Андрій Фощій: «Діти повинні рости кожного дня»
Написав Максим Гаптар   
Четвер, 27 грудня 2012, 19:16

andryifoshciyinterwiewDSC00019

У своєму молодому віці він має тривалий стаж тренерської роботи. Цього року він дебютував вже не лише як дитячий тренер, а як наставник дорослої команди. За цей сезон із команди «Наша Ряба» йому вдалося створити боєздатний та непоступливий колектив. А його дитяча команда, «Дніпро-80», є постійним учасником найпрестижніших юнацьких турнірів. До вашої уваги інтерв’ю з Андрієм Фощієм, перспективним черкаським тренером.


– Завершується 2012-й рік, протягом якого ти працював як тренером катеринопільської «Нашої Ряби», так і дитячим тренером. Розкажи, як цей рік пройшов для тебе у професійному плані?

– Цього року у мене був дебют на тренерському містку дорослої команди. Враження від цього сезону двоякі. З одного боку ми проробили достатньо непоганий обсяг роботи, зробили боєздатну команду. А з іншого, п’яте місце «змазало» дещо оці позитивні враження.

 

andryifoshciyinterwiewDSC08730

– Протягом сезону низка гравців «Нашої Ряби» «вистрілювали» в певний момент, демонструючи якісний футбол. Як можеш оцінити гру хлопців?

– Перед стартом сезону ми опинилися в такій ситуації, що більшість футболістів, які були на провідних ролях у чемпіонаті області, мали домовленості з провідними командами першості. Нам доводилося шукати резерви із тих гравців, які лишилися. На мій тренерський погляд, я підібрав тих людей, які при певній роботі могли б боротися за медалі. Виходячи з цього, можу сказати, що у нас дещо вийшло.

 

– Під час чемпіонату ти неодноразово змінював позиції. Грав як у захисті, так і в нападі. З чим це було пов’язано? Ти собою закривав проблемні позиції?

– Певним чином так. У нас були кадрові проблеми, оскільки ми не мали у складі 15-16 рівноцінних гравців. Тому, коли хтось пропускав матчі, мені доводилося когось змінювати. Це не було випадковістю. Ще перед сезоном ми так підбирали склад, щоб кожен гравець міг зіграти на двох-трьох позиціях. У нас було багато гравців в обоймі, проте при певних проблемних ситуаціях ми могли перелаштуватися.

andryifoshciyinterwiewDSC08348

– Після завершення сезону ти зустрічався з керівництвом клубу? Чи були якісь нарікання стосовно твоєї роботи?
– Єдиним наріканням може бути те, що ми не поборолись за медалі. Проте дивлячись на команду, яка у нас вийшла, я не думаю, що можуть бути якісь нарікання стосовно роботи. За команду мені не соромно, тому, будемо сподіватися, що в майбутньому ми не лише збережемо цю команду, а й підсилимо її. І тоді в нас будуть вже інші результати.

 

– В цілому що можеш сказати про цей чемпіонат. Оскільки було чимало скандалів, чимало інтриг. Які в тебе враження від цього сезону?

– Як на мене, в цьому році був дуже цікавий чемпіонат. І ці всі розмови, інтриги лише додали цікавості цьому турніру. У чемпіонату було 7 команд, які були гарно підготовлені як у фінансовому плані, так і в організаційному. Також у нас яскраво проявився фінансовий магнат – «Зоря», яка своїми вчинками просто змушувала інші команди йти вперед. Чемпіонат був дуже цікавий і непередбачуваний. Я хотів би, щоб і надалі були такі інвестори, які б вкладали гроші в команди. Від цього чемпіонат лише б виграв.

 

– Що можеш сказати про наступний сезон? Чи продовжиш ти роботу в «Нашій Рябі» і коли плануєте провести тренувальний збір?

– Попередньо ї Леонідом Ласкавим ми продовжили нашу співпрацю. Стосовно зборів ми ще нічого не планували. Я думаю, після новорічних свят ми зберемося й поговоримо про те, як ми будемо працювати далі, куди будемо рухатися, на що ми зможемо розраховувати.

 

– Нині триває чемпіонат Черкас з міні-футболу. Тебе можна побачити на трибунах під час кожного туру. Чи не виникало бажання заявити команду «Наша Ряба» на цей турнір?

