Змагання юних сумоїстів
Написав Максим Гаптар   
Субота, 22 грудня 2012, 16:45

suymocherkasyDSC04463

Відкритий чемпіонат КДЮСШ «Вікторія» з боротьби сумо черед юнаків 2004-2006 років народження проходив сьогодні у Черкасах.

Справжнє свято було влаштовано сьогодні для дітей 1-2-х класів. Юні черкаські борці змагалися за звання кращого на Відкритому чемпіонаті КДЮСШ "Вікторія" з боротьби сумо. Змагання з цього екзотичного для України виду боротьби проходило у стінах ЗОШ № 15.

suymocherkasyDSC04472

У чемпіонаті взяло участь 32 юних спортсмени. Повболівати за них прийшли їхні родичі та близькі. Маленька спортивна зала була переповнена спортсменами та глядачами. Протягом трьох годин черкаські сумоїсти змагалися між собою.

«В цьому році ми вирішили провести змагання з боротьби сумо серед юнаків 1-2-го класів. Ми об’єднали різні стилі, зокрема греко-римську боротьбу та дзюдо. Це зроблено для того, щоб діли могли поспілкуватися та позмагатися», – зазначає Фелікс Потанін, тренер КДЮСШ «Вікторія».

Нагадаємо, що сумо - це вид єдиноборства, в якому два борці виявляють сильнішого на круглому полі. Цей вид спорту походить з Японії і вважається одним з видів бойових мистецтв. Традиція сумо ведеться з давніх часів, тому кожен поєдинок супроводжується численними ритуалами. Легенда пов'язує із сумо саме існування сучасної японської нації на Японських островах. Так, згідно з цією легендою, бог Такамикадзуті вступив у двобій з богом варварів. Завдяки його перемозі японці отримали право оселитися на території острова Хонсю.

suymocherkasyDSC04499

Традиційно в сумо беруть участь кремезні японські чоловіки, проте сьогодні у ЗОШ № 15 змагалися юні черкаські школярі. Це пов’язано з тим, що правила боротьби сумо дещо простіші для молодих спортсменів та не вимагають чіткого виконання прийомів.

"Це перші змагання для дітей. Вони позмагалися, отримали масу позитивних вражень. Ніхто не лишився без медалі, всі задоволені. Ми вирішили провести змагання з боротьби сумо, оскільки це найпростіша боротьба для діток. Багато хто з сьогоднішніх змагальників тренується менше року, тому діти ще не знають більшості прийомів боротьби", - говорить Віталій Атамась, тренер з греко-римської боротьби КДЮСШ "Вікторія".

"Мені дуже сподобалися змагання. Я отримав свою першу медаль. Буду серйозно тренуватися, аби надалі продовжувати перемагати", - ділиться враженнями Максим Липівський, учасник змагань.

suymocherkasyDSC04512

Загалом, боротьба сумо в Черкасах почала розвиватись нещодавно. В минулому році представники нашого міста брали участь у чемпіонаті України з боротьби сумо, де здобували призові місця та, навіть, потрапили на чемпіонат Європи. Зокрема Артем Шевченко став чемпіоном Європи з боротьби сумо серед юнаків 1998-го року народження.

Наступними змаганнями з боротьби сумо буде Відкритий чемпіонат Черкаської області, який пройде на початку січня у Черкасах. Очікується, що ця першість буде підготовчою до чемпіонату України.

suymocherkasyDSC04517

«Цього року ми запросили спортсменів з усієї області, які представляють різні види єдиноборств. Хочемо об’єднати максимум бойових видів. Тому що на чемпіонат України приїжджають спортсмені з різноманітних видів єдиноборств. Вільна та греко-римська боротьба, самбо, дзюдо – і всі беруть участь. Тому і ми цього року хочемо створити боєздатну команду», – розповідає Фелікс Потанін, тренер КДЮСШ «Вікторія».