Володимир Когус: "Обурені суддівством у чемпіонаті Черкаської області з футболу"
Написав Артем   
Середа, 20 липня 2016, 07:22

IM436344G 3220

Директор ФК «Росава-Наша Ряба» розповів про суддівство з власної точки зору та поділився планами своєї команди на майбутнє.

 

 

- Володимире Івановичу, як так вийшло, що ваша команда не може приймати матчі вдома, а, натомість, їздить до Корсуня?

- Зранку 7 липня до нас завітала перевірка і констатувала невідповідність регламентним нормам, щодо належних умов для тренувань. Ми погоджуємося, що у нас не все повністю готове. Залишилися певні косметичні роботи у роздягальні. Хоча загалом умови у нашої команди кращі, ніж, наприклад, у "Альтаїра" в Драбові. Проте з рішенням комісії ми все ж певною мірою погоджуємось. Ми будемо докладати максимум зусиль, щоб вже до другого кола змагань всі регламентні норми, які постановила комісія, були виконані.

Однак постає питання: Чому "Альтаїру" пішли на зустріч, щоб повернути футбол на Драбівщину, а нам не хочуть повертати футбол на Канівщину? У нас вже є все для футболістів. Зроблені і вікна, і двері, зараз закінчуються роботи з укладання плитки у душовій. У належному стані роздягальні, туалет, є гаряча вода. Ми навіть зробили трибуни для вболівальників  на 800 людей. Все є, а приймати вдома не можна! Складається таке враження, що футбол переїхав у Драбів. Це непогано! Навпаки це добре, проте підіть на поступки й нам!

 

- Нещодавно на вашу команду наклали штраф у розмірі 2 тис грн., на вас 600 грн і на тренера команди 600 грн. Чому так? Що стало першопричиною? Розкажіть більш детально про ситуацію.

- 9 липня наша ФК «Росава-Наша Ряба» грала з ФК «Олімп» (Кам’янка). Під кінець гри інспектор матчу Володимир Ланін заявляє, що незадоволений роботою суддів. Оскільки суддівська бригада зробила багато помилок. Після фінального свистка, дорогою до роздягальні, з невідомої причини, інспектор Ланін змінює сворішення і пише що суддівство було нормальне. Проте вболівальники все ж не витримали, і дехто вибіг на поле, демонструючи невдоволення щодо рішень суддів. І врешті-решт КДК, із висновку Ланіна, стягує з нас штраф у розмірі 2 тис грн за «бардак» на стадіоні, 600 грн – мені за критику (з якою я повністю погоджуюсь) і 600 - тренеру команди, якого навіть не було на полі та який не брав участь у так званому «бардаку», а, навпаки, зганяв людей із поля. Взагалі за процедурою, КДК повинен спочатку давати попередження про штраф, а не одразу його стягувати. А нас відразу штрафують, чому так? Як можна штрафувати, якщо вболівальники навіть не наші? Люди просто прийшли подивитися футбол, побачили несправедливість, а нас штрафують. Такого повороту від людини, якій 70 років, чесно скажу, ніхто не чекав.

Досі не можу зрозуміти, як можна так швидко змінювати рішення? Для розгляду інциденту 12 липня, за проханням Федерації, я привіз відеозапис. Показати запис я вирішив Погорілому Миколі, працівнику ФФЧО, однак це виявилося неможливим. Як зазначає сам Микола Іванович, під час перекидання відео з флешки на комп’ютер воно ненароком стерлось і переглянути його тепер неможливо. Відразу стало ясно, що питання про те, як так «ненароком вийшло-стерлось»? - риторичне. Щодо штрафу, то принципової позиції – платити чи не платити у мене немає. До такої несправедливості, скажу чесно, я не був готовий. Загалом не розумію голову ФФЧО, ми до нього не можемо достукатися! Нам не допомога потрібна, а просто можливість грати на чесних умовах.