– Міні-футбол і великий футбол абсолютно різні види спорту. Я приходжу на міні-футбол з метою переглянути потенційних гравців своєї команди. А стосовно участі, то якщо у Леоніда Миколайовича (Ласкавого) буде бажання взяти участь у турнірі, то, знову таки, ми зберемося й обговоримо це питання.

 

– Пропоную перейти до теми дитячого футболу. Скільки років ти тренуєш дітей?

– Я вже працюю четвертий рік. На початку своєї роботи я взяв дві групи дітей 2000-го року народження, а згодом я її об’єднав в одну групу.

andryifoshciyinterwiewDSC00140

– Як можеш оцінити цей рік роботи з дітьми? Ваша команда брала участь у багатьох турнірах. Наскільки діти «виросли» у плані футболу і чи задоволений ти проведеною роботою?

– Я вважаю, що діти повинні рости кожного дня. Дитячий футбол з кожним днем повинен приносити свої результати. Чи це робота м’ячем, чи це футбольне мислення, гнучкість, боротьба, тощо. Власне всі ці компоненти повинні розвиватися з кожним днем. Дивлячись на своїх хлопців, можу сказати, що мені приємно з ними працювати, оскільки я бачу їхній прогрес, що вони зростають професійно.

 

– Твоя команда, «Дніпро-80» брала участь у різноманітних всеукраїнських турнірах. З командами з яких міст вам було найскладніше грати?

– Я сповідую такий напрям у своїй роботі – грати з найсильнішими командами України, і не тільки України по-можливості. Для того щоб вийти на цей рівень нам довелося не один рік брати участь у посередніх турнірах. Власне на цих турнірах ми намагалися «вирости». Згодом я шукав можливості підвищувати планку, аби брати участь у серйозніших турнірах. Зігравши кілька разів з непоганими командами, нас почали запрошувати на якісні змагання. Я намагаюсь брати участь лише в тих турнірах, де беруть участь елітні команди України, тому що на фоні цих команд помітна сила моєї команди. Нам складно на рівних сперечатися з ними, оскільки ці команди мають більший ресурс, до них потрапляють футболісти з різних міст України. Проте після цих матчів наші гравці поступово додають у майстерності.

 

– Чого не вистачає Черкасам, щоб ми могли на рівних сперечатися з провідними юнацькими школами України?

– Напевно особливої уваги з боку влади, яка б поставила перед дитячими тренерами певні завдання. Немає зацікавленості. Потрібно, щоб була особа, яка б поставила тренеру визначені завдання. Під ці завдання потрібні умови. Якщо у нас немає футбольних полів, форми, інвентарю для дітей, то немає мови про завдання не може йти мова. Також потрібно зацікавити спеціалістів, які свого часу пограли на якісному рівні. Щоб вони почали працювати їм потрібні ці умови.

 

– Нещодавно завершився турнір Олександра Ковпака з міні-футболу. Чи все вдалося заплановане вдалося втілити?

– Сміливо можу сказати, що турнір був вдалим. Це можна прослідкувати по тому як проходять матчі, які емоції отримували діти. Хотілося б подякувати Олексндрові Ковпаку, Василю Гречаному, директору ПС «Будівельник» Світлані Бондар та ДЮСШ «Дніпро-80» за сприяння та допомогу у проведенні цього турніру. Сподіваюся, що він і надалі буде проходити в такому ж ключі.

 

andryifoshciyinterwiewDSC04606

– У фінальному матчі твоя команда «Дніпро-80» зустрічалася зі смілянським «Олімпом», який очолює Василь Гречаний. Ти вже з ним змагався в чемпіонаті області в якості тренера «Нашої Ряби». Що можеш сказати про ваш двобій на тренерському містку дитячих команд?

– Ми практично в один час почали тренувати дітей. Паралельно набрали групи дітей 2000-го року народження. І протягом цих трьох років, що ми працюємо, ми постійно зустрічалися на різноманітних турнірах. Для нас це не перша зустріч.

 

– Що хотів би побажати в Новому році читачам нашого сайту та загалом любителям спорту?

– Найголовніше, хотів би побажати здоров’я. Також, хотілося б, щоб у Черкасах проходило як омога більше різноманітних змагань найвищого рівня. Тому що змагання найвищого рівня – це те видовище, до якого треба прагнути. Хотілося б, щоб у Черкасах постійно проходили такі змагання та були спортсмени, які б виступали на високому рівні.