«Наша мета - зробити з Черкас спортивну столицю України»
Понеділок, 04 червня 2018, 16:06

0406 Юрій Ботнар

Заступник міського голови Черкас Юрій Ботнар розповів, що вже зроблено у спортивній галузі міста і поділився планами на найближчий час

Нещодавно на сайті «Черкаський спорт» було розміщене інтерв’ю заступника міського голови Черкас Юрія Ботнара, який зараз відповідає за спортивну галузь міста. Тоді заступник мера повідомив про ідею створення у місті спортивного клубу, до складу якого входила б і футбольна команда. Крім цього Юрій Ботнар поділився спортивними планами міста та розповів, що вже зроблено.

- Юрію Андрійовичу, відомо, що на сесії міської ради депутати проголосували за виділення коштів, які мають піти на покращення спортивної інфраструктури міста. Розкажіть, будь ласка, скільки і куди будуть спрямовані ці кошти?

- Заступником міського голови я став нещодавно, а тому курую спортивну галузь міста зовсім мало часу. З самого початку я відвідав та ознайомився з роботою кожного суб'єкту спортивної галузі міста, зокрема й зі спортивними школами. Відповідно до побаченого нами було послідовно внесено до Програми соціально-економічного розвитку міста, а потім і закладено в бюджет видатки на підтримку спортивних закладів, шкіл та програм. Попри гарячу дискусію з фінансистами нашій команді все ж вдалося на засіданні виконкому внести зміни до проекту рішення та закласти видатки на розвиток спорту. На сесії міськради було ухвалене остаточне рішення про виділення коштів.

Таким чином два мільйони було спрямовано на встановлення системи рекуперації (осушення повітря) у басейні палацу спорту "Сокіл". Це не лише дасть можливість зберегти від постійних поточних ремонтів стелю і стіни, що через відсутню вентиляцію й підвищену вологість швидко вкриваються пліснявою та осипаються. Це ще й заощадить тепло, адже тепер тепла пара не виводитиметься назовні з приміщення, а осушуватиметься і повертатиметься без зайвих тепловтрат.

400 тисяч гривень отримає для придбання необхідного обладнання спортивна школа "Спартак". Воно необхідне для внутрішнього облаштування будівлі, де розмістяться гімнастичні зали у приміщенні колишнього кінотеатру "Мир", який ми плануємо після затяжної реконструкції відкрити для занять вже до осені цього року. Тримаю на контролі хід робіт.

120 тисяч гривень отримає КДЮСШ №2, у якій зосереджено багато олімпійських видів спорту і яка виховала, між іншим, срібного призера Олімпіади з кульової стрільби Сергія Куліша. Кошти спрямовані на придбання спортивного інвентаря.

По 50 тисяч гривень отримають КДЮСШ №1 та КДЮСШ "Вулкан" на оновлення спортивного інвентарю. Стільки же отримає Палац спорту "Будівельник" для встановлення конструкцій, що затінятимуть залу бокса, де тренуються вихованці спортшколи "Вікторія". Влітку там підлога неймовірно розжарюється і приміщення стає просто непридатним для тренування.

На реалізацію міської Програми підтримки фізичної культури і спорту виділено ще 300 тисяч гривень, з яких двісті - на проведення масштабного Черкаського спортивного фестивалю, який ми плануємо провести улітку 2018 року.

Прикро, що довелося мало не воювати за кожну гривню, що ми передбачаємо на спорт. Вважаю, що таким спекотним дискусіям мало б запобігти розроблення і ухвалення Стратегії розвитку Черкас з чітко регламентованими відсотковими частками на кожну галузь і сферу життєдіяльності міста.

-Щодо спортивного комплексу "Сокіл", який знаходиться на "Центральному стадіоні", то там і ігровий зал потребує ремонту.

-Так дійсно, там потрібно робити ремонт і його буде зроблено за власні кошти КП "Центральний стадіон". Щодо використання ігрового залу, то ми плануємо його удосконалити. Наприклад, там зовсім мало місць для глядачів. Тому ми плануємо залучити додаткові складані трибуни, які за потреби можна було б заносити у зал. Спортивні змагання мають проводитися так, аби це було зручно для глядачів. Крім цього у боксерському залі СК "Сокіл" плануємо встановити боксерський ринг та активізувати роботу у цій залі, надавши її для тренування дітей міській спортшколі "Вікторія".

-У продовження боксерської теми, відомо, що Ви є віце-президентом Федерації боксу Черкаської області.

-Так дійсно я виконую таку функцію, і дякую усій боксерській спільноті Черкащини за довіру. На цій посаді я намагаюсь не бути "весільним генералом". Я люблю цей вид мистецтва. Бокс вважаю саме мистецтвом, а не просто спортом. Намагаюся, аби моє перебування на посаді віце-президента Федерації боксу Черкаської області супроводжувалось конкретними кроками. У 2017 і 2018 роках за моєї пропозиції із обласного бюджету на підтримку боксерських спортивних клубів Черкащини було спрямовано кілька сотень тисяч гривень. Цього року на розвиток боксу із обласного бюджету виділено 1 мільйон гривень. Хочу зауважити, що кошти підуть не на утримання, а саме на розвиток. Плануємо цього року ухвалити відповідну обласну програму. Крім цього ще 1 мільйон гривень на розвиток боксу спрямовано із міського бюджету Черкас. Хочемо, аби частіше в Україні було чути про перемоги черкащан, а на світових змаганнях Гімн України лунав саме через представників боксу нашого краю. Власне ми вже маємо високі досягнення: уманський боксер Євген Овсянніков здобув бронзу на Чемпіонаті Європи серед чоловіків, черкасець Максим Кофан - срібло на Всесвітній Гімназіаді, а Кароліна Махно з Черкас - золото на першості Європи серед жінок. Маємо мету виховати на Черкащині переможця чи призера Олімпіади.

-Ви сказали, що на сесії були виділені кошти на проведення «Черкаського спортивного фестивалю». Розкажіть про цей захід детальніше.

-Ми хочемо провести фестиваль не лише для спортсменів і заради спортсменів, а для усіх черкащан. Метою фестивалю є популяризація ведення здорового способу життя. У фестивалю буде кілька локацій, серед яких буде задіяна пляжна зона Дніпра. Це буде шоу, яке триватиме і вдень і у вечірній час. Жителі міста матимуть можливість поспілкуватися з відомими місцевими спортсменами і зірками спорту України. Загалом всю програму поки розказати не можу, але запевняю, що буде дуже цікаво. Цей фестиваль спорту під гаслом "Твоя Сила - Твоя Незалежність" проведемо 24 серпня. Загалом хочу сказати, що спорт – це те, що ми хочемо зробити родзинкою Черкас. Важливо підтримати те, що маємо і відродити те, що втрачено. Але наша остаточна мета амбітна - зробити з Черкас спортивну столицю України. Зрозуміло, що це перспектива тривалого часу.

-Створення муніципального спортивного клуб це один із кроків для досягнення поставленої мети?

-Так це є однією з таких частинок. Для того, щоб у нашому місті спортом і фізкультурою займалося ще більше дітей потрібно рухатися вперед і для цього робити конкретні кроки.