Д. Липовцев: «Всі люблять забивати, але захищатися теж потрібно»
БК «Черкаські Мавпи»

Досвідчений баскетболіст третій в команді за показником зіграних хвилин– про це повідомляє mavpabasket.com.  Чи не найбільше користі Липовцев приносить у захисті. Ми завітали на одне з перших у новому році тренувань «Мавп». Де Дмитро повідав нам про роботу в команді, ігрові амбіції та налаштування на другу частину сезону.

– Дмитре, значна частина чемпіонату вже пройшла. Як оціниш її?
– Ще зарано підбивати підсумки. Тому що нас постійно лихоманить. Тривалий час не могли знайти «великого», були проблеми з четвертим номером. Зараз у нас немає великого. Все ніяк не можемо зібратися, щоб було 12 осіб на тренуванні. Постійно йде пертурбація складу, щось змінюється. Зараз у нас була пауза, знову збираємося як після великих канікул. Нам потрібно налагоджувати зв’язки, шукати великого гравця. Нам два великих потрібно. Чекаємо, що Скапінцев повинен відновитися. Тому зарано щось підсумовувати, адже у нас все зім’ято було. 

–  Для тебе як для професіонального баскетболіста, яким був 2017-ий рік? Ти став призером чемпіонату Європи з баскетболу 3х3, майстром спорту міжнародного класу. Як можеш охарактеризувати цей рік у плані твоєї кар’єри?
– Досягнення на чемпіонаті Європи це, напевно, єдиний позитив цього року. Щоправда у мене ще є медаль з чемпіонату світу, але про це не завжди люблять згадувати. А так, здобули бронзу чемпіонату Європи. Дуже приємно, що це досягнення у нас оцінили. Зараз в Україні дуже багато уваги приділяють баскетболу 3х3. Це тепер олімпійський вид спорту. Досягнення у 3х3, напевно, єдиний плюс для мене. Тому що в «Кривбасі» дуже не вдалий сезон вийшов. Сподіваюся, що у 2018-му році буде все значно успішніше.

–  Із яким настроєм завершили 2017-ий рік. У чемпіонаті є серія перемог. «Мавпи» посідають третю сходинку. Яка атмосфера з приводу цього? Які думки напередодні стартових матчів у новому році?
– Настрій зараз хороший. Хоча останній матч програли в кубку «БІПІ». Але це поразка була більше через недооцінку суперника. Адже до цього ми дуже впевнено їх переграли в чемпіонаті. Думали, що і другий матч легко візьмемо. У принципі, матч добре складався, але дуже рано повірили в себе. Відпустили гру, дали суперникові відігратися і поступилися. Але другий матч буде зовсім іншим. Налаштування зараз хороше, почали працювати. В усіх хороший настрій.

– Знаковим став від’їзд Марвіна Джефферсона. Команду полишив її лідер, але після цього гра суттєво змінилася. Ви почали грати значно швидше, виграли хороші матчі. Ти сам говорив, що тобі подобається зміна ритму. Оця перебудова, наскільки вона дієва зараз і подобається всім гравцям?
– Я говорив із тренером. Навіть він побачив наскільки ми стали швидше рухатися. У нас немає цієї «стоячки», коли ми доводили м’яч Джефферсону і просто стояли і дивилися. Він (Максим Міхельсон) говорить, що буде шукати рухливого центрового, щоб він влився у нову систему гри. Щоб був цікавий швидкий баскетбол. 

– Оці всі зміни зі складом. Наскільки це впливає на робочий процес? Який зараз мікроклімат в команді? Як працюється?
– Всі хлопці професіонали, тому із налаштуванням на роботу проблем немає. Всі спокійно працюють, готуються до нових матчів.

– Що можеш сказати про команду загалом. Є досвідчені гравці, є молодь, є легіонери. Наскільки «Черкаські Мавпи» цього сезону перспективні?
– На папері у нас дуже хороший склад. Претенденти на медалі – це 100 відсотків. Нам лише потрібно зігратися, нам потрібна стабільність. І самовідданість теж дуже необхідна.

– Вже відіграли два кола Суперліги. Як оціниш рівень чемпіонату у порівнянні з минулими сезонами?
– Зараз немає таких аутсайдерів, як було раніше. Якийсь «Дніпро-Азот» чи той же Харків. Зараз подивіться на «Політехнік». Всі приїжджають до Харкова, і бояться там грати. Тому що вони досить сильний суперник. Немає такого як раніше, що можна когось на «одній нозі об’їхати». Зараз більш-менш рівний чемпіонат. Кожен може програти кожному. Так значно цікавіше.

– Зараз новорічні свята. Попереду Різдво. Як святкував? Чи є якісь традиції?
– Ні, ніяких традицій немає. Я вже старий, не святкую. На Новий рік о першій годині вже ліг спати.

– У команді є молоді гравці. На тренуванні працюєш із Дмитром Скапінцевим, який скоро має повернутися в гру. Також долучаються хлопці з дубля. Що ти їм радиш, як досвідчений гравець?
– Головне наполегливо працювати і не боятися робити чорнову роботу. Так, всі люблять забивати, набирати очки, але захищатися теж потрібно.

– Одна з ключових твоїх чеснот – це робота в захисті. Ти багато користі даєш команді. Тренер також відзначає твою роботу в цьому плані. Якось особливо над цим працюєш?
– Цьому не можна спеціально навчитися. Це залежить лише від бажання. Я прагну бути корисним команді на обох сторонах майданчика.

– У кожного гравця є своє Его. Чи немає проблем із тим, що ти не маєш багато спроб в атаці?
– Его звісно є. Але я розумію, що у всіх є свої ролі в команді. І якщо ще я буду кидати по 20 разів на гру. Це буде не правильно. Не те, що нам потрібно.