро» розгубилися, але змогли скоротити відставання, після чого знову пропустили. Рахунок міг ще змінитися, оскільки «Ретро» до фінального свистка атакував і тримав у напрузі майбутнього чемпіона.

retrocupsDSC06675Бронзові нагороди «Кубка Ретро» завоювали футболісти «Оцелула-2». Гравці румунської команди упевнено обігравали своїх суперників. Лише одна команда зуміла зупинити їх – «Ретро». Але, після поразки «Оцелул-2» сповна реабілітувався перед своїми уболівальниками, здолавши «РФШ», а в «бронзовому фіналі» у драматичному поєдинку, отримав вольову перемогу над «Металургом».

Стосовно «Металурга», то російські футболісти фінішували другими у своїй групі, програвши лише «Верісу». Кращим у складі росіян був їхній форвард Руслан Ахвледіані, який був найбільш активним у своїй команді і постійно терзав оборону суперника.

Останні команди теж непогано виступили, але їм чогось не вистачало: десь досвіду, десь везіння. «Мордовія» програвши «Верісу» і «Металургові» може похвалитися найбільш розгромною перемогою на цьому турнірі – гравці з Саранська з рахунком 5 : 1 перемогли «Екранас». Латвійська «РФШ» була одним з важких суперників для всіх команд групи А. «РФШ» давала бій кожному своєму візаві, чого лише вартий їх бій з «Оцелулом», де судді доводилося роздавати жовті картки більшості футболістів. Білоруська Академія «ПМЦ-Постави» програвши два матчі зуміла зібратися і перемогти резервний склад «Ретро». Відносно литовського «Екранаса», то це одна команда, яка не змогла набрати очків на цьому турнірі. Але литовська команда оперувала дуже молодими гравцями, які змогли дати бій «Верісу».

У цілому, всі команди-учасники турніру завершили турнір таким чином:

1. ФК «Веріс» (Молдова).

2. ФК «Ретро» (Ватутине, Україна).

3. ФК «Оцелул-2» (Галац, Румунія).

4. ФК «Металург» (Липецьк, Росія).

5/6. ФК «РФШ» (Рига, Латвія)/ ФК «Мордовія» (Саранськ, Росія).

7/8. ФК Академія «ПМЦ-Постави» (Білорусь)/ ФК «Екранас» (Паневежис, Литва).retrocupsDSC06734

Матчі за 6-8 місця не відбулися унаслідок поганої погоди, яка не дозволила на рівні провести ці ігри. Незважаючи на погодні умови, які не завжди були сприятливі до футболу, турнір удався і пройшов на вищому рівні. Багато тренерів команд, що змагалися на турнірі, висловлювали свої позитивні думки про цю першість.

«Ми якісно провели цей турнір, не програли жодної гри. Взагалі турнір дуже хороший, на нім зібралися багато сильних команд. Спасибі організаторам за гідне проведення. Хотілося б взяти в нім участь ще раз, якщо він проводитиметься», – відзначив Ігор Урсакі, головний тренер ФК «Веріс» і кращий тренер турніру.

Також по закінченню турніру були відзначені головні дійові особи цих змагань. Кращим воротарем став Даніел Вікол («Оцелул-2»), кращим захисником - Руслан Кушко (ФК «Ретро»), півзахисником - Раду Гросу («Веріс»), нападаником – Ніка Січінава (ФК «Ретро»), бомбардиром - Віорел Фрунзе («Веріс»). А кращим тренером визнали наставника переможців Ігоря Урсакі. Особливим призом за спортивну поведінку нагородили півзахисника ФК «Ретро» Вадима Гостева.

Варто сподіватися, що в майбутньому цей турнір стане регулярним, і до України приїжджатимуть європейські команди, і список країн-учасників лише збільшуватиметься.

retrocupsDSC06747