Костянтин Махновський: «Зараз в мене є кілька пропозицій і я не впевнений, що залишусь в «Оболоні»
Написав Стас Лопес   
Вівторок, 26 червня 2012, 07:51

03mahnovsky

   Київська «Оболонь» вилетіла з української «Прем’єр ліги». В таких нерайдужних обставинах важко знайти дійову особу, на яку не виливалась би критика. Один з таких – голкіпер з Черкащини – Костянтин Махновський. Попри пониження в класі пивоварів, «Оболонь» стала п’ятою командою «Прем’єр ліги» по найменшій кількості пропущених м’ячів в другому колі. Не в останню чергу це заслуга Махновського, який фантастично відстояв в рамці другу частину сезону. Нагадаємо, що нещодавно «Черкаський спорт» визнав уродженця Городища кращим спортсменом весни. Сьогодні Махновський в статусі переможця цього конкурсу дав інтерв’ю нашому ресурсу.

 

Костя, насамперед, поздоровляємо з і званням кращого спортсмена Черкащини весни. Ми знаємо, що «Оболонь» вже приступила до підготовки до нового сезону.Тобі вдалося відпочити?

Так, звісно, вдалося. Відпустку я провів доволі продуктивно. Ми з Сашею Рибкою літали в Турцію, там відпочивали. Потім кілька днів погостював на Черкащині у батьків і три дні провів в Одесі, взагалі, люблю це місто. Тож можна сказати, що відпустка вдалася, набрався сил і готовий до нового сезону.

 

До рідного Городища ти часто навідуєшся?

Чесно кажучи, ні, принаймні, не так, як хотілося. Три останні роки я грав в Польщі і, зважаючи на це, лише двічі на рік приїжджав сюди. Зараз виступаю за київський клуб, тому, звісно, частіше їжджу, можливо, раз в місяць, можливо, рідше, бо по ходу сезону вільного часу не так і багато. Здебільшого батьки до мене їздять.


Розкажи, як хлопець з невеличкого містечка потрапив в академію «Динамо»?

Звісно, розпочинав я займитися футболом у своєму рідному місті. Ми тренувалися лише двічі на тиждень. Коли мені було десять років батько мого товариша повіз нас на перегляди до юнацької команди «Борисфен». Там певний час потренувався і ми зіграли кілька товариських матчів з академією «Динамо». Тоді наша команда вже розпадалася і нам пощастило, що сім хлопців, в тому числі і я, потрапили до цієї академії. Автоматично у 18 років мене перевели в «Динамо-3», де я відіграв рік. Після цього ні клуб, ні я не захотіли продовжувати контракт і я поїхав з Києва.


Формування тебе, як професійного голкіпера, відбулося в Польщі. Розкажи про це.

Так вийшло, що в дев’ятнадцять років один знайомий запропонував, аби я себе спробував у Варшаві. Їхав у одну Варшавську команду, а потрапив зовсім в іншу. Уявіть собі, я тренувався в команді, де було двадцять бразильців. Це була академія «Сан Пауло» і той колектив награвався та грав переважно товариські матчі з відомими командами. Незабаром мені запропонували перебратися до середняка Вищої ліги чемпіонату Польщі, з міста Лодзь. Зрозумівши, що для моєї кар’єри треба грати офіційні матчі, перейшов туди. В тій команді я був лише третім воротарем, але так трапилося, що два голкіпери травмувалися і я доволі непогано відіграв три матчі, тоді мені було лише дев’ятнадцять. Відразу після цього мені подзвонили з «Варшави» і запропонували пограти в «Легії» де я провів три роки.


Чи вважаєш ти перехід в «Оболонь» кроком вперед у твоїй кар’єрі?

В моєму віці головне – ігрова практика, і бажано у Вищих лігах. Мені надійшла пропозиція з «Оболоні», де теоретично я мав би більше ігрової практики. Зараз я абсолютно не жалкую, що повернувся в Україну і провів тут непогану другу частину чемпіонату.


Могла б «Оболонь» уникнути пониження в класі?

В другому колі чемпіонату ми пропустили не так і багато. Я вважаю, що головною нашою проблемою був провал в першому колі. Дуже багато своїх очок команда втратила в першій частині сезону. В другому колі нам також кілька разів не вистачало концентрації в заключних хвилинах гри.  Приміром, ми не мали права втрачати очко в матчі проти «Металіста», можливо, саме воно й вплинуло на те, що команда наступний сезон почне в Першій лізі.


Костянтин Махновський залишиться в «Оболоні», яка гратиме в Першій лізі?

Зараз в мене є кілька пропозицій і я не впевнений, що залишусь в «Оболоні». Про можливі клуби я не буду говорити поки не буде остаточної відповіді.


Як можеш оцінити гру збірної України на «Євро». Один з аналітиків нашого сайту (Ігор Столовицький) зауважив, що це був максимум нашої команди. Ти з цим погоджуєшся?

Я вважаю, що наша збірна достойно виглядала на цьому Євро. Аби в неї було трохи більше везіння, то вона могла б вийти з дуже непростої групи. Так, думаю на даний момент – це максимум, на що могла спромогтися наша збірна.


Твоє бачення, як голкіпера, чи була помилка Пятова в пропущеному м’ячі від англійців?

В кожному пропущеному м’ячі є доля провини голкіпера. По тій ситуації Пятову було дійсно дуже важко зреагувати, там було два рикошети і я б не став звинувачувати воротаря.


Ти – виходець з черкаського футболу, який ніколи не мав свого представника в еліті. Як вважаєш чому така доля Черкащини, де виростають висококласні гравці?

Мені важко дати відповідь на це запитання. Можливо, ще не час. Є дійсно багато гарних футболістів з Черкащини і поки що місцевим вболівальникам залишається слідкувати за ними і підтримувати команду в нижчій лізі. Можливо, щось виправиться надалі.