Уманські перспективи метальників
Четвер, 18 травня 2017, 09:04

180517 3

Всеукраїнські змагання з метань на призи бронзового призера Олімпійських ігор-1996 з метання молота Олександра Крикуна

 

11-13 травня в Умані відбулися вже четверті в цьому сезоні Всеукраїнські змагання з метань – на призи бронзового призера Олімпійських ігор-1996 з метання молота Олександра Крикуна.

– Звичайно, хотілося б, щоб в таких змаганнях брало участь більше сотні атлетів, як це було зараз, - розповідає головний тренер збірної України з метань Максим Островський. – Але, як я вже не раз казав, для цього потрібно підіймати статус таких стартів, щоб вони приносили залікові очки регіонам. Тим не менш, як на мене, змагання вийшли вдалими. За це слід подякувати керівництву ФЛА Черкаської області, місцевій владі в особі начальника відділу фізкультури та спорту Ольги Ремез, директору ДЮСШ Владиславу Грязнову, а також першому тренеру Олександра Крикуна Анатолію Тихомірову, який, незважаючи на свій поважний 70-річний вік продовжує активно працювати.

Загалом зазначу, що Умань – це місто молота. Там створена дуже гарна інфраструктура, побудовано нові сектори – там їх три для метання молота та диска, а також для штовхання ядра. Також є одна доріжка для метання спису, але на ній треба покласти покриття. Якщо вдасться дістати на це фінансування, то цьому метальному комплексу не буде рівних в Україні. Адже поруч є спортивна школа, манеж. Й розташування чудове – поруч Дендропарк, Автовокзал та траса Київ-Одеса. З приводу розвитку інфраструктури ми розмовляли з Ольгою Ремез та Владиславом Грязновим. Найближчим часом планується подати проект на будівництво повноцінного стадіону та метального поля, звернутися до ФЛАУ за допомогою в сертифікації, і щоб у подальшому в Умані можна було проводити міжнародні змагання. Також буде виділено місце для залу штанги з двома помостами. Одним словом, передумови, щоб виховувати у місті нових Олександрів Крикунів, є.

Тепер щодо безпосередньо самих змагань. Їх засновник Олександр Крикун надав переможцям турніру кубки, а також започаткував грошові винагороди у розмірі 2000 гривень кожному, хто виконає норматив на чемпіонат світу в Лондон. Щоправда, призовий фонд так і залишився не розіграним.

У штовханні ядра вкотре приємно здивував юніор з Тернопільщини Іван Карюк, який, незважаючи на дощ, встановив особистий рекорд – 19 м 39 см. У нього була заочна боротьба з Олександром Шилівським, який тими ж днями виступав на матчевій зустрічі в Луцьку. Карюк її виграв, хоча волинський результат Шилівського (18.14, друге місце) також не поганий.

Серед молоді у цій дисципліні відзначу вінничанина Романа Кокошка, який підтвердив норматив на молодіжний чемпіонат Європи – 18.20. Відзначу повернення після травми Миколи Багача. Його результат поки що не високий (18.45), але для початку – не погано, динаміка гарна. Також у цьому виді у нас є Ігор Мусієнко, який тиждень тому виступав на Всеукраїнській Універсіаді, і до Умані не приїхав. Загалом мені до вподоби, що штовхання ядра у нас потихеньку починає відроджуватися.

В метанні спису броварчанка Олександра Зарицька виконала норматив на юніорський чемпіонат Європи – 48.22. В жіночому молоті виступали практично усі найкращі – Ірина Новожилова, Ірина Климець, Вікторія Сахно, Вікторія Голда. Зокрема, у молодіжних змаганнях Вікторія Сахно з Київщини лише метр не дотягнула до нормативу – 61.30. Не набагато від неї відстала Вікторія Голда (59.33). Сподіваюся, що основна боротьба тут відбудеться на головному відбірковому старті цієї вікової групи – командному чемпіонаті України серед молоді.

Гарно проявили себе юні молотобойці. Данило Федоров з Нової Каховки вже вдруге підтвердив норматив на юнацький чемпіонат світу – 71.10. Нагадаю, що він – третій з чотирьох спортсменів, які його виконали. Лідер, безперечно, Михайло Кохан, також ще є Богдан Потрус, який нещодавно добре виступив на матчевій зустрічі в Туреччині.

Серед дорослих молотобойців безперечним лідером був Сергій Регеда (Київська обл.). Але йому, які і волинянці Ірині Климець, зовсім трохи не вистачило до лондонського нормативу (74.40 та 70.00 відповідно). Хоча по цим атлетам видно, що на норматив вони готові.