Друга ліга Чемпіонату України з футзалу: що там в інших групах?
Написав Administrator   
Неділя, 12 лютого 2017, 11:02

IMG 94787878зз79 1

Дивимося на кого може потрапити наш черкаський "Солтекс" в 1/4 фіналу.

 

Прес-служба Асоціації футзалу України пропонує Вашій увазі аналіз поточного становища у чемпіонаті України серед команд Другої ліги. А саме – ми поговоримо про те, які справи наразі у п’ятьох групах, де визначаються майбутні учасники плей-офф.

 

Група 1

«Віза-Вторма» (Івано-Франківськ)
«Княжий Ринок» (Львів)
«Ураган-2-КФВ» (Івано-Франківськ)
«Енергія-2-ЛДУФК» (Львів)  

Група 1, яка неофіційно має назву «Західна» (тому що там грають представники Західної України). Воно і не дивно – там зібрані дві найкращі команди Львівської та Івано-Франківської областей («Віза-Вторма» та «Княжий Ринок» відповідно), а також найближчі резерви двох команд Екстра-ліги («Ураган-2-КФВ» та «Енергія-2-ЛДУФК»). Тому, змагання у цій групі мали бути дуже цікавими.

 

Але фактично з самого початку стало зрозуміло, що боротьбу за перше місце поведуть «Княжий Ринок» та «Віза-Вторма» - команди, які є грандами у Львівській та Івано-Франківській областях. Окрім того, вони мають досвід виступів у фіналах АФЛУ («Княжий Ринок» взагалі був віце-чемпіоном у 2014 році). І свій статус фаворитів обидва колективи одразу почали доводити. Але краще це поки що виходить у івано-франківських «мануфактурників», які є лідерами групи. «Княжий Ринок» від «Візи» трохи відстає, але у той же час ще має надію на те, що головний суперник десь оступиться, і тоді з’явиться шанс піднятись на першу сходинку. Розв’язка у цій групі настане лише у двох останніх турах.

 

Що стосується молодих «драконів» та «енергетиків», то є вагомі причини, чому резервісти «Урагану» та «Енергії» поки що не можуть скласти гідну конкуренцію «Візі» та «княжичам». «Енергія-2-ЛДУФК» була сформована тільки влітку, і її мав тренувати Назар Станкевич (власне кажучи, він це і робив на «Кубку Львівщини»). Але потім вийшло так, що до останнього моменту не було відомо, чи гратимуть молоді «енергетики» у Другій лізі. Все-таки вони заявились, але команду вже прийняв Іван Чорнобай. Можливо, той фактор невизначеності, який був присутній, вплинув на підготовку «енергетиків» до старту в Другій лізі. Але у той же час ми бачимо, що наразі «Енергія-2-ЛДУФК» - це не та команда, яка може вирішувати якісь завдання у Другій лізі, незважаючи на присутність у складі двох гравців основного складу «Енергії» - Назарія Войтовича та Олега Гасюка.

 

Що стосується «Урагану-2-КФВ», то ми пам’ятаємо, що ця команда теж має досвід ігор в АФЛУ – в Елітному фіналі, який проходив у Одесі. Але кістяк тієї команди майже повністю перейшов у основний склад (за виключенням Романа Горбатого та Тараса Дидича). Тому, наразі «Ураган-2-КФВ» - це команда, яка здебільшого складається з юних вихованців Академії «Урагану». Річ у тім, що наразі молодіжний склад «Урагану» не має достатньої кількості гравців 1998-99 р. н., які мали би вже давати результат та стукати у двері основного складу. Тому, честь івано-франківського клубу захищають юні вихованці, які роблять лише перші кроки у дорослому футзалі. І за результат з них зараз ніхто не питає. Тим не менш, юні «дракони» зараз отримують той досвід, який допоможе їм якнайшвидше пробитися до основного складу.

 

Але разом з тим треба відзначити, що Група 1 – одна з найсильніших на цьому етапі Другої ліги. 


Група 2
«Атлет-Житомир» (Житомир)
«Візаж» (Житомир)
ФК «Дунаївці» (Хмельницька обл.)

Група 2 – це єдина група Другої ліги, де була непарна кількість команд-учасниць, а саме – три. Тому, і кількість матчів там, відповідно, була меншою. Наразі там залишається зіграти лише один поєдинок між «Атлетом» та «Дунаївцями». Але ми вже зараз можемо привітати «атлетів» з перемогою у цій групі, оскільки наразі у «жовтих» три перемоги з трьох можливих. У останній грі цієї групи «Атлет» може або завершити груповий етап на позитивній ноті, або дозволити «Дунаївцям» зайняти підсумкове друге місце. І за цим спокійно спостерігатиме «Візаж», який вже зіграв усі свої матчі у груповому етапі.

 

Стосовно «Візажу» - якщо чесно, від цієї команди очікували більшого. Цей клуб має славні традиції, свого часу виховував гравців для молодіжної збірної України, грав на всеукраїнському рівні. Але нинішнє покоління «Візажу», на жаль, поки що не тримає марку. Це можна списати на недостатню кількість досвіду саме у всеукраїнських змаганнях. Але у той же час маємо надію на те, що «Візаж» зробить правильні висновки, і прийде час, коли він «вистрілить».  


