- Все буде так, як я сказав, - новий головний тренер "Черкаських Мавп-2"
Написав Administrator   
Понеділок, 02 січня 2017, 14:00

IMG 4623 1483116118

Нещодавно «Черкаські Мавпи-2» отримали нового тренера. Тепер дублерів очолює Олександр Ворона.

 

 

Окрім цієї команди фахівець працює із «Черкаськими Мавпами-05», а також є головним тренером збірної України U-18. Днями клубна прес-служба поспілкувалася з Олександром та дізналася його бачення роботи із другою командою «Черкаських Мавп».

 

– Вас призначили тренером «Черкаських Мавп-2». Які завдання перед вами поставили?
– Якщо чесно, завдань ніяких не було. Але я прекрасно розумію, що головне завдання дубля – виховувати молодих гравців. Щоб вони могли підсилити основну команду.


– У дубля достатньо широкий склад. Чимало молодих хлопців, від 96-го року до 2001-го. Залежно від матчів ігровий час отримують різні виконавці. Ви визначилися зі складом?

– Грати будуть всі. І якщо є можливість загравати молодих, будемо загравати. Тільки так вони зможуть отримати свій досвід. Але грати як: випустити всю п’ятірку молодих – ні. Грати через заміну, випускати разом зі старшими. Щоб вони грали з ними, дивилися на них, вчилися. А головне – грати будуть ті, хто виконуватиме мої настанови. Як на тренуваннях, так і в матчах. Хто із молодих гравців буде кращим (на цей момент), той і отримуватиме, умовно, на п’ять хвилин більше. Не зможе впоратися – сиди, і працюй на тренуваннях до того моменту, коли ти зможеш впоратися зі своїм опонентом і зможеш довести мені, що спроможний грати.

 

– Які у вас основні вимоги до хлопців? Яке ваше бачення того, як вони повинні грати?
– Перше, що я їм сказав, водночас і основне – дисципліна. Моє поняття дисципліни таке – все буде так, як я сказав. Я відповідаю за результат, за молодих гравців. І в мене є своє бачення баскетболу. Це бачення баскетболу допомогло нам святкувати дві перші перемоги у цьому сезоні. Ми на цьому не будемо зупинятися. І якщо в нас є примарний шанс десь піднятися вгору турнірної таблиці – ми обов’язково це зробимо.

 

– Які очікування у вас від Вищої ліги? Багатьох хлопців знаєте, втім чемпіонат достатньо серйозний.
– Для мене це і виклик. Також це і збір інформації. Я є тренером збірної України серед 18-річних юнаків. Більшість із них грає у Вищій лізі. Це для мене і збір інформації і водночас можливість підготувати черкаських баскетболістів, щоб вони були конкурентоздатними в юніорській збірній України.

 

– Над чим ці кандидати до збірної та й молодші хлопці повинні працювати? Які у них пробіли є зараз?
– Я не можу сказати, не аналізувавши всі матчі. Так, є певні нюанси, які я хочу змінити. Але найголовніше – вони повинні потоваришувати із паузою. Пауза – це сестра баскетболу, якщо можна так сказати. У кожному елементі, виході з під заслону, граючи пік-н-рол, в падінні. Якщо ти потоваришуєш із паузою, то будеш грати у баскетбол на хорошому рівні.

– Кілька років тому ви працювали із командою хлопців 97-го року народження. Зараз дехто з них грає у дублі, дехто в основі. Для вас щось змінилося у їхній грі? Тоді вони були ще дітьми, а вже зараз підходять до дорослого баскетболу.
– До дорослого баскетболу вони ще не доросли, адже зараз грають у дублі. Ті, хто доросли, їх вже залучають до команди Суперліги. Що змінилося? За цей період я кілька разів був і асистентом і головним тренером збірної. У мене колосально багато інформації, яку я опрацьовую і, в першу чергу, удосконалююсь сам. Якщо я не удосконалюся, то не зможу працювати із цими хлопцями, не виконаю завдання. Тому самоосвіта для мене зараз на першому плані. Самоосвіта, навчити хлопців, продемонструвати результат, досягнути успіху.

 

– І які короткочасні плани у дубля?
– Наступний тур у нас 15-16 січня. Зараз працюємо над технічними елементами. А вже з третього січня почнеться підготовка до важливого туру проти команди Тернополя.