Брати Усаковські пішли по стопах свого першого тренера
Субота, 21 квітня 2018, 10:13

20104 на головну

У майстрів спорту міжнародного класу Сергія і Юрія Усаковських найтепліші спогади про Блуда Олександра Миколайовича

 

Заслужений тренер України Блуд Олександр Миколайович, якого, на жаль, з нами вже немає (3 червня 2018 року йому мало б виповнитися 70 років), свого часу був успішним футболістом: лише у складі команди «Колгоспник» (Черкаси)/«Дніпро» (Черкаси) провів 150 матчі. Захищаючи кольори смілянськоого ФК «Локомотив» Олександр Миколайович у різні роки був граючим тренером цієї команди.

 

Із нашого досьє:

blud AБлуд Олександр Миколайович (03.06.1948 р.– 05.01.2015 р.)

Народився у м.Харків.

Вихованець ДЮСШ м.Умані Черкаської обл.

Напівзахисник, тренер.

Заслужений тренер України (1997 р.)

Учасник фінального турніру класу «Б» у 1967 р.

Фіналіст Кубка України серед колективів фізичної культури (кфк) у 1975 р.

За «Колгоспник»/«Дніпро» Черкаси провів 150 матчів – 10 голів.

Команди: «Колгоспник»/«Дніпро» Черкаси (клас «Б»: 1966-1968 рр., 2 ліга: 1971, 1977 рр.), «Дніпро» Кременчук (клас «Б»: 1969 р.), «Шахтар» Олександрія (клас «Б»: 1969-1970 рр.), «Гомсільмаш» Гомель (2 ліга: 1974 р.)

В аматорському чемпіонаті УРСР виступав за смілянський «Локомотив» (1971, 1972, 1975, 1976, 1979, 1980)

Тренерська діяльність (дорослий футбол):

1972 р. «Локомотив» Сміла (граючий головний тренер)

1978 р. «Дніпро» Черкаси (начальник команди)

1980 р. «Локомотив» Сміла (граючий тренер)

 

Після завершення кар’єри футболіста Олександр Блуд вибрав одну із складних педагогічних професій – дитячого футбольного тренера. Вибір,як показав час, став доволі таки ефектним. Олександр Миколайович відкрив дорогу у футбол багатьом черкаським футболістам, серед яких є ті, хто пограв на високому професіональному рівні: майстер спорту Ігор Столовицький, Євген Столовицький, Віктор Ліпинський, Вадим Гольдін, Андрій Курочкін, Валентин Горкун, майстри спорту міжнародного класу брати Юрій та Сергій Усаковські та багато інших. Серед вихованців Олександра Блуда є й ті, хто пішов по його тренерських стопах. Наша розмова з одним з таких послідовників свого першого тренера – Сергієм Усаковським.

 

Із нашого досьє:

Брати Сергій і Юрій Усаковські найбільшого свого успіху досягли не на великому футбольному полі, а у змаганнях з міні-футболу (який згодом переріс у футзал). У їх активі: титул володаря Кубка СРСР 1991 року, виступ за збірну команду України з 1992 року по 2001 рік. У 1996 році брати стали бронзовими призерами чемпіонату світу (Іспанія). В активі Усаковських перемоги у чемпіонаті України – 1992, 1994 та Кубку країни – 2003, чемпіонаті Росії – 2001 та велика кількість призових місць у складах українських, російських та казахського клубів.

20044на досьє

 

«Ми з братом пішли по стопах нашого першого наставника Блуда Олександра Миколайовича, який дав нам "путівку" у футбол, і стали тренерами для того, щоб у нас була можливість іншим передавати своє уміння і нашу, дозвольте так назвати, фанатичну любов до футболу, - говорить Сергій Усаковський. - А починалося все із створення у Черкасах 15 років тому дитячої футбольної школи «Макс». Нас тоді підтримав Ігор Столовицький. До речі, Ігор також один із успішних послідовників свого першого тренера, і є не лише кваліфікованим дитячим тренером, а й вдало зарекомендував себе, як тренер, і у дорослому футболі, де із «Черкаським Дніпром» виграв другу лігу, а потім став срібним призером першої ліги чемпіонату України. Щодо футбольної школи «Макса», то у ній свого часу навчалися футболісти, які зараз грають у професіональних командах: Віталій Миколенко («Динамо» Київ, Прем’єр-ліга), Дмитро Білоног та Максим Авер’янов (обидва «Зірка» Кропивницький, Прем’єр-ліга), Андрій Сторчоус і Денис Шурубура (обидва «Черкаський Дніпро», перша ліга)».

