Юрій Гончаров: «У Черкасах люблять міні-футбол».
Написав Максим Гаптар   
Вівторок, 17 липня 2012, 09:48

goncharov86352465782

   У серпні буде рік, як він очолив Асоціацію міні-футболу Черкаської області. Під його керівництво за цей рік міні-футбол в області почав крокувати семимильними кроками. У місті не встигають закінчуватися одні міні-футбольні змагання, як починаються інші. Зараз, поки триває пауза у провідних обласних футбольних та міні-футбольних чемпіонатах голова Асоціації міні-футболу Черкаської області Юрій Гончаров поділився своїми враженнями про змагальний сезон у Черкасах та озвучив плани Асоціації на міні-футбольну осінь, й анонсував низку якісних та інтригуючих спортивних заходів.


– Нещодавно завершилося перше коло чемпіонату області з футболу. Ви як людина, котра щотижня відвідувала певний матч чемпіонату, що можете сказати про цьогорічну першість?

– Я практично всі команди бачив. І можу сказати, що рівень команд дуже високий. Особливо та п’ятірка команд, які боротимуться за призові місця. Лише одна команда достатньо відірвалася – це «Шпола». Гандикап «Шполи» у 9 очок, навряд чи хтось зможе наздогнати, якщо нічого у них не станеться. А так, мені здається, що «Шпола-ЛНЗ-Лебедин» на 90% чемпіон. А всі інші команди – «Зоря», «Ретро», «Уманьферммаш», «Христинівка», «БЗК», «Наша Ряба». Навіть більше ніж п’ять команд будуть боротися між собою за високі місця. Мені набагато цікавіше було дивитися цей чемпіонат ніж українську Прем’єр-лігу. Я об’їздив всю Черкаську область і можу сказати, що є на що подивитися.

 

– Ви тривалий час цікавитесь обласним чемпіонатом. Як можете оцінити рівень цьогорічної першості?

– Я цікавлюсь вже чотири роки. У цьому році найцікавіший чемпіонат та найсильніший рівень. У минулому році дві команди вели між собою боротьбу за золото – це «Зоря» і «Шпола», там до останнього туру була інтрига. «Христинівка» і «Умань» створювали якусь конкуренцію. У цьому сезоні такого немає. Є аутсайдер «Авангард», «Городище» та дебютант «Ураган», а всі інші команди рівні. Кожній команді до снаги переграти іншу.

 

– Хто для Вас став відкриттям цього чемпіонату?

– Для мене найбільше відкриття це «Ретро». Команда, яка у минулому році посіла останню сходинку і в цьому році демонструє цікавий футбол. Звичайно, вона значно підсилилася, там вже інші гравці. Але з того складу лишилося багато молодих, перспективних гравців. Я думаю їм під силу боротися за високі місця.

 

– Назвіть трійку кращих гравців чемпіонату?

– Це звичайно Ніка Січінава з «Ретро». З «Уманьферммашу», однозначно, Олександр Казанюк. Для нашого чемпіонату області участь Олександра Казанюка – справжня школа для молодих футболістів. Грати проти такого футболіста дорого коштує. І Роман Поліщук, багато хто може сказати, що це Ваш друг, але це людина, яка зараз лідирує. Він «витягував» для «Христинівки» кілька принципових матчів – це гра проти «Зорі», проти «Уманьферммашу». У тих перемогах левова частина його заслуги. Він заслуговує бути у цій трійці.

 

– Тепер перейдемо до міні-футболу. Також завершилося перше коло Бізнес-Ліги. Що можете сказати про цей чемпіонат. Очікували від нього такого ажіотажу з боку команд?

– Це вперше проводиться такий повноцінний чемпіонат з міні-футболу у два кола. Приємно, що всі команди добросовісно ставляться до цього чемпіонату. І здивував рівень команд, які заявилися на цей чемпіонат. Ми думали, що рівень Бізнес-Ліги буде не достатньо високий, тому що багато футболістів грає у Вищій та Першій лізі чемпіонату області. І Ви бачите, що така сама ситуація у Бізнес-Лізі, як і в чемпіонаті області. Перше коло закінчилося і нічого невідомо. Є інтрига.

 

– Чого очікувати від другого кола Бізнес-Ліги. Як воно пройде?

– Я думаю, що у нас все буде нормально. Ми розпочнемо 12-го серпня, оскільки раніше в Академії пожежної безпеки немає змоги проводити матчі, оскільки там проходитимуть іспити. Ми розпочнемо 12-го серпня і, я думаю, що в жовтні ми завершимо цей чемпіонат. Також є ідея, яка обов’язково реалізується: у жовтні ми повністю підіб’ємо підсумки по міні-футболу, пляжному футболу, футволею. Це вперше ми проведемо такий масштабний захід на який запросимо всіх футболістів, які брали участь, ветеранів. У дружній, теплій атмосфері ми підсумуємо всі наші турніри, оскільки змагань ми провели цілу низку – це і чемпіонат міста з міні-футболу, чемпіонат області з міні-футболу, Бізнес-Ліга завершиться, і чемпіонат та кубок області з пляжного футболу та футволею. Змагань, які проводила Асоціація міні-футболу разом з нашим партнером Асоціацією пляжних видів спорту, достатня кількість, тому доцільно буде зібратися і провести такий захід.

 

– У цьому році пляжний футбол в області отримав новий виток розвитку, створена Асоціація пляжних видів спорту. Чим відрізняється цьогорічний чемпіонат області з пляжного футболу від інших?

– В першу чергу в Асоціації міні-футболу з’явився новий партнер – Асоціація пляжних видів спорту Черкаської області. У нас виникло якісне партнерство. Завдяки голові Асоціації Володимиру Будило та віце-президенту Богданові Колядко вдалося побудувати якісний стадіон для пляжного футболу. Таких якісних стадіонів не так багато в Україні, є в Києві, ще кількох містах, а тепер є і в Черкасах. Головне, що інвестор на цьому не зупиняється, будуть облаштовані душові, інші якісні умови. На цьому стадіони ми вже провели Кубок Дніпра, дещо пізніше ми проведемо ще один серйозний турнір, на який ми запросимо команди з Дніпропетровська та Києва, можливо сформуємо збірну Черкас. Якщо поглянути на відвідуваність матчів, то навіть на посередні поєдинки приходить чимало вболівальників. Це свідчить про те, що у нас можна проводити хороші турніри, оскільки людям це цікаво. Тому очікуємо від пляжного футболу теж чогось хорошого.

 

– Також у цьому сезоні з’явився новий екзотичний вид спорту – футволей. Розкажіть трошки про нього. Як до цього виду спорту звикають команди, який рівень демонструють?

– Нещодавно був проведений фінал Кубка Черкаської області з футволею. То фінал був дуже захопливим. Уже є кілька команд, які тренуються, награються. Я був дуже здивований. Коли ми тільки починали цей вид спорту я подивилися в інтернеті, то я думав, що у нас так не вийде, але я помилявся. Тому ми сподівалися, що це буде вид спорту просто для підтримання спортивної форми футболістів. Для індивідуальної техніки футболіста, футволей – ідеальний вид спорту. Зараз ми починаємо чемпіонат області з футволею. У ньому буде набагато більше команд. Один із призів чемпіонату – це дві путівки до Єгипету.

 

– Які перспективи цього виду спорту у Черкасах?

