"Ретро" відправляє "Христинівку" дивитися Євро
Написав Дмитро Майстренко   
Неділя, 17 червня 2012, 05:13

retro111.jpg_effected

У Ватуніному місцева команда перемогла гостей із Христиніки з рахунком 2:1.

Ретро - Христинівка 2:1

Голи: 52' Каплюченко, 85' Січінава - 88' Білоус

retro222.jpg_effected

Не прості стосунки цих двох команд обіцяли дуже цікавий матч. А три очки для обох команд були дуже важливими, тому що дозволяли, по-перше, випередити свого безпосереднього конкурента, по-друге, зайняти призове місце в турнірній таблиці. Отож, гра мала бути дуже цікавою.

Так і сталося. Команди майже без розвідки пішли одразу в атаку. Спочатку момент був у господарів, але Ніка Січінава не зумів виграти боротьбу в захисників і пробити по воротах. Відразу ж відповідь „Христинівки”. З місця правого інсайду на ворота Максима Басанця майже вискочив на побачення Віталій Мельник. Але в останню мить у чудовому підкаті м’яч на кутовий переправив Андрій Старчоус.

retro333.jpg_effected

На 10-й хвилині в гостей був ще один шанс відкрити рахунок. Прекрасним розрізним пасом Роман Поліщук знайшов за спинами захисників „Ретро” все того ж Віталія Мельника. Нападник гостей пройшов по правому фланзі і прострілив у центр карного майданчика, але на місці був Максим Баранець.

Після таких активних стартових хвилин, ближче до середини тайму гра заспокоїлася. Господарі активно застосовували пресинг на половині суперника і це давало свої результати. Так, команда Віталія Жеребкіна завдяки пресингу виконала кілька небезпечних прострілів та заробила низку стандартів. Але ні фланговим півзахисникам „Ретро” В’ячеславу Іванову та Андрію Бойку, ні Січінаві Нікі, котрий часто зміщувався на фланги у пошуках м’яча, не вдавалося віддати націленого і точного пасу на своїх партнерів. На другому поверсі також кращими у першому таймі були високі захисники „Христинівки” Юрій Галюк та Олег Глушок.

Хоча ініціативою на початку тайму володіли гості, проте моменти здебільшого виникали біля їхніх воріт. На 23-й хвилині Ніка отримав передачу на лівому фланзі, обіграв Юрія Галюка і по лінії воріт увірвався до карної зони. Не довго думаючи та й не маючи багато варіантів для продовження атаки, нападник ватутінської команди пробив у ближній кут. Та це не стало несподіванкою для Воронкова Віталія.

retro444.jpg_effected

Під кінець першої частини гри мало-помалу гравці „Ретро” перехопили ініціативу і почали домінувати у центрі поля. Гравці „Христинівки” почали трохи не встигати за своїми суперниками, як наслідок у господарів з’явилися небезпечні штрафні. На 30-й хвилині такий штрафний взявся пробивати Максим Маняк. М’яч був трохи лівіше від центру метрах у 25-30-ти від воріт. Потужний удар Максима, що хоч і летів прямісінько в голкіпера, Віталій Воронков не наважився фіксувати і просто кулаками відбив за межі штрафного майданчика.

Після цього стандарту „Христиніівка” отримала шанс на відповідь – подібний штрафний удар. Виконувати його взявся Роман Поліщук, якого майже весь тайм не було помітно. Роман технічно перекинув стінку і цілив у ближню „шістку”, але Максим Басанець у стрибку встиг накрити сферу.

На 41-й хвилині найреальнішу нагоду відкрити рахунок у першому таймі мав В’ячеслав Іванов. Він опинився абсолютно сам на лівому фланзі, отримав своєчасну передачу і помчав на ворота. Але Віталій Воронков чітко вискочив з воріт, скоротивши кут обстрілу, і стрибком у ноги зумів нейтралізувати загрозу. Так, за нічийного рахунку 0:0 команди пішли у роздягальні.

retro555.jpg_effected

У другому таймі тренери обох команд зробили по заміні: у „Христинівки” у воротах Віталія Воронкова змінив Володимир Негиль, а в „Ретро” замість Іллі Ніколенка на полі з’явився Дмитро Остренко. У ватутінців Дмитро швидко ввійшов у гру і значно пожвавив атакувальні дії. У другій частині гри „Ретро” вже від самого початку захопили ініціативу, але перший момент був у гостей. на 50-й хвилині непомітний у першому таймі Роман Поліщук отримав м’яч на лівому фланзі, обіграв захисника, змістився в центр і пробив, але м’яч після удару не долетів до воріт – його заблокували захисники.

І за дві хвилини після цього господарі відкривають рахунок. Максим Маняк виконав подачу зі штрафного від центральної лінії і найшвидшим у карному майданчику виявився „Ретро” Федір Каплюченко. Центральний захисник опинився абсолютно сам на дальній стійці. Він зумів першим дотиком обробити м’яч і другим відправити його повз Володимира Негиля у сітку воріт.

Після пропущеного голу, гості пішли великими силами вперед відігруватися. Як наслідок, у ватутінських нападників з’явилося більше простору і у швидконогих форвардів з’явилося значно більше шансів подвоїти рахунок. Перемагаючи по ходу гри, „Ретро” перейшли на тактику довгих передач. Захисники або опорний півзахисник довгою передачею шукають Ніку, який у цьому матчі ще раз довів, що він чудово чіпляється за м’яч. Форварда з глибини підтримують флангові півзахисники Іванов з Бойком та партнер у нападі Остренко. І кожна така контратака повинна була закінчуватися забитим м’ячем. Але на шляху до воріт після ударів того ж Ніки або Остренка чи після прострільних передач із флангів від Іванова та Бойка ставали захисники на чолі з Володимиром Негилем.

retro666.jpg_effected

У середині тайму гра в захисті в гостей зовсім розладилася. Спочатку Дмитро Остренко вибачив, вийшовши майже сам-на-сам та пробивши повз дальню стійку. Потім не вийшов удар у Ніки, котрий із вбивчої позиції по центру в штрафному майданчику його завдавав. Також не вдався удар знову ж таки в Остренка Дмитра, який після прострільної передачі Ніки вже просто розстрілював Негиля.

„Христинівка” теж почала використовувати швидкий перехід в атаку за допомогою довгих передач. Таким своєрідним диригентом у ці хвилини став Роман Поліщук, який шукав попереду вільних партнерів. Але чітка і організована гра в обороні господарів мало давала шансів нападникам гостей.

polischuk.jpg_effected

Основна загроза воротам ватутінців була зі стандартів. На 75-й хвилині зі штрафного з правого флангу небезпечного удару завдав Андрій Вітошинський. Але Максим Басанець, не ризикуючