Резонанс: Футболістів-аматорів обмежують у виборі однієї команди
Написав Стас Лопес   
Вівторок, 16 липня 2013, 13:19

preiew10turrDSC09114

«Резолюцію смерті» для любителів заробити футболом на аматорському рівні та просто грати в улюблену гру.

Так більшість футболістів називає рішення, яке нещодавно прийняла федерація футболу черкаської області, підписавши лист № 135 (від 17-го червня 2013-го року). В ньому йдеться проте, що футболістам офіційних змагань під егідою обласної Федерації футболу забороняється паралельно брати участь в матчах за інші клуби (команди) у відповідних  районних чи міських змаганнях. Причому цей папір автоматично означає, що одночасно грати в чемпіонаті області та в чемпіонаті району футболіст не має права! За словами голови федерації футболу Черкаської області – Володимира Фощія такі дії обласної федерації пов’язані з підтримкою директиви ФФУ №470, підписаний першим віце-президентом федерації футболу України - Анатолієм Поповим 5.03.13.

 

list3875626578209

 

 

Сам лист на Черкащині вступив у силу з першого липня і був розісланий в клуби чемпіонату області та міські і районні федерації. Зважаючи на велику кількість звернень до нашої редакції з боку окремих футболістів та представників клубів (їх прізвища не фігурують у цій статті) ми звернулися до голови федерації футболу Черкаської області - Володимира Фощія, аби той прокоментував ситуацію навколо документа, що забороняє аматорам виступати за кілька команд.

 

Володимир Фощій, голова федерації футболу Черкаської області:

121322607067 foshhijМи розіслали цього листа усім клубам та існуючим федераціям і зобов’язали ознайомити футболістів з цією постановою. Зараз у нас парадоксальна ситуація, що оди н і той же футболісти грає в чемпіонаті області, в чемпіонаті району і ще й в чемпіонаті міста, такого бути не може. Ми провели серйозну роботу щодо створення відповідної бази футболістів, яка підкріплюється під єдину базу ФФУ, ця база була сформована нами ще у 2011-му. Доречі в інших областях такої бази і досі немає, без неї залишаються Київська, Дніпропетровська, Хмельницька, Одеська, та Закарпатська області. Зараз ця база має вже працювати і ми просто не маємо права нею не користуватися, так само, як і не виконувати директиви федерації футболу України. 

  Вже з першого липня ці правила вступили в силу і футболісти мають право грати лише за одну команду. Особисто я також підтримую цю позицію. Зараз в селах та районах багато талановитої молоді, якій штучним чином не дають розвиватися. Приїздять грати люди, які вже відбігали в багатьох клубах та командах і зараз виступають за кілька колективів, та закривають шлях молоді. Якщо ж ця програма працюватиме то такого не буде.

 

Ви говорите, що з першого липня ця програма вже працює, чому ж тоді більшість продовжують вільно грати, причому немає ніяких санкції?

 

Просто немає позовів. Зараз всі причаїлися, можна і зараз подати протест, але ніхто цього не робить. Думаю пройде кілька турів, а потім вже будуть протести, задля того щоб були певні санкції по відношенню до прямих конкурентів. 

 

   Разом з тим «Черкаський спорт» віднайшов, що у більшості обласних футбольних федераціях таких заборон поки немає. Так, за нашою інформацією гравці в різних аматорських турнірах можуть грати у наших сусідніх областях (Кіровоградська, Полтавська та Київська). 

 

   Зважаючи на резонанс навколо цього вердикту ми зробили опитування функціонерів та представників клубів черкаської області, щодо останніх нововведень.

 

x 2e98b861

 

 

Юрій Гончаров, голова федерації футболу Черкас: «Я категорично проти цієї позиції. Подібне рішення взагалі може вбити місцеві футбольні федерації та районні чемпіонати. Зараз ми говоримо про розвиток футболу в області, але не слід забувати, що головним імпульсом цього є кількість команд та якість гри. Футболом займаються на аматорському рівні багато любителів, але грати в нього, так, що б подобалося публіці вміють одиниці. Якщо цим людям заборонити грати то інтерес до чемпіонату району чи міста буде мізерний. Ще один момент – це кількість команд, з такими нововведеннями деякі аматорські турніри можуть проводитись в один чи два тури, грати просто буде нікому. І головне, скажіть будь ласка, як такі папери і постанови можна приймати посеред сезону, команди прийняті, заявки сформовані, а тут спливає така історія. Та й взагалі мене дивує, що таку серйозну тему взяли і вирішили одним папірцем, який розіслали електронкою, не спитавши в жодного з тих людей, кого цей документ стосується, його думки».