Група 3
«Локомотив» (Конотоп)
«Сумихімпром-СДПУ» (Суми)
«СумДУ U-19» (Суми)
ФК «Краснопілля»

У третій групі переможець вже визначився. За тур до кінця групового раунду ним став «Локомотив» з Конотопа. Хоча на цю команду, мабуть, ніхто не думав перед початком змагань. Багато хто вважав, що основна боротьба за першу сходинку піде між «СумДУ U-19» та «Сумихімпромом-СДПУ». Але по факту вийшло так, що ці дві команди поведуть боротьбу за другу сходинку. А знаючи про одвічне протистоянні двох ВНЗ – СумДУ та СДПУ – можна передбачити, що розв’язка буде дуже драматичною.

 

Повертаючись до «Локомотива», варто сказати, що Едуарду Ожогу вдалося зібрати непоганий колектив однодумців. І це – при тому, що конотопська команда до дебюту в Другій лізі грала переважно на футбольних майданчиках, а до футзалу звикала вже «по ходу п’єси». Тим не менш, це не завадило конотопцям достроково виграти свою групу.

 

Єдиний мінус цієї групи – це те, що ФК «Краснопілля» не вдалось дограти груповий етап до кінця. Теоретично ця команда мала бути серед фаворитів групи, але по факту вона не завжди збирала бойовий склад. Тому і такий результат – останнє місце та дострокове зняття з чемпіонату. Що ж, шкода, що ми маємо такий негативний досвід. Але у той же час ми сподіваємось, що наступного сезону «Краснопілля» буде грати у Другій лізі та досягне кращих результатів. 


Група 4
«Солтекс» (Черкаси)
«Епіцентр» (Черкаси)
«Рувер» (Черкаси)
«МКВ» (Одеса)

 

«Черкаська» група, яка має четвертий номер, вже закінчила перший етап, і там вже можна підбивати підсумки. У цій групі безумовним фаворитом вважався одеський «МКВ» - єдина команда з Південної Пальміри, яка розбавила представництво Черкас у цьому квартеті. Чому «МКВ» вважався фаворитом цієї групи? Одеська команда має досвід гри у Кубку України, а також у фінальних змагання Аматорської футзальної ліги України, де встигла дуже добре себе зарекомендувати. Такої школи всеукраїнських змагань не було у переможця групи – «Солтекса». Проте, саме «Солтекс» у цій групі переміг, здобувши майже максимум – лише одного разу команда з Черкас зіграла внічию, а в інших поєдинках були здобуті перемоги. Дуже серйозний результат, погодьтесь. І тепер «Солтекс» цілком реально розглядається як один з фаворитів Другої ліги.

 

Що стосується «Рувера» та «Епіцентра», то для цих двох команд, які стали аутсайдерами групи, виступ у Другій лізі має бути хорошим досвідом. І ми сподіваємось, що цей досвід дасться взнаки вже у наступному сезоні. 


Група 5
«АРПІ» (Донецьк)
«Катеринославхліб» (Дніпро)
«ЮВІКО» (Дніпро)
«М’ясна традиція» (Дніпро)  

 

У п’ятій («дніпровській») групі поки що лідирує «Катеринославхліб», який став єдиним клубом Другої ліги, що пробився у чвертьфінал Кубку України. Погодьтесь, це дуже престижно: Друга ліга існує лише перший сезон, а вже має свого представника у Топ-вісімці кубкового змагання. Це дуже вагоме досягнення, чи не так? Та й у Другій лізі у «пекарів» наразі справи йдуть непогано. Команда чотири рази перемогла у чотирьох поєдинках, а також має гру в запасі. І якщо врахувати, що у найближчого конкурента – «М’ясної традиції» - залишилась лише одна гра у рамках групового етапу, то у підопічних Юрія Зацепілова є можливість у своїх двох поєдинках здобути стільки очок, скільки буде потрібно для того, щоб зайняти у своїй групі. До того ж, не можна сумніватись у тому, що два поєдинки Кубку України проти «Сокола» - команди Екстра-ліги – стануть хорошою школою для дніпровської команди вже на етапі плей-офф Другої ліги.

 

Щодо інших команд групи, то тут різні враження. З одного боку – ми бачимо, що «М’ясна традиція» наразі йде на другому місці, і іноді це наводить на думки про те, що «м’ясники» не загубилися б у Першій лізі, куди вони планували заявлятись перед початком сезону. А от щодо «АРПІ» та «ЮВІКО», то їх результати розчаровують. Враховуючи заслуги цих команд («АРПІ» свого часу був «міцним горішком» у Першій лізі, а «ЮВІКО» у 2015 році був чемпіоном Аматорської футзальної ліги України), від них очікували більшого. Але по факту і «АРПІ», і «ЮВІКО» вже фактично втратили шанси на продовження боротьби. Чому? Мабуть, відповідь на це питання дадуть лише самі футзалісти цих двох клубів. У їх силі ми не сумніваємось. Але у той же час варто відзначити, що і суперники у «АРПІ» та «ЮВІКО» були дуже сильні суперники по групі. А це означає тільки одне: рівень змагань у Другій лізі (особливо у Групі 5) дійсно дуже високий. 

 

futsal.com.ua