Пас: підсумки сезону
Написав Максим Гаптар   
Вівторок, 27 травня 2014, 11:28
27052014paspidsumki2043-3
Чемпіонати України у різних дивізіонах добігають кінця. Саме час підбити підсумки виступам черкащан у різних вітчизняних клубах.
Прем’єр-ліга
«Севастополь» фінішує 11-им. Ковпак – лідер команди, Танчик – молода надія
Дебютант Прем’єр-ліги та команда з найбільшою кількість черкащан у своєму складі провела сезон на своєму рівні. До старту чемпіонату від «Севастополя» не очікували серйозних результатів. У принципі, команда так і виступила: залишилася в Прем’єр-лізі і не більше того. Протягом сезону севастопольці чергували успішну гру з серіями поразок та втрат очок. Втім увага черкаського вболівальника до цієї команди була прикута через те, що у складі грає чимало черкащан. Костянтин Махновський, Антон Крамар, Олександр Жабокрицький, Володимир Танчик та Олександр Ковпак. Ось така плеяда була у складі кримської команди. Втім виходили на поле протягом сезону хіба що Ковпак, Танчик та Жабокрицький. Махновський швидко зайняв місце третього воротаря, Крамара було відправлено в оренду до першої ліги.

paass140-160turrrs58643

Безперечно лідером команди був досвідчений Олександр Ковпак. Уродженець Сміли отримав роль капітана й намагався вести за собою колектив. Втім особистий виступ Ковпака можна назвати вдалим з натяжкою. У чемпіонаті Олександр провів 21 матч, за які відзначився п’ятьма голами. Для колишнього кращого бомбардира ліги цей результат далеко не найкращий. Але, якщо брати до уваги загальний результат команди – саме Ковпак був світлою плямою на полі.

27052014paspidsumki69821

Стосовно Володимира Тачинка, то сезон для молодого черкасця був неоднозначним. Все перше коло Т-34 не потрапляв до заявки, а потім і взагалі був заявлений за дублюючий склад. Втім навесні ситуація змінилася. Танчик став з’являтися на лаві запасних, виходити на заміну, зрештою отримувати ігрову практику. У матчі з «Металургом» Володимир взагалі відзначився дебютним голом у Прем’єр-лізі. Тому сезон для молодого футболіста можна назвати вдалим.

 

20046«Зоря» – сьома в чемпіонаті, Петряк – в обоймі команди
Для луганської «Зорі» видався успішним. Команда, котра ніколи «не хапала зірок з неба», цьогоріч всерйоз претендувала на євро кубки. До останнього туру луганчани мали шанси отримати право грати у Лізі Європи, втім не склалося. Протягом сезону «Зоря» може похвалитися низкою чудових матчів та сенсацій, чого лише варті перемоги над «Дніпром» та «Динамо», дві нічиї з «Металістом». Окрім цих матчів, команда долала рівних за класом суперників. Але були й втрати очок, чого протягом довгого сезону складно уникнути. Все це й стало каталізатором загального результату команди. 7-ме місце і лише одне очко до шостого. Попри це, сезон успішний.
Успішним він став і для молодого смілянського футболіста Івана Петряка. 20-річний півзахисник у цьому чемпіонаті постійно отримував ігровий час. Ігрова практика у Івана була постійно, в одному з матчів він навіть забив перший гол у Прем’єр-лізі. Словом, майбутнє Івана в еліті вітчизняного футболу повинне бути світлим.
Складно сказати, як складеться доля цих команд у наступному сезоні. «Севастополь» - базується в окупованому Криму, «Зоря» перебуває у не стабільному та охопленому війною регіоні. Всі ці факти ставлять велике питання стосовно участі цих команд у наступному сезоні. Взагалі не відомо якою буде Прем’єр-ліга восени. Хочеться сподіватися лише, що ці черкаські футболісти не залишаться поза чемпіонатом і будуть в ньому брати участь, якщо не у своїх командах, то інших.