 

 

 

DSC09072 

Микола Безгуба, президент ФК «Ураган»: "Я не сказу, що я проти цього, ні – це гарна ідея. Причому, як президент команди я маю бути обома руками «за». Мені хочеться, що б мої гравці грали лише за мою команду і повністю віддавалися їй у фізичному і у духовному сенсі.  Причому з року врік спостерігається бродіння футболістів, сьогодні вони зіграли на область, потім на район, а через день поїхали в інший район – це не правильно. Але я розумію і те, що треба поважати самих футболістів.  Уявіть, гравець є відомою особистістю в своєму районі, можливо навіть зіркою в місцевому масштабі, він хоче допомогти своєму рідному селу, за яке грав років 10, а йому кажуть: «Ні не можна!». Можливо потрібно якось вдосконалити цю програму, припустимо дозволити футболістам виступати в двох аматорських командах, але при цьому грати лише за один і то й же район». 

 

 

15DSC01188

 

 

Денис Бреус, гравець ФК «Спартак-БЗК»: «Як на мене, це не правильно. У чемпіонаті області нехай гравці грають лише за одну команду, проте у чемпіонаті району чи міста це правило не потрібне. Зазвичай, гравці котрі виступають у чемпіонаті району, в обласній першості не отримують достатнього ігрового часу, тому хоча б у районі отримуватимуть ігрову практику. Тому я проти такого нововведення. Особисто я граю лише у чемпіонаті області за «Спартак», однак на інших гравців, котрі виступають і в чемпіонаті області і району – це негативно вплине".

 

 slide1sobolenkoІгор Соболенко, заступник голови федерації футболу уманського району: «Яким чином буде контролюватися виконання данної дерективи? В ФФЧО є база данних заявок по всіх чемпіонатах районів Черкаської області? І в скількох районах взагалі наведено лад в чемпіонатах району і там можна відслідкувати заявки команд, і протоколи матчів? А що будемо робити з чемпіонатами районів у сусідніх областях (Київська, Вінницька, Кіровоградська, Полтавська і т.д.)? На данний момент стовідсотково не відслідковується участь гравців в чемпіонатах області (на початку цього сезону, наприклад, наявними були випадки присутності одних і тих же футболістів в заявках команд у чемпіонатах Київської та Черкаської областей), а при проведенні Кубку області було взагалі без проблем вийти під чужим прізвищем. Що з цим будуть робити? Тільки прохання - не потібно сподіватися на міфічні благородство і т.д. Якщо закон (чи деректива) не мають прозорих і досконалих механізмів забезпечення виконання цього закону, то він (закон) перетворюється у засіб вибіркового покарання. Про це чітко говорить історія юрисприденції. Футбол тут не є виключенням».

 

 

 

poltavetsIMG 3846

 

 

Андрій Полтавець, президент ФК «ЛНЗ-Лебедин»: Це повний абсурд, один з показових крові, як хочуть розвивати футбол в області. За наш клуб також виступають футболісти, які грають в чемпіонаті Черкас за «Цетус», так що їм заборонити грати за свою ж команду, де вони з друзями на аматорському рівні відіграли 5-6 років. Якщо виконувати лише паперові розпорядження тоді навіщо взагалі футбол в області, треба знаходити якість важелі виходу з неприємної ситуації. З іншого боку вихід є. Створити незалежний від федерації ( обласної, районної) окремий турнір. Назвати його наприклад "турнір імені уманського футболу" ( це в Умані), чи "кубок лебединського насінневого заводу" ( це на шполянщині) з своїм регламентом. Не під егідою федерацій. І спокійно грати у свій футбол. А у ФФЧО нехай думають як їй відчитатись перед владою що ніде в районах не проводяться чемпіонати районів».