Володимир Будило: „Ми мали можливості й бажання”
Написав Дмитро Майстренко   
Середа, 01 серпня 2012, 21:06

vova1

Минуло два місяці від початку літа і старту роботи Черкаської обласної Асоціації пляжних видів спорту. Які досягнення вже має ця структура та які плани на майбутнє, „Черкаський спорт” дізнався у її очільника Володимира Будила.


Як виникла ідея створення Асоціації пляжних видів спорту?

Головними натхненником створення такої асоціації є Сергій Усаковський. Та й Юрій Гончаров підкинув ідею, що можна створити на Черкащині таку структуру. А я зі своїми колегами підтримали їх. І за практичне втілення цієї ідеї взялися саме ми. Тому що створити на папірці асоціацію – це одна справа, але потрібно, щоб ця структура ще й працювала. А без матеріальної і технічної основи – це просто неможливо. Ото ж ми з колегами і взялися за реальне створення в області структури, що займалася б пляжними видами. Побудували майданчики для різних змагань. Також поставили зручні трибуни для глядачів. Так і виникла наша асоціація.

 

Чому саме пляжні види?

Ми до цього року вже орендували пляж. І це було найближче нам. Ми мали можливості й бажання. До того ж наше місто має чудову річку Дніпро і водосховище, що називають „черкаським морем”. А на морі влітку зазвичай люди полюбляють на пляжі грати в різні спортивні ігри. То чому ж не зробити такого й на „черкаському морі”? Тим паче, що в Черкасах є гарні для цього місця. А в області не так багато місць, де можна було б на належному рівні проводити турніри з пляжних видів спорту. От ми й обрали саме „ці види”.

 

Як можете оцінити старт роботи Асоціації?

Справді, дещо ми вже зробили, але разом з тим ще багато чого ми маємо зробити. Є певні результати роботи: ми провели Кубок Дніпра, куди запросили команд з інших міст України, також організували Кубок області з пляжного футболу, Кубок області з футволею. Разом із Асоціацією пляжного волейболу в Черкаській області провели в місті ІІІ тур чемпіонату України. Та це лише початок. Й оцінювати роботу асоціації, я вважаю, ще рано. Ще багато роботи очікує на нас. І ми не збираємося відступати.

 

Під егідою Вашої асоціації в цьому році стартував IV чемпіонат з пляжного футболу в області. Як Вам цьогорічний турнір?

Я часто відвідую різні матчі з пляжного футболу. Мені подобається спостерігати за командами, яких цього року заявилося на чемпіонат багато, за тим яку гру демонструють. Також дуже цікаво дивитися як розвиваються команди, як вони прогресують по ходу турніру. Окрім цього, зараз команди та глядачі мають кращі умови. Наприклад, попередні чемпіонати проходили на звичайному піску і зі старим інвентарем. Для футболістів, які беруть участь у нинішньому чемпіонаті, ми побудували новий майданчик. Для глядачів звели зручні трибуни, де можна і від дощу, і від сонця сховатися. Майданчик і вигляд привабливіший має, але найголовніше – це звичайно зручність. Зручність як для учасників, так і для глядачів. Ви самі все це бачите: приємно на новому майданчику і грати, і спостерігати.

Tk_kybok.jpg_effected

Володимир Будило (перший ряд, другий зліва) разом з переможцем Кубка області з пляжного футболу "Темною Конячкою"

 

У коментарях читачі „Черкаського спорту” цікавляться, чи будуть в цьому році організовані ще якісь турніри?

Є певні ідеї. Та найперше треба розпочате довести до розуму. Не потрібно хапатися відразу за все. Це не принесе хороших результатів. Потрібно братися спочатку за те, що можна зробити належним чином. І доводити все розпочате до кінця. А потім звичайно починати щось нове. Тому що не можна сидіти на місці, потрібно завжди розвиватися і рухатися вперед. Треба здобувати досвід з організації різних турнірів і постійно піднімати планку, щоб витискати максимум. І наша Асоціація так і робитиме.  А щодо турнірів, які ще будуть організовані – то це секрет. Але для читачів „Черкаського спорту” я деякі секрети відкрию (посміхається). Ми плануємо провести Суперкубок з пляжного футболу й двохденний чемпіонат з „робочою” назвою (бо ще остаточно не визначилися як саме назвемо його)  Кубок „Живчика”. На цей турнір ми хочемо запросити команди з інших міст. Зокрема, дніпропетровський „Вибір” та  кременчуцький „Лукас”, котрі вже приїжджали до нас на Кубок Дніпра. Запросимо й з інших регіонів України і хто погодиться, той буде нашим гостем. Особливе бажання маємо запросити команду з Києва. Але як вийде в нас організувати цей турнір, то буде видно потім, але ми докладемо всіх зусиль, що організувати турнір якнайкраще.

 

Ваша Асоціація цього року організувала вперше Кубок області з такого екзотичного для Черкас та й всієї України виду, як футволей. Які ваші враження від цього змагання?

Це для нас новий вид. Та й для черкасців екзотичний. Можливо, турніри з футволею ще не збирають у Черкасах так багато глядачів, як, наприклад, пляжний футбол, але команди охоче заявляються на турніри з футволею. Окрім Кубка області, що був, відверто кажучи, таким собі пробним першим турніром, на „Живчик-Арені” відбудеться чемпіонат з футволею. І команд заявляється дуже багато. Тому, я вважаю, що цей вид спорту має майбутнє на Черкащині, він займе свою нішу і здобуде власних прихильників.

 

Як плануєте розвивати й популяризувати футволей?

Ми розуміємо, що гравців і команди потрібно чимось зацікавлювати і мотивувати. От наприклад, головний приз першого в історії Черкаської області чемпіонату з футволею – путівки до Єгипту. У результаті ми маємо багато команд, котрі готові позмагатися за це приз. А чим більше буде команд, тим цікавіший чемпіонат. А якщо чемпіонат цікавий, то й з’являються глядачі, вболівальники, шанувальники. Таким чином і популяризується футволей. Хоча, звичайно, ми не збираємося зупинятися на досягнутому. Ми встановили певну планку і не будемо опускатися нижче. Лише вперед та вверх.

 

Не без вашої участі було створено чудовий спортивний майданчик „Живчик-Арена”. Розкажіть, будь ласка, про неї.

Після того, як ми вирішили створити Асоціацію пляжних видів спорту, найперше постало питання майданчика для проведення різних спортивних змагань. Про місця, де це проводилося раніше можна хіба-що сказати „місця”. Тому що ніяких умов ні для гравців, ні для вболівальників просто не було. От ми і взялися будувати майданчики. Облаштували чотири поля для волейболу і збудували новий зручний для гри у пляжний футбол майданчик. Також не забули й про глядачів. Звели три сектори трибун, звідки вболівальники можуть зручно спостерігати за грою своєї улюбленої команди. У під трибунних приміщення облаштували роздягальні для гравців. Також є місця, де гравці після матчу можуть змити із себе пісок. Як і на будь-якому спортивному об’єкті, на „Живчик-Арені” є місце, де відвідувачі можуть перекусити і придбати напої. У планах – зведення повноцінного кафе для ще більшої зручності. Хоча зараз є одна невеличка проблема з туалетами, яких просто немає. А те, що є, складно назвати туалетом. Та найближчим часом, я думаю, і ця проблема буде вирішена. Вже із серпня ми розпочнемо роботи з будівництва туалетів та зведення кафе.

nagor5

Володимир Будло (другий зліва) після нагородження призерів ІІІ етапа чемпіонату України з пляжного волейболу

 

Дізналися вже про „Живчик-Арену” і тепер можна поговорити про команду, яка може вважати цю арену рідною, тобто про команду „Живчик”. Наскільки мені відомо, саме Ви куруєте цією командою. І от ви як керівник, які завдання ставите на дебютний сезон?

Так, я, так би мовити, куратор „Живчика”. І цілі у нас лише високі. А те, чи зможемо їх досягти чи ні – буде видно. Звичайно, хотілося б вийти у фінал і перемогти, але я реально оцінюю шанси усіх команд і не будую „повітряних замків”. Я відверто може сказати, що навряд чи в нам вдасться це зробити у цьому сезоні. Але це не привід цього прагнути. Команда у нас ще молода і досвіт у таких турнірах буде лише на користь гравцям. Та завдання на сезон дійти до півфіналу і поборотися із сильними командами ніхто не відміняв.

 

У команді „Живчик” гравці на ключових позиціях і лідери – переважно молодь. Чому так?

Ми навмисне зробили ставку на молодих гравців, тому що хочемо розвивати команду. А без молоді це зробити неможливо. Своїм прикладом ми також показуємо, що з молоддю треба працювати, потрібно залучати їх до соціального життя. Ми пропонуємо молоді займатися спортом, запрошуємо до команди і робимо ставку на них. Тому що в людину треба замолоду вкладати, щоб потім вона була Людиною. Якщо дитині заклали з перших років „програму” випивати, то й потім вона буде пити й гуляти. А якщо з дитинства займатися дитиною, залучати її до різних спортивних секцій, то потім з такої дитини виросте Людина. А ми даємо можливість і місце, де молодь може реалізувати себе. Але в нашій команді не лише молоді гравці. Є й досвідчені, які допомагають молодим. Тому, що молодь не завжди може, наприклад, впоратися зі своїми емоціями, а досвідчені партнери допоможуть й навчать, як уникати неприємних ситуацій.

 

І наостанок. Що ви можете побажати читачам „Черкаського спорту”?

Найперше хочу побажати читачам займатися спортом. Тому що спорт зміцнює здоров’я, а здоров’я – це найголовніше. Також запрошую всіх бажаючих не лише читати й дивитися, а й брати участь у спортивних змаганнях. Якщо ж хтось не може позмагатися, то запрошую відвідати й подивитися на той же чемпіонат з пляжного футболу, або футволею, або волейболу. Я вважаю, що від перегляду люди отримають велике задоволення.