У Черкас є своя чотирилапа збірна
Написав Вікторія Хамаза   
Четвер, 14 серпня 2014, 16:28
14 08 14 1
    У Черкас є своя чотирилапа збірна. І вона вже показала на всю країну, чого варта. Зі змагань у столиці місцеві кінологи привезли два золота. У переможній чотирилапій команді – шестеро псів. Усі – різних порід і розмірів.
 14 08 14 MPARSnbpVYA
   Для своїх – Бетті, для чужих – ваша величність. Попри мізерність, ця чотирилапа – справжня спортсменка. На полі вона не поступається нікому. Спуску не дає навіть своїй господарці. У команді Бетті найменша. Утім, уживається навіть із найбільшими псами. Все, каже її господарка, бо чотирилапа спортсменка живе під одним дахом з двома вівчарками.

14 08 14 MERqPJOV PY

   «Ні, вона не відчуває себе маленькою. Навіть навпаки. Вдома окрім неї ще два собаки і вони прекрасно порозумілися з Бетті. Попри маленькі розміри, вона бар’єри стрибає, а важче – гойдалка та кільце. А загалом, у цьому спорті потрібно, щоби були одним цілим, щоби відчували, що собаці потрібно, а що – людині», – ділиться Вероніка, господарка собаки.

14 08 14 eGaRQzpIwJY

   А це – зірка команди – шнауцер Роммі. Чотирилапий здобув золото всеукраїнської першості. Роммі не було рівних у класі «аджиліті». Все, каже господар, завдяки дисципліні. Без неї в цьому спорті ніяк.
   «Перед стартом ти собаку готуєш, розігріваєш, щоб він був веселий. Виходиш на старт і півтраси робиш класно, а потім собака у драйві починає бігати, тебе знімають зі змагань», – говорить Олександр Толстопят, господар собаки.

14 08 14 gHqcl7kOPIA

   «Аджиліті» – це відносно новий вид спорту, розповідає Олександр. На полі господар має направляє собаку через смугу перешкод. Під час проходження враховується і швидкість, і точність.
   «Господар не має права чіпати собаку або перешкоди. Виняток – випадкові торкання. Керувати собакою людина може за допомогою голосу, жестів і різних сигналів тіла, що вимагає особливого навчання тварини», – додає Олександр Толстопят, господар собаки.

14 08 14 1QEUIpN1b0s

   На тренування, як на роботу. Вівчарка Берта щодня на спортивному майданчику. Вона не шкодує ані лап, ані своєї господарки. 
    «Треба щодня доводити і в побуті теж, що ти в неї хазяїн. Не вона в тебе, а ти в неї. Тренування – це кропітка робота. Потрібно дослухатися до собаки, розуміти один одного. Лише тоді можна чогось досягнути», – розповідає Наталія Темченко, господарка собаки.

14 08 14 oMwSmNcbl8Q

   Чотирилапа збірна з «аджиліті» з’явилася в Черкасах усього три роки тому. Її родзинка – різношерстість членів команди. Їх сюди добирають не за розміром чи породою, а за спортивним характером. А от успіх чотирилапих спортсменів залежить від їхніх господарів, каже тренер.

14 08 14 bcaBpVCdUz8

   «Аби досягнути результату у цьому виді спорту потрібно поважати свою собаку, вміти з нього вимагати те, що треба. І при цьому робити так, щоб собаці було приємно з хазяїном, щоб була мотивація», – ділиться Олександр Толстоп’ят, голова Черкаської обласної федерації кінологічного спорту.

14 08 14 EVOdw6u9si4

   Нині чотирилапа збірна готується вже до наступної всеукраїнської першості. Змагання заплановані на кінець серпня. Честь Черкас там відстоюватимуть усі шестеро хвостатих спортсменів.