Олексій Ільченко: «Черкасам бракує команди, яка б грала на високому всеукраїнському рівні»
Написав Максим Гаптар   
Субота, 26 січня 2013, 18:05

olexilchenkoDSC_4772155

Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з засновником та головним спонсором команди «Меркурій» Олексієм Ільченком. 


У цьому сезоні на мапі міні-футболу Черкащини з’явилася нова команда – ФК «Меркурій». Вже в першому своєму турнірі, ця команда вразила любителів міні-футболу своїм складом. За «Меркурій» виступають зірки першої величини українського міні-футболу. Про новостворену команду, зірок у її складі та загалом про міні-футбол «Черкаський спорт» поспілкувався з Олексієм Ільченком, засновником ФК «Меркурій» та любителем спорту з великої літери.


– Олексію, розкажіть, як ви прийшли до футболу і як цей вид спорту з’явився у вашому житті?

– Моє дитинство пройшло у місті Ватутіне. Оскільки у мій час не було комп’ютерів, то весь вільний час ми проводили на вулиці. Взимку грали у хокей, навесні та влітку у футбол. У семирічному віці пішов до ватутінської школи, де відразу почав займатися футболом. Моїм першим тренером був Петро Іванович Ніколенко. Уже в дорослому віці, коли я жив у Звенигородці доля знову перетнула мене з Петром Ніколенком. І в нас виникла думка відродити у Звенигородці футбол, якого не було дуже довгий час. В 1997-му році нам вдалося відродити футбол в районі. Мені тоді було 22-роки і в той час ми створили команду «Меркурій» (Звенигородка). У 97-му році команда відразу виграла першість Другої ліги Черкаської області. А в 98-му році команда ФК «Звенигородка» дебютувала у Першій лізі і в першому році посіла місце в кінці таблиці. Однак був створений плацдарм для найбільшого успіху. У 99-му році разом з однодумцями нам вдалося створити боєздатний колектив. Ми досягли найбільшого успіху, посівши третє місце в чемпіонаті області. У той час нашими лідерами були такі зірки: Олександр Котолуп, Олександр Піскун, Сергій Чіпа, Микола Гоноз.  А головним бомбардиром був Сергій Янчук, який зараз є лідером ФК «Уманьферммаш». Той сезон, гадаю, відкрив Сергія Янчука для широкого загалу. Пізніше до нас прийшов Олег Грицай. Того року команда «Звенигородка» грала у Першій лізі. У Другій лізі грав фарм-клуб «Звенигородка-2». Ще одна команда виступала у чемпіонаті дублюючих складів. Словом у ті часи нам вдалося якісно відродити футбольне життя району.

 

– Зараз ви активно цікавитесь міні-футболом. Чим вас привабив цей вид спорту?

– Варто сказати, що міні-футбол завжди розвивали у Звенигородці. У 2005-06-му роках команда Звенигородки грала у другій лізі чемпіонату України з міні-футболу. У районі традиційно проводять турніри. Цей вид спорту дуже люблять в місті. Я зацікавився цим видом спорту коли у чемпіонаті Черкас почав брати участь ФК «Звенигородка». Я приїжджаю до Черкас на кожен тур. Мені сподобалося, проте бачу, що команді Звенигородки не вистачає чогось для перемог. Команда бореться, проте перемогти не вдається. Тому я вирішив створити боєздатний колектив, який на рівних гратиме з кращими командами.

 

– Що можете сказати про розвиток міні-футболу в Україні і на Черкащині зокрема?

– По-перше в Україна є міні-футбольною країною. У нас міні-футбол розвивається на якісному рівні. Я давно слідкую за міні-футболом. Ще коли навчався в Києві, я відвідував різні спортивні заходи. Пам’ятаю, одного разу прийшов на міні-футбол, де грали брати Усаковські. Вони грали проти місцевої команди, але вони настільки сподобалися вболівальникам, що за них уболівала арена. Стосовно розвитку міні-футболу в Черкасах, то нам бракує якісної команди, яка б виступала на високому рівні. В Черкасах потрібно створити конкурентну команду, яка б на рівних сперечалася з якісними командами України. В обласному центрі є команди, котрі гарно грають між собою, проте на всеукраїнській арені особливих виступів не мають. Щоб скласти конкуренцію їм, потрібно більше проводити матчів з командами з інших областей. А не варитися в цьому ж котлі, де всі один до одного звикли.

 

olexilchenkoDSC_2926

– Чи допомагає вам в організації футболу місцева влада?

