Чемпіонат області. У фокусі "Спартак"
Футбольні клуби 2013

Рік заснування: 1987

Найбільше досягнення: Володар Кубку Черкаської області 1990-го року

Лідери: Манжела, Говоруха, Бреус

Прогноз на чемпіонат області: 8-ме місце 

Кращий матч минулого сезону: «Спартак-БЗК» - МФК «Христинівка» 3 : 1

 

ФК "Спартак" (Золотоноша)

Оновлений та омолоджений «Спартак» є героєм чергової розповіді про учасників чемпіонату Черкаської області з футболу. Одна з трьох команд Золотоніського району, які братимуть участь у вищій ліз – «Спартак» цього року представляє виключно місто Золотоношу. Про це свідчить і оновлена назва цієї команди – ФК «Спартак».

ФК "Спартак" (Золотоноша)

Історичні витоки золотоніського «Спартака» сягають середини 80-их років минулого сторіччя. Саме на той час припадає найуспішніший період в історії команди. У 1990-му році, гравці із Золотоноші стали володарями Кубку Черкаської області. Минулого року ця команда була об’єднана з районним осередком ФСТ «Колос», тому мала назву «Спартак-БЗК».

Власне минулорічний «Спартак-БЗК» був міцною командою, яка могла «покусати» абсолютно будь-яку команду чемпіонату. Так, «спартаківці» неодноразово відбирали очки у лідерів чемпіонату. Чого варті нічиї з «Уманьферммашем» (0 : 0), «Шполою» (0 : 0), «Ретро» (0 : 0). Окрім цього у своєму активі «Спартак» має якісну перемогу над «Христинівкою» (3 : 1), перемогу в дербі з «Ураганом» (3 : 1) та «погроми» аутсайдерів «Городища» та «Авангарду». З огляду на ці результати, тривалий час «Спартак» перебував у верхній частині турнірної таблиці та вів боротьбу за призи.

spartakmaterialDSC07474

Ключовою фігурою «Спартака» був її капітан – захисник Олексій Зоря. Однак в цьому році футболіст полишив золотоніську землю та перебрався до «Зорі». Також не гратимуть в цьому сезоні й флангові футболісти Роман Сухостат та Віктор Пюро. Втім цього сезону клуб пішов іншим шляхом. Оновлений «Спартак» взяв курс на омолодження. На зміну досвідченим футболістам у команду прийшли молоді місцеві виконавці. Головною метою цієї команди є награвання місцевого складу.

«У цьому році у нас повністю місцевий склад. Тобто у нашій команді грають вихованці Золотоніської ДЮСШ різних років. Ставку робимо на власних виконавців. До того ж керівництво нам дає час на побудову нової команди»,  – зазначає Руслан Ізвозчик, головний тренер ФК «Спартак».

ФК "Спартак" (Золотоноша)

З огляду на молодий склад, зібраний з місцевих футболістів керівництво клубу тверезо розцінює шанси «Спартака» на цей  сезон. Максимальне завдання, яке стоїть перед командою – посісти місце в середині турнірної таблиці. Граничний мінімум – третє місце з кінця таблиці.

«Принципова наша позиція – вирощувати своїх футболістів. Ви ж самі бачите, коли на полі грають місцеві футболісти. На них приходять подивитися та по вболівати їхні друзі та рідні. А коли в команді грає 8-9 легіонерів, то люди не знають за кого їм вболівати», – говорить Руслан Ізвочик, тренер команди.

ФК "Спартак" (Золотоноша)

Втім окрім молодих місцевих футболістів у складі «Спартака» лишився досвідчений черкаський воротар Олександр Манжела. Окрім воротаря лідером молодої команди є захисник Ярослав Говоруха. Свого часу цей футболіст був гравцем ФК «Черкаси». Також лишився у складі й перспективний півзахисник Денис Бреус.

Молодий місцевий склад «Спартака» вже поступово приносить результат. Так, цього сезону клуб повторив минулорічний результат в Кубку області. Команда дійшла до чвертьфіналу, де мінімально поступилася «Урагану».

spartakmaterialDSC07479

Про можливих конкурентів у цьому сезоні Руслан Ізвозчик говорить стримано: «гадаю в цьому сезоні буде багато сюрпризів. Адже в чемпіонаті з’явилося багато нових команд. Канів, Кам’янка, Вільшана – нові команди. Складно сказати, який вони будуть демонструвати результат, адже ми їхньої гри не бачили».

Попри стримані плани на цей сезон, тренерський штаб команди не виключає, що можливо, протягом сезону «Спартак» підсилюватиметься новими, більш досвідченими футболістами.