Інтерв’ю з президентом "УТК-Ятрань", Миколою Гордієм
Написав Administrator   
Четвер, 05 листопада 2015, 10:04

05112015footballgordiy8f5b05adc17b

Минулої суботи, 31 жовтня, завершився чемпіонат Черкаської області з футболу у вищій лізі, який подарував уболівальникам неймовірну інтригу.

Доля чемпіонства, та розподіл призових місць, вирішувалися в останньому 22 турі. Щоб «убезпечити» себе від нервових «арифметичних підрахунків» лідеру чемпіонату «УТК – Ятрань» (Уманський район), який перед заключним туром на одне очко випереджав ФК «Уманьфермаш» (Умань), потрібно було вигравати на рідному стадіоні в селі Паланка у ФК «Наша Ряба» (Катеринопіль). З цим завданням підопічні Олександра Єжаченка справилися блискуче. Вже в першому таймі господарі «відвантажили» у ворота суперника чотири м’ячі. Загальний рахунок зустрічі 5:0 на користь «УТК - Ятрань», який після минулорічного «срібла», вперше у своїй історії, завоював  золоті медалі  чемпіонату Черкаської області у вищій лізі.

Зазначимо, що до цьогорічного сезону, команди з Уманщини востаннє перемагали в обласних чемпіонатах у 1975 році. Одним із перших із великим успіхом  президента ФК «УТК – Ятрань»(Уманський район) Миколу Гордія привітав UA-Футбол.

Черкащина футбольна. «УТК - Ятрань» (Уманський район) - изображение 1

-Миколо Васильовичу, як для вашої команди склався цьогорічний  чемпіонський сезон?

-Футбольний сезон для нашої команди, що представляє Уманський тепличний комбінат (УТК), видався непростим і водночас цікавим. Впродовж сезону чотири колективи - «УТК - Ятрань», «Уманьфермаш» (Умань), «Ретро» (Ватутіне) та «ЛНЗ  -Лебедин» (Шпола) відчайдушно змагалися за призові місця. Кожна з цих команд була гідна перемоги. Перед останнім туром чемпіонату у нас була невеличка перевага перед конкурентами, і ми цим скористалися. Ви ж самі бачили, як футболісти  «УТК» налаштувалися на поєдинок проти «Нашої Ряби»? Свою перевагу матеріалізували вже у першому таймі. Грали комбінаційно, в короткий пас, наносили багато ударів по воротах. Такий футбол подобається глядачам.

Ви не думаєте, що деякі футболісти «УТК - Ятрань» вже переросли обласний рівень?

- Я буду лише радий, коли футболісти «УТК - Ятрань» ставатимуть гравцями професійних клубів. Свіжий приклад – Роман Гончаренко. Хлопець починав грати в одному із сіл Тальнівського району. Кілька сезонів був одним із лідерів «УТК», а влітку пішов на підвищення до «Черкаського Дніпра». Вважаю, що й інші наші футболісти вже найближчим часом можуть заграти на високому рівні.

Черкащина футбольна. «УТК - Ятрань» (Уманський район) - изображение 2

До слова, «УТК - Ятрань» не збирається підвищуватися у класі та, скажімо, наступного сезону заявитися в чемпіонат України серед аматорів?

-  Ні. Не входить до наших планів аматорський чемпіонат. Чому? Щоб грати у ньому потрібне потужніше фінансування команди. Ці кошти знайти можна. Втім, витрачати їх на аматорську першість я не хочу. Краще вони підуть на дитячо-юнацький футбол. Діти – це наш пріоритет. От нещодавно ми збудували у селі Родниківка сучасний стадіон. На черзі -  відкриття арени у Дмитрушках. Крім того, плануємо у Паланці побудувати спортивний комплекс. Суттєву фінансову підтримку «УТК» надає Уманській ДЮСШ. Можливо створимо ще одну аматорську футбольну команду. В наших командах грають, і гратимуть надалі, лише хлопці з Уманщини, Тальнівщини, Маньківщини та інших населених пунктів Черкаської області. І повірте мені, що талановитих футболістів у провінції вистачає. Саме на них ми і робимо ставку. «Зіркові варяги», які їздять з області в область, винятково з ціллю заробітку нам не цікаві.

-Яку роль у нинішньому складі вашої команди відграє граючий тренер Олександр Казанюк?

-Олександр Казанюк - це справжній лідер команди, який вчить своїх молодих партнерів. Потихеньку він переходить на тренерську роботу. Є асистентом Олександра Єжаченка в «УТК», займається з дітками у футбольній секції Уманської ДЮСШ. Впевнений, що Олександр Федорович стане класним тренером, який проявить себе на високому рівні.

Черкащина футбольна. «УТК - Ятрань» (Уманський район) - изображение 3

Миколо Васильовичу, цікаво знати, чому ви, заслужений агроном України, успішний бізнесмен, який з 1979 року очолює  Уманський тепличний комбінат, вирішили пов’язати своє життя з футболом?

- На мою думку, саме люди бізнесу повинні підтримувати вітчизняний любительський спорт. Будувати стадіони, майданчики, забезпечувати дітей формою, м’ячами. Але таких людей в Україні обмаль. На жаль. Що стосується особисто мене, то ще з студентських років я серйозно займався спортом – легкою атлетикою, спринтом. Кандидат у майстри спорту, мій рекорд вже 30 років є неперевершеним у сільськогосподарській академії. Мої сини, Андрій та Віктор, також з дитинства полюбили спорт, захоплювалися спортивною акробатикою. У 2012 році ми вирішили інвестувати у футбол. Велику допомогу у створенні клубу надав нам тодішній голова Уманської РДА Анатолій Петренко – порядна ділова людина та великий шанувальник футболу. Так потихеньку пішло-поїхало. За три роки «УТК - Ятрань» став найсильнішою командою Черкащини. Але керівництво клубу не ставить собі за мету, як деякі інші любительські клуби, вигравати  будь-якою  ціною. «УТК – Ятрань» представляє аматорський, масовий футбол. Головне - дарувати радість іншим.    

Чи є у вас футбольна мрія?

- Є. Я часто буваю у службових поїздках у Нідерландах. Ця країна вражає своїм ставленням до футболу. Повсюди футбольні поля, майданчики; тисячі щасливих дітей займаються своїм улюбленим видом спорту. Це чудово!Мрію, щоб і  Україна стала футбольною країною, а заняття футболом приносили нашим дітям лише  позитивні емоції.

 

ua-football.com