-  Сергію, але вже відомі і інші Ваші вихованці, які «засвітилися» у відомих футбольних школах?

- Так дійсно, в Академії варшавської «Легії» займається Віктор Каюк, на перегляді у донецькому «Шахтарі» у команді відповідної вікової категорії знаходиться Олександр Ющенко. У київському «Динамо» займається Володя Осадчий. У футбольній академії стрийської «Скали» навчається Валерій Чижиков, а Денис Потужний знаходиться там на перегляді. Великий потенціал у Владислава Безгуби, який грає у ФК «Черкаси». І ще можна назвати багато моїх вихованців, які мають перспективні футбольні здібності.

- Ваш брат Юрій зараз живе у Києві. Як у нього там справи?

- Юра президент і головний тренер дитячого футбольного клубу «Білгород сіті» Білогородка (населений пункт біля Києва). Брат туди щодня на роботу їздить. Школа молода, але вже 7 його вихованців 2007 року народження перейшли на навчання у футбольну школу київського «Динамо».

- Зараз Ви з братом сконцентрувалися лише на дитячому футболу. Але, наприклад, особисто у Вас є досвід тренування і дорослих команд.

-   Ми разом з братом зійшлися на тому, що більше користі від нас буде, якщо тренуватимемо дітей. Хоча до цього у нас було багато починань. Колись ми грали у Києві у перших чемпіонатах України з пляжного футболу. Майже 10 років тому у Черкасах почали розвивати цей вид спорту. Першим президентом федерації пляжного футболу був Юра. Потім під наше починання був побудований відповідний майданчик на «Живчику». Потрібно віддати належне нинішньому президенту Асоціації футзалу Черкаської області Юрію Гончарову, який дуже багато допоміг розвитку і популяризації пляжного футболу у Черкасах. Зараз проведенням змагань займається Юрій Криштоп. Цікаво, що Федерація футболу Черкащини за ці 10 років не приклала жодних зусиль по розвитку пляжного футболу.

Особисто я був тренером дорослих команд: білозірської «Зорі» і ватутінського «Ретро». Тренував такі команди по міні-футболу, як «Азот» (Черкаси) і «Епіцентр» (Черкаси), які виборювали багато призових місць. Але, коли постало питання: продовжувати тренувати дітей чи дорослих, то вибір зробив у бік перших. Хоча у матеріальному плані привабливіше було б працювати з дорослими. Але мене, як і брата Юру тягнуло тренувати дітей.

-  Сергію, відомо, що ось уже кілька місяців Ви перейшли у школу, у якій є відділення футзалу.

- Так, дійсно зараз я працюю у черкаській КДЮСШ №1, де за спільної інціативи міської влади і президента Асоціації футзалу Черкаської області Юрія Гончарова торік було відкрите перше в області відділення футзалу. У мене зараз створена група із хлопців 2008 року народження і ми вже брали участь і чемпіонаті та кубку України та чемпіонаті області.

-  А як діти можуть потрапити до вас особисто на навчання?

- Хочу насамперед зазначити, що у групи проводиться не набір, а відбір юнаків. У Черкасах дуже багато по футбольному талановитих дітей. Переконаний, що саме при відборі дітей на навчання, обов’язково хтось стане футболістом. Принаймі про це засвідчує мій досвід тренерської діяльності.

Із Сергієм Олександровичем Усаковським про футбол можна говорити довго і без перерви. Це «професор» своєї справи. У жовтні цього року братам Усаковським виповниться 50 років. Цікаво, що і Сергій і Юрій «режимні» - ніколи не курили і не вживали алкоголю. Знаходяться у відмінній фізичній формі. Сергій зараз без проблем на перекладині підтягується 20 разів.

Батьки його вихованців і, навіть і тих дітей, яких не тренує Сергій Олександрович, часто запитують у нього: «Як стати футболістом?», на що тренер, спираючись на свій досвід, відповідає: «Футболістом може стати лише фанат футболу, і якщо він потрапить до тренера-фаната».

Знаєте спілкуючись з братами Усаковськими розумієш, що вони не просто люблять футбол, а є його ФАНАТАМИ!