 

Перша ліга
Тотальний успіх «Олімпіка»: Драченко – MVP команди
Донецькому «Олімпіку» в цьому сезоні не знайшлося рівних у першій лізі. Амбітна команда лише третій рік виступає у другому за силою дивізіоні, і цього виявилося достатньо, аби пройти в еліту! Молодий тренер Роман Санжар ще минулого року бігав на полі, цього сезону керманич «Олімпіка» зумів поставити якісну гру команди, яка пройшлася катком по всіх команда ліги. Ще за чотири тури до завершення чемпіонату «Олімпік» вже забезпечив собі місце у Прем’єр-лізі. Зараз до кінця чемпіонату залишився один тур, а ми вже пишемо підсумки цього сезону.

pas5turrDSC 4085

Особливо слід відзначити гру Максима Драченка. Не дарма ми його назвали баскетбольним терміном MVP (найцінніший гравець). Саме таким він є для своєї команди. Саме від Максима залежав успіх команди. Головний універсал ліги міг протягом матчу змінити три позицій. Старт гри Драченко проводить у центрі захисту, потім зміщається на фланг, а вже до кінця гри може бігати під нападниками. В атаці також він не губиться, про що свідчать шість забитих м’ячів! Тому без Максима Драченка уявити цю команду у наступному сезоні буде вкрай складно.

 

«Полтава» завершує чемпіонат в зоні лідерів
Команда Антона Шевчука гарно провела цей чемпіонат і за один тур до кінця все ще має мінімальні шанси на вихід до Прем’єр-ліги. «Полтава» перебуває на третій сходинці, й на три очки поступається другому місцю. Для того щоб вийти в еліту, полтавчани мають впевнено вигравати в останньому матчі та сподіватися на розгрому поразку «Олександрії». Попри ці примарні шанси, сезон для полтавчан можна назвати успішним. Команда рівно пройшла чемпіонат чергуючи впевнені відрізки з провальними. Кінцівку сезону команда має шанс завершити 7-матчевою безпрограшною серією.
pass1213turrIMG 9384
Одним із ключових, проте не стабільних гравців «Полтави» був Антон Шевчук. Уманчанин розпочинав чемпіонат у стартовому складі, й провів більшість матчі в основі команди. Втім були й не вдалі відрізки у футболіста. У чемпіонаті Шевчук відзначився двома голами.

 

«Десна» у першій п’ятірці
Чернігівська «Десна» стала ближчою черкаському уболівальнику після того, як взимку до неї приєднався Антон Крамар. Гравець «Севастополя» на правах оренди підсилив «Десну». Слід зазначити, що чернігівська команда була досить міцною в чемпіонаті й могла «покусати» будь-якого суперника. Місце у верхній частині турнірної таблиці у «Десни» закономірне. Щодо боротьби за медалі – то з цим проблеми, до цього команді ще зарано. Стосовно Антона Крамара, то помітно, що йому ближча за духом перша ліга. У цьому дивізіоні він краще та впевненіше себе почуває. У «Десні» він швидко став гравцем стартового складу, але відзначитися бодай раз йому не вдалося.

pass1213turr2013 10 05 Gelios-UkrArgoKom 0-0 015 

«Геліос» лишається у першій лізі, Качур ще має шанси на кращого бомбардира
Харківський «Геліос» в останніх турах, завдяки поразкам конкурентів, зумів залишити останні сходинки турнірної таблиці. Загалом у чемпіонаті харків’яни виступали по-різному. Тобто не стабільно. У команди було чимало якісних відрізків, чого лише варта 8-матчева безпрограшна серія, яка обірвалася лише кілька тижнів тому. Проте бували й складні результати, про що свідчить місце команди у чемпіонаті. Втім команді вдалося зберегти прописку у першій лізі на наступний сезон. Враховуючи не стабільну ситуацію у футболі та країні, це позитивний результат.
Однозначно цей сезон може записати собі в актив Руслан Качур. Уродженець Ватутіного у минулому сезоні лише на свята виходив у складі команди, проте цього року він став головною ударною силою команди. Качур до останнього туру має шанси вибороти золоту бутсу чемпіонату. Зараз у його активі 11 забитих м’ячів, аби зрівняти з першим місцем йому треба забити два голи у матчі проти «Олімпіка». Завдання не з простих, але шанси є. Втім навіть зараз третє місце у бомбардирській гонці та 11 голів хороший показник для досвідченого форварда.