Андрій Полтавець: "Я вважаю, що в аматорському футболі ліміт на легіонерів зайвий"
Написав Стас Лопес   
П'ятниця, 14 вересня 2012, 14:01

 

gp11turryabaversusbzkDSC07499

Ексклюзивне інтерв'ю Андрія Полтавця та Василя Гречаного 

    Завтра в чемпіонаті області з футболу має відбутися один з центральних матчів всього чемпіонату. На власному полі діючий чемпіон області, «Шпола-ЛНЗ-Лебедин», прийматиме свого сусіда – «Зорю» з Білозір’я. За кілька днів до знакової події «Черкаський спорт» запросили до власного офісу представників «Шполи» - головного тренера команди -  Василя Гречанго та президента клубу - Андрія Полтавця і дізнався їхнє бачення цього протистояння, а також погляд на останні події в чемпіонаті області.

 

– Попереду надважливий тур, у якому в Шполі ваша команда прийматиме «Зорю». Поділіться очікуваннями від цього матчу.

Андрій Полтавець: Для нас це звичний поєдинок, так само, як з «Нашою Рябою» чи «Ураганом». Ми не нагнітаємо штучно навколо цього матчу. Десь, можливо зараз ми в програшній ситуації. Однозначно в цій грі намагатимемося не здобути перемогу будь-якою ціною, а показати гарний футбол. Результат дуже важливий, але він не першочерговий.

Василь Гречаний: Я не акцентую уваги на таму, що це якесь дербі, налаштовуємося, як на звичний матч. В них якісна, кваліфікована команда з якою буде не легко грати. Нам головне показати свою кращі можливості, якщо це вдасться претендуватимемо на високий результат.


– На старті другого кола чемпіонату ваша команда показує футбол значно нижчого рівня, ніж це було в першому колі. Це пов’язано з кадровою втратою чи проблема в іншому?

В. Г.: Я не скажу, що рівень гри серйозно впав, порівняно з першим колом. Звісно, після втрати гравців нам стало грати не легше, але скажу, що незамінних не буває. У конкретно цій ситуації важко знайти кваліфіковану заміну, можливо, якби це трапилося в зимове міжсезоння, часу було б більше, а проблем менше.


greghhqdefault– До речі, ще про ці переходи. У вас не було спортивної злісті запросити більш кваліфікованих виконавців. Можливо тих, які пограли в топових чемпіонатах?

А.П.: Спортивна злість у нас завжди є, але головне – щоб холодний розум завжди переважав над емоціями. Я вважаю, що недоцільно витрачати такі великі кошти на придбання таких виконавців для участі в чемпіонаті області. Тоді вже треба йти іншим шляхом і грати в Другій лізі України, ніж витрачати такі гроші в аматорській лізі. В нас завдання було дещо інше, не знайти суперзірку, а підібрати перспективних виконавців, які з часом могли б замінити лідерів.

В.Г.: Я дзвонив своїм знайомим, але якісні футболісти вже з командами. Звісно, ті, хто виступають в аматорських клубах, не мають контрактів, але гравці засилаються на те, що дали слово керівництву чи тренеру.


– Але ж вам також давали слово футболісти, які перейшли в «Зорю»?

В.Г.: Цих чотирьох футболістів ніхто не звинувачує, на цьому рівні для них цей перехід – джек-пот! Про них ми нічого поганого не говорили. До речі, один з чотирьох якось в інтерв’ю сказав, що «Зоря» перспективніша і буде грати в аматорській лізі. Так от: коли «Шпола» збиралася грати в аматорах, ця четвірка першою кричала, що не треба цього робити. До того ж, про який професійний ріст футболіста можна говорити в 32-36 років?! Зрозуміло, що головним чинником стали гроші, і тому хлопців ніхто не звинувачує, у них є свої сім’ї і навряд чи у футболі вдасться їм заробити такі гроші.


– Зараз футбольну громаду Черкащини серйозно турбує тема заміни в матчі «Шпола» – «Христинівка». Розкажіть про власний позов, який вже задовольнили, і його мотиви?

В.Г.: Напередодні цього матчу я їздив в офіс федерації футболу, виписав всіх легіонерів чемпіонату області, аби контролювати заміни. По ходу гри стало зрозуміло, що в «Христинівці» на нетривалий час був перебір легіонерів, тому відразу після гри ми зрозуміли, що була помилка і подали протест. По суддівським даним ця помилка також була. Тут треба чітко зрозуміти, що ми подавали протест не на результат матчу, а апелювали на основі регламенту федерації футболу області, який не дозволяє одночасно загравати більше п’яти легіонерів, адже це закон. Президент федерації постійно на всіх офіційних зібраннях акцентує увагу на регламенті.


– Після засідання КДК ви здивувалися, що ваш протест задовольнили?

В.Г.: Є чітка помилка. В регламенті все чітко написано і тут навіть не було найменшої зачіпки, за яку можна було б вхопитися і розкрутити момент по-іншому, тому, думаю, саме таким є рішення.