– Місцева влада завжди досить пасивно ставилася до футболу. Мені б у Звенигородку такого мера, як Наконечний в Христинівці, то ми б виграли чемпіонат України з міні-футболу. Нажаль, наші місцеві чиновники досить пасивні не тільки до розвитку футболу, а й до розвитку в інших сферах суспільного життя. Приходять до влади і стараються лише на набити кишені. Приємною несподіванкою була поява у Звенигородському районі голови РДА Миколи Івановича Чередника, який хоч трохи розворушив місцевих ледацюг, які керують районом. Чередник прийшов до нас із Жашкова, але за рік зробив для розвитку району та спорту більше, ніж всі його попередники разом узяті за 20 років Незалежності. Так, відбувся капітальний ремонт стадіону, ДЮСШ, відкрито сучасні спортивні майданчики, майданчики для міні-футболу. Також в цьому році відкрито кінно-спортивну школу. На високому рівні у нас було проведено чемпіонат району з міні-футболу, де свої якісні організаторські здібності проявив голова Асоціації міні-футболу Звенигородського району Володимир Теліженко.

 

– Ви є засновником міні-футбольного колективу «Меркурій». Розкажіть трошки про неї, як вона виникла, де брала участь?

– Цю команду ми створили в цьому році. Ми брали участь у двох турнірах: чемпіонаті району та Кубку асоціації. У першості району у складі «Меркурія» грали переважно місцеві вихованці. У чемпіонаті області у складі «Меркурія» зібрані кращі футболісти району – це Сергій Пилипенко зі Звенигородки та Володимир Погрібний і Веніамін Білоус з Ватутіного.  Вони будуть лідерами команди. Також для підсилення складу було запрошено кілька легіонерів.

 

olexilchenkoDSC_47721445

– Стосовно легіонерів, привідкрийте завісу, хто з відомих міні-футболістів гратиме за «Меркурій»?

– Я та мої друзі з Києва та інших міст України є фанатами збірної України з пляжного футболу. І в нас вже створена група, яка поїде у вересні на чемпіонат світу з пляжного, котрий проходитиме на Таїті, де буде грати наша збірна. Три гравці цієї команди гратимуть за «Меркурій». Це брати Андрій та Ігор Борсуки, Олександр Корнійчук та чемпіон Європи серед гравців із вадами слуху Микола Вахабов. Дуже приємно, що ці хлопці не страждають зірковою хворобою, прості в спілкуванні.

Нам можуть дорікнути, що ми запрошуємо легіонерів. Проте в нашому місті немає ВНЗ. Вихованці футболу є, але після завершення школи вони їдуть навчатися до Черкас, Умані, Києва та інших міст, де є виші. Така ситуація у Звенигородці з року в рік. Тому в місті дуже мало хлопців, з кого можна створювати команду.

 

– Завтра стартує чемпіонат області з міні-футболу. Які завдання ставите перед командою на цей турнір?

– В цьому році найбільш сильний склад учасників чемпіонату області. Завдання мінімум – потрапляння до 1/8 чемпіонату. А далі, по можливості, пройти якомога далі в чемпіонаті. Хочемо подарувати вболівальникам Звенигородки та Черкас якісний міні-футбол.

 

olexilchenkoHCA5HIOCGCAVHRTSMCA4MN778CA23ETKQCATRXPNCCALX6NSBCAFFT0GBCAC2FE6GCAAF7I2YCA39UQRXCASATQFXCA8CVCBJ

– Кого вбачаєте своїм головним суперником у чемпіонаті?

– Ми не остерігаємося нікого. З черкаських команд мені найбільше подобається «Надія-ЧДТУ». Також дуже подобається команда наших друзів, які грали за нас в чемпіонаті України – «Цетус». Крім цих команд є сильні колективи – «Дахнівка», «Шарм», «Рятівник». Знаю, що в області сильний колектив, чемпіон минулого сезону – МФК «Христинівка», також якісною командою може похвалитися Умань. Також, можливо, що в зонах будуть «темні конячки», які можуть принести сюрприз.

 

– Зараз у Черкасах триває чемпіонат Черкас, де бере участь команда ФК «Звенигородка». Що можете сказати про її виступи. Чого їй бракує?

– Можливо бракує того, що все життя футболісти «Звенигородки» грають у своєму залі, який має розміри 16х32. У своєму залі команда є досить конкурентоспроможною. Проте у Черкасах, у ПС «Будівельник», розміри якого стандартні, 20х40 звенигородським футболістам дещо складно, адже до цієї зали потрібно призвичаїтись. Як бачимо, в останніх матчах команда адаптувалася до «Будівельника» й на рівних боролася з сильними командами.