 

 

 

- Як загалом оцінюєте роботу суддів на Чемпіонаті області?

- В останньому конкретному матчі з ФК «Шевченків край» роботою суддів задоволений. Там головним арбітром був Потайчук В’ячеслав. Його рішення і робота помічників сподобалась. Є матчі, що були відсуджені справедливо, незважаючи на те, чи вигравали ми, чи ні. Роботою суддів були дійсно задоволені.

Проте загалом суддівством ми розчаровані. Суддівське свавілля розпочалося ще в минулому році, коли ми були в середині другого кола. Як тільки ми відірвалися на 7 очок відразу почались «засудження». У цьому році «засудження» почалося із першої гри з ФК «Авангард» (Монастирище). Суддів неначе підмінили. Ми забили 3 гола - зарахували всього один. Погоджуємося, що підстави скасувати третій гол були, однак - мінімальні. Проте підстав скасовувати перший гол у Собового не було ніяких. Це засвідчив голова суддівської колегії Шлончак Семен. Постає питання: Чому Федерація ніяк не відреагувала на відміну голу Собовим? Потім матч з ФК «Олімп» (Кам’янка) – перший тайм чудово, все по правилам, а потім склалося враження, що у перерві хтось, щось суддям сказав. Знову боковий Собовий Олександр постійно піднімає прапорець і неодноразово фіксує положення поза грою, хоча їх не було й близько. Саме це викликало незадоволення вболівальників, які перебували на трибунах прямо за ним. А після того, як Камянка забила гол, навіть не втримався і підстрибнув із криком: «YES!». Після такого можна вірити у те, що гру справедливо судять? Потім із ФК «ЛНЗ-Лебедин» теж інцидент. Коли боковий суддя не свистить, а піднімає прапорець про порушення правил, а головний суддя Погорілий Микола порушення не врахувує і зараховує гол у наші ворота, пояснюючи своє рішення "незрозумілою траєкторією польоту!", що викликає сміх у вболівальників. А з ФК «Уманьфермаш» усі порушення в карному майданчику нам несправедливо виносили за межі штрафного. Хочеться більше справедливості і однакового ставлення до всіх команд. У матчах із командами «ЛНЗ-Лебедин», «Уманьферммаш», «УТК-Ятрань» та «Ретро», ми прагнемо переймати майстерність і навчатися грати у справжній футбол. Наше ставлення до суддів завжди добре, коли й вони справедливо судять. Ми принципово не «зацікавлювали» суддів у роботі на  нашу користь, і не будемо, а станемо краще грати, щоб у них не було можливості впливати на хід матчу. 

 

 

- Декілька слів про тренування команди та плани на майбутнє.

- У нас найунікальніша районна команда, оскільки у нас аж 8 своїх степанчан у складі. Хлопці із юного віку змагалися і відточували свої вміння разом. Три покоління у нас чемпіони області, які захищали честь області на всеукраїнських змаганнях. Команда тренується двічі на тиждень та викладається на повну. Фізична форма хлопців у хорошому стані. Футболісти також самостійно тренуються та вдосконалюються. Наш клуб із тієї меншості сільських команд, які змагаються у вищій лізі. Найстаршому хлопцю в команді - 25 років, загалом вік гравців від 18 до 23 років.

Склад команди підсилюємо трьома іногородніми. Своїх хлопців мотивуємо певними гонорарами за достойну гру, проте для них це не принципово. Усі ми налаштовані тільки на перемогу. Будемо все для цього робити і багато працювати. Завдання мінімум – залишитися у вищій лізі. Завдання максимум - за 2-3 роки боротися за призи. Також ФК «Росава-Наша Ряба» висловлює вдячність інтернет-ресурсу «Черкаський спорт» за допомогу у висвітленні нашої проблеми з суддями. Ми відкриті перед людьми та перед Федерацією і дуже хочемо, щоб футбол на Черкащині був чесний та справедливий!