А.П.: Якби ми в такій ситуації помилилися і представники «Христинівки» побачили, що на футбольному полі фактично було шість легіонерів, то їхні дії, думаю, були б аналогічні. Нас також ніхто не жалкував би. Так, мені особливо дуже шкода «Христинівку», їх футболісти боролися, билися і в чисту нас переграли в другому таймі, але залишилися без очок, можливо, і без преміальних. Але це питання вже не до нас, адже діяли в рамках даного регламенту.


– Якби на трибунах не кричали, що це шостий легіонер, ви помітили б цей епізод?

В.Г. Так. Я контролював хто виходить на поле, тим більше, що в них у заявці на цю гру взагалі було 10 легіонерів.


poltavets2IMG_3846– Про цю ситуацію говорять абсолютно всі в області, хто причетний до спорту. Як ви вважаєте це резонанс, чи так розкрутили?

А.П.: Мабуть, ще років 3-5 тому, коли ми лише починали займатися командою, такі випадки були і скандалів вистачало. Просто такого розголосу не було. Думаю, це пов’язано з тим, що зараз інформаційно розкрутили чемпіонат області. Не в останню чергу це пов’язано і з діяльністю вашого ресурсу. По суті, це головна причина. Ще один момент – гостре протистояння нашої команди та «Зорі». Розумієте, окрім боротьби на футбольному полі, вистачає і якихось кабінетних ігор.


– До речі, ви вважаєте, що ліміт легіонерів на цьому рівні потрібен?

А.П.: Я вважаю, що в аматорському футболі він абсолютно зайвий. Яка різниця? Він же все одно українець. Думаю, це недоречно, це вже дискримінація людей з інших областей. Думаю, треба думати не про ліміт, а про розвиток місцевого юнацького футболу.


Зараз ваш відрив від "Зорі" складає 7 очок. Подейкують, що усіма можливими і не можливими способами цей відрив будуть намагатися скоротити. Ви також вважаєте, що супернику хтось буде допомагати?

А.П.: Поки що важко сказати, зіграно лише два тури в другій частині змагань. Точно можна буде про це говорити лише наприкінці турніру, коли гратимуть вирішальні матчі. До речі, в попередньому турі («Ураган» – «Шпола») ми вважаємо, що суддівство було вкрай необ’єктивне. Так, «Ураган» в другій частині сезону серйозно додав, але, окрім суперника, ми ще й боролися з суддівством. Сподіваємося, що це одиничний випадок, але, якщо це буде системно, можна буде говорити, що хтось не хоче чемпіонства «Шполи».

В.Г.: Я хочу додати по цій ситуації. Судив в полі цю гру Баранов. В одному з ігрових моментів наш футболіст отримав дуже серйозну травму. Йому (Приходько) в центрі поля просто порвали «хрестоподібні» зв’язки і хлопець на рік випав з футболу. Арбітр не відреагував не те, що на контакт, а навіть на неймовірний крик потерпілого. Я кілька разів просив, щоб Баранова на наш матч не назначали, але він знову нас судив і в черговий раз на полі коїлося свавілля. Причому навіть вболівальники в Золотоноші хваталися за голову і говорили, що такого суддівства вони ще не бачили.


– Багато говорять про те, що на матчі за участю «Шполи» представники «Зорі» часто возили заохочення для суперника. Не боїтесь таких ініціатив цього річ?

В. Г.: Насправді нічого протизаконного «Зоря» не робить. Подібне заохочення можна побачити  в будь-яких чемпіонатах. З іншого боку, кожна команда також грає на власну перемогу і за преміальні від клубу. Більше я переймаюся не за це, а за те, щоб не було суддівського свавілля.


– Скільки найбільше за перемогу пропонували вашим суперникам?

А.П.: По суті, ми володіємо тими ж чутками, що ходять по області. Чули що пропонували від  10 до 40 тисяч. Головне, щоб таким чином вони не заохочували суддів, бо є і такі чутки.


– У вас не було бажань заохочувати таким чином суперників «Зорі»?

А. П.: У нас не стоїть завдання завоювати перше місце будь-якою ціною. Краще ми будемо другими, або третіми, і знати, що це дійсно наше місце, а не будемо влаштовувати якісь «бої півнів» заради кубка чи слави. Для нас це не головне. Ми хотіли б захистити чемпіонський титул, але не будь-якою ціною.


–Тобто зараз у «Шполи» не стоїть завдання стати чемпіоном області?

В.Г.: А коли ми озвучували, що завдання на сезон – виграти чемпіонат Черкаської області?

– Тоді для чого взагалі команді з амбіціями брати в ньому участь?

 

В.Г.: Завдання то по суті стоїть, але ми його не так афішували, як решта клубів, приміром: «Зоря», Ретро», «Уманьферммаш», «Христинівка».