Чемпіонат області. У фокусі "Зоря"
Футбольні клуби 2013

Рік заснування: 1965

Найбільше досягнення: чемпіон області (2012-ий рік), володар кубку області (2012-ий рік)

Лідери: Листопад, Гуд, Султанов
Прогноз на чемпіонат області:
лідер чемпіонату

Кращий матч минулого сезону: ФК "Шпола-ЛНЗ-Лебедин" - ФК "Зоря" 0 : 2; ФК "Зоря" - МФК "Христинівка" 6 : 0

ФК "Зоря" Білозір’я, Чемпіонат Черкаської області з футболу


Одна з найбільш обговорюваних команд чемпіонату Черкаської області з футболу білозірська «Зоря» від сезону до сезону «диктує моду» в обласному футболі. Минулого сезону білозірська команда зібрала всі нагороди обласного ґатунку. Спочатку «Зоря» стала володарем Кубку області, а потім до цього додала чемпіонство Черкащини. Причому це чемпіонство білозірці здобули завдяки тому, що під час міжсезоння клуб підписав лідерів «Шполи-ЛНЗ-Лебедин». Славнозвісна кременчуцька четвірка майже самотужки здобула команді чемпіонство. Спочатку у складі «Шполи» Хрієнко-Берун-Розка-Оганесов відірвалися на 9 очок, а в другому колі вже у червоно-зеленій формі Білозір’я відіграли це відставання та здобули чемпіонство. Таким, чином минулий сезон можна назвати одним із найбільш успішних в історії "Зорі".

ФК "Зоря" Білозір’я, чемпіонат Черкаської області з футболу

Проте клуб із Білозір’я не збирається зупинятися на досягнутому. Нині «Зоря» не лише претендує на чемпіонство, а є фаворитом усіх інших змагань. Цікаво, що цього сезону білозірці не розраховують на допомогу минулорічних кременчуцьких лідерів.

«Наша мета – щоб у «Зорі» грали місцеві футболісти. Тому було прийнято рішення розпрощатися з кременчуцькими футболістами. У нас налагоджений тренувальний процес. У команді грають лише місцеві футболісти. Не хотілося б, щоб за нашу команду грали заробітчани, які приїздять лише на конкретні матчі», – зазначає Юрій Колісник, президент ФК «Зоря».

Здобувати нагороди зусиллями місцевих футболістів – такий курс обрала «Зоря». Так, під ці завдання був зібраний та оновлений бойовий склад. Один із кращих в області. Зусиллями керівництва клубу до Білозір’я повернулися В’ячеслав Ткаченко та Євген Гуд. Разом з ними форму «Зорі» в цьому сезоні одягне ще один екс-гравець "Славутича", Тимофій Листопад. Також були підписані одні з кращих захисників області Олексій Зоря та Андрій Калініч. З огляду на такі кадрові підсилення, вже зараз стабільне місце у стартовому складі втратили здавалося б не змінні Сергій Мачульський та Олексій Островський. Досвідчені Іван Александров та В’ячеслав Гамалій взагалі полишили команду.

ФК "Зоря" Білозір’я, чемпіонат Черкаської області з футболу

Однак на цих підсиленнях команда не зупинилася. На початку весни був створений дубль ФК «Зоря», в якому зібрана перспективна черкаська молодь. Вихованці Ігоря Столовицького та Сергія Усаковського вже продемонстрували свій клас та здобули кубок Черкас з футболу. Зірками цієї команди є черкаський талант Павло Султанов, екс-гравець «Ретро» Андрій Сторчоус, та перспективний форвард Максим Лушпіган. Ці та багато інших футболістів покликані в цьому сезоні підкорювати першу лігу області. Втім вже зараз низка гравців дубля виходять у складі основної команди «Зорі». Цікаво, що в такому широкому та конкурентному складі основної команди та дубля «Зорі» вже не знайшлося місця також якісному футболісту Євгенові Чумаку.

ФК "Зоря" Білозір’я, чемпіонат Черкаської області з футболу

Окрім основи та дубля, на Черкащині буде виступати ще одна команда під назвою «Зоря». «Зоря-зміна» – колектив, в якому гратиме вже білозірська (!) молодь. Ця команда братиме участь у першості Черкаського району.

З огляду на таку ширину складу ФК «Зоря» ставить перед собою амбітні плани. Загалом цього сезону «Зоря» братиме (брала) участь у великій кількості турнірів – це чемпіонат України з футболу серед аматорських команд, чемпіонат Черкаської області з футболу, кубок області, Кубок міста Черкаси (володар кубку), Кубок Черкаського району (володар кубку), першість Черкаського району, першість міста Черкаси, першість Черкаської області з футболу (перша ліга). Причому в усіх турнірах керівництво клубу ставить перед командами найвищі завдання.

ФК "Зоря" Білозір’я, чемпіонат Черкаської області з футболу

«У будь-якому турнірі ставимо перед собою найвищі завдання. Хочемо підтвердити чемпіонство області, захистити кубок області, якісно виступити в першій лізі, де гратиме наш дублюючий склад. В чемпіонаті серед аматорів також бути в призах. Якщо не ставити перед собою найвищі цілі, то навіщо тоді грати?», – так, зауважив про амбіції команди Юрій Колісник.

Разом з такими планами на різні аматорські чемпіонати, керівництво клубу продовжує свою справу й в розвитку дитячого футболу. Так, спільно з ФК «Славутич» була відкрита футбольна школа «Славутич-Зоря», де тренуватимуться місцеве підростаюче покоління. Вже зараз тренують свіжу білозірську кров гравці «Зорі» Віктор Єрошев, Сергій Мачульський та Роман Поліщук.

Попри низку якісних футболістів, які грають в команді, та позитивних справ, котрі робить керівництво клубу, ФК «Зоря» лишається одіозною фігурою в обласному футболі. Вже зараз з початком сезону навколо білозірської команди виникають скандали та численні чутки.

ФК "Зоря" Білозір’я, чемпіонат Черкаської області з футболу