ПФЛ реформує аматорський футбол
Написав Administrator   
Середа, 12 вересня 2012, 19:25

balchos_sumy_170812_2

Чемпіон Черкаської області з футболу може напряму потрапити до Другої ліги. Це може статися, якщо в Україні діятиме Регіональна футбольна ліга, до якої входитимуть чемпіони і віце-чемпіони областей.

Відповідно чемпіон та віце-чемпіон області стане учасником регіональної ліги, яка проходитиме у кілька етапів. Таким чином пройшовши низку етапів кілька команд регіональної ліги потрапить до Другої ліги.

Саме з питань утворення Регіональної футбольної ліги в кінці серпня пройшла робоча нарада, яку проводив президент ПФЛ Мілетій Бальчос та віце-президент Аматорської футбольної ліги Олександр Каденко. На зустрічі були присутні і представники професійних футбольних клубів та обласних федерацій.

Президент ПФЛ, котрий виступив ініціатором створення Регіональної футбольної ліги розповів сайту ПФЛ про підсумки наради.

 

Наразі необхідність утворення такої структури продиктована вимогами сучасності. Якщо проаналізувати стан справ як в Аматорській асоціації, так і ПФЛ, то стає зрозумілим, чому ми вирішили виступити з такою ініціативою. По-перше, це дозволить суттєво розширити географію Всеукраїнських змагань з футболу. Подивіться на мапу України: без професіонального футболу залишився майже весь західноукраїнський регіон. Немає команд-професіоналів, що представляють свій регіон у чемпіонатах серед команд першої та другої ліг у Рівненській, Житомирській, Івано-Франківській та Вінницькій областях. Причина банальна – елементарна відсутність коштів на фінансування професіональної футбольної команди. А якщо розібратися детальніше, то в областях більш ніж достатньо команд, які могли б виступати в Регіональній лізі. На моє переконання, ми б змогли залучати більшу кількість перспективної молоді до занять футболом та у подальшому зміцнювати резерв для команд вищих дивізіонів. А загалом, Регіональна ліга має стати базовою структурою для всього професіонального футболу. Одним з основних завдань ліги стане підготовка кваліфікованих футболістів і конкурентоспроможних команд до змагань серед команд-професіоналів та набуття ними ігрової практики. balchos_sumy_170812_1

- Які команди Ви плануєте залучити до участі у змаганнях під егідою утворюваної ліги?
- До Регіональної ліги входитимуть команди, що посіли перше та друге місця чемпіонатів областей. Це перший етап. На другому етапі ми плануємо поділити мапу України на 6 зон по 8 команд, тобто, за територіальним принципом. А самі змагання проводитимуться у два кола за системою «осінь-весна». Наразі ми вже розробили пілотний проект територіального розподілу учасників та формату змагань і надали його на розгляд зацікавленим сторонам. Якщо казати більш детально, то за нашим проектом змагання стартуватимуть у серпні-вересні 2013 року, одразу після закінчення Чемпіонату серед аматорських команд сезону 2013 року. Перше коло змагань планується провести протягом вересня-жовтня 2013 року, а друге – у квітні-травні 2014 року. На виході до третього етапу отримаємо 6 команд, які посіли перші місця у своїх групах. У свою чергу, ці 6 команд ділитимуться на 2 групи по 3 команди в кожній, а ігри проводитимуться у два кола. В результаті за підсумками сезону до другої ліги ПФЛ переходять команди, що посіли перші місця в групах третього етапу.  

- Окрім спортивного принципу, які інші вимоги для виходу у другу лігу?
- Звичайно, перехід до ПФЛ здійснюється виключно за умови виконання відповідних вимог Положення про атестування професіональних клубів другої ліги.

- А якщо переможець області не має можливості виконати всі вимоги?
- У такому випадку путівку до другої ліги отримує команда, яка посіла наступне місце у турнірній таблиці. Для заохочення аматорських колективів ми пропонуємо встановити вимоги щодо процедури оформлення заявкових документів, спортивної інфраструктури, проведення змагань тощо на рівні вищих ліг обласних чемпіонатів України. Я глибоко переконаний, що це значно збільшить шанси таких колективів на участь у змаганнях серед команд клубів другої ліги. Таким чином, у результаті утворення Регіональної Ліги ми плануємо поступово залучити всі регіони України до змагань з футболу більш високого рангу.