– Перспективи колосальні. Раніше цей вид спорту був, хлопці грали у нього. Футболісти, які виступали на професійному рівні, то знали про цей вид спорту і на тренуваннях грали в нього, щоправда назва була різна. Але змагань з футволею не було. А тепер змагання є, вони проводяться на пляжі, і викликають інтерес у глядачів. Тому перспективи є. Я б навіть на зиму провів якийсь турнір з футволею в залі. Нині ми спільно з Асоціацією пляжних видів спорту плануємо 24-го серпня провести ще більш екзотичний вид спорту. Ми ще не вигадали йому назву, але суть у чому. На День Незалежності багато молоді святкує цей день у нічних клубах чи інших місцях, а ми плануємо запропонувати їм альтернативу. Провести турнір, який розпочнеться з 20-ї години і завершиться о 2-й ночі. Проте хочемо, щоб не було розрізнення на чоловіки окремо, жінки окремо. Оскільки в клубах всі танцюють разом, тому ми хочемо і турнір провести разом серед чоловіків і жінок. Є ідея, що хлопці – футболісти, а дівчата – волейболістки. Хлопці грають ногами, дівчата руками. Поки що такі ідеї, у нас є ще місяць детально продумати цей вид спорту. Тому, користуючись нагодою, запрошую всіх охочих прийти 24-го серпня на «Живчик-Арену» і відсвяткувати День Незалежності цікавим турніром.

 

goncharov10675234523565465242– Ви сказали про нову арену для пляжного футболу, проте якісної арени для міні-футболу ще немає.

– Так, це зараз найголовніша наша проблема – у нас немає повноцінного міні-футбольного стадіону. Звичайно проводити турніри є де, зокрема у нас проходить турнір в Академії пожежної безпеки, але для глядачів там якісних умов немає. Були б трибуни, нормальне розташування цієї арени, то глядачі приходили б і вболівали. Ми поки що шукаємо місце, нам потрібно поле, де б ми проводили всі наші ігри та турніри. Зараз ми над цим працюємо. Я думаю ми цю проблему розв’яжемо. Можливо не найближчим часом, але міні-футбольний стадіон у Черкасах буде.

 

– Це буде відкритий чи закритий стадіон?

– Я думаю, що це буде відкритий стадіон. У Черкасах є хороша закрита арена – це ПС «Будівельник. Ми провели там чемпіонат області з міні-футболу і були дуже задоволенні ареною. «Будівельник» – це одна з кращих спортивних споруд України. До того ж у нас збереглися хороші партнерські відносини з директором КП ПС «Будівельник» Світланою Бондар. Нам немає сенсу шукати щось інше. ПС «Будівельник» – це просто подарунок для міні-фуболу. Як ми бачили, що на хороші матчі палац спорту заповнювався майже повністю. У цьому році, я думаю, буде ще більше людей. Адже і рівень чемпіонату значно виріс ніж у минулому році. Також ми плануємо у цьому році провести чемпіонат серед ветеранів кому за 40. Це також буде цікавий чемпіонат, він буде вперше проведений у нашому місті.

 

– Скоро завершиться літо, а з ним і пляжні види спорту. Які плани Асоціації міні-футболу на осінь? Яких турнірів слід очікувати вболівальникам?

– На осінь ми проведемо чемпіонат міста, як один із етапів чемпіонату області. Все проведемо за минулорічною процедурою. Нічим дивувати не будемо. Чемпіон та призери першості міста та 6-7 команд візьмуть участь у наступному етапі і розіграють між собою чемпіонат області. Можливо з футволею проведемо зимовий чемпіонат. Також проведемо кубок області. Але ми поки не вирішили, чи проведемо спочатку кубок, а потім чемпіонат, чи протягом чемпіонату, змагання братимуть паузу на кубок. Але це все ми будемо узгоджувати в Асоціації та спільно з командами. Стосовно чемпіонату міста, то як я говорив, плануємо провести Відкритий чемпіонат міста, в якому хто хоче, той може брати участь. А чемпіонат області буде проходити за минулорічним сценарієм, всім від сподобався. Можливо, зробимо так, щоб кожен тур був інтригуючим. Щоб не було прохідних матчів, а кожного тижня були серйозні протистояння.

 

– Минулого року були нарікання, що деякі команди залучали до свого складу легіонерів. Чи буде якесь обмеження на них цього року?

– Ні, обмежень не буде. Не треба боятися легіонерів. Це смішно коли говорять про легіонерів. Якщо людина з іншої області, приміром з Кіровоградської чи Полтавської, то це легіонер. Ми не будемо запроваджувати ніяких лімітів. Хто кого хоче, нехай заявляє. Єдине, що може бути – це те, якщо гравець з іншої області, то за нього потрібно буде заплатити якусь суму. І це можуть бути не лише гроші, оскільки ми їх все одно конвертуємо в м’ячі чи якусь форму. У нас є дитячо-юнацька школа, і це все буде йти туди. Нам грошей непотрібно. Нам потрібні м’ячі, форми, сітки.

 

– У минулому чемпіонаті області було кілька команд, зокрема «Христинівка» та «Ретро», які повністю складалися з київських міні-футболістів, які, дійсно показали клас. Як вважаєте, у цьому сезоні черкаські команди зможуть конкурувати на рівних з ними?

– Я більш ніж впевнений, якщо «Христинівка» привезе тих самих футболістів, що і минулоріч, то вони не будуть фаворитами, однозначно. Тому що у нас рівень міні-футболу значно виріс. Не питання, що ці команди можуть виграти, але Ви не забувайте, що у минулому році не набагато «Христинівка» переграла «Рятівник-2», який перебував у не найкращій формі. Зараз багато команд, які заявляють якісних гравців з інших областей, тому буде дуже цікаво. А те, що говорять про легіонерів, то нехай їде хто хоче. У нас хороший зал, хороший глядач.

 

– Як можете оцінити роботу Асоціації за цей рік?

– Ну як ми можемо оцінювати? Оцінювати нас має хтось інший. У серпні буде рік, як в Асоціації міні-футболу Черкаської області з’явилося нове керівництво. Завдяки якісній роботі моїх помічників, заступників голови Асоціації міні-футболу, зокрема Сергія Підлісного, Сергія Усаковського, Миколи Зубко за цей час ми провели Кубок Черкаської області, Кубок Бізнес-Ліги, Чемпіонат міста, Чемпіонат Черкаської області, два чемпіонати серед ветеранів, завершимо Бізнес-Лігу, спільно за Асоціацією пляжних видів провели Кубок та чемпіонат області з пляжного футболу, Кубок та чемпіонат області з футволею. Я вважаю, що у нас міжсезоння немає. Щось закінчується, щось починається. А роботу нехай оцінять у першу чергу футболісти і вболівальники.

 


goncharov9034836532674367485– І одне з заключних питань, у нашому місті та області за цей рік міні-футбол розвивається швидкими темпами. Чи є надія, що з осені у нашому місті з’явиться професійний міні-футбольний клуб, котрий братиме участь у чемпіонаті України?

– Я вже боюся думати про це. У минулому році вже була спроба заявитися на чемпіонат України, але невдала. У цьому році є ще спроба. Подивимося, не все залежить від Асоціації, тому що ми громадська організація, ми не оперуємо серйозними фінансами. Зараз ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб у Черкасах з’явилася команда, хоча б Другої ліги. Тому що міні-футбол люблять у Черкасах і хотілося б, щоб команда була.

 

– Як Ви відпочиваєте у вільний час. Адже всі вихідні Ви присвячуєте футболу. Чим цікавитесь окрім футболу.

– Дуже люблю футбол, тому присвячую всього себе цьому виду спорту. Дехто любить рибалити, стояти весь день з вудкою, я цього не розумію. Я люблю футбол, і мені не складно проїхати понад 200 кілометрів, аби подивитися футбольний матч.

– Що б Ви побажали читачам «Черкаського спорту» і взагалі вболівальникам спорту?


– У першу чергу я б побажав здоров’я, оскільки найголовніше це здоров’я. Більша частина нашої аудиторії – це люди які займаються спортом, багато навіть професійних спортсменів. Тому бажаю перемог як у спорті так і в житті. Хотів би побажати людям, які активно коментують на нашому сайті, коректності. Хочу аби на сайті була конструктивна критика. Також хочу запросити до співпраці всі федерації інших видів спорту. Мене лякає та ситуація, що ми неодноразово пропонували всім федераціям, аби вони надавали інформацію, а ми публікували її. Ніхто нічого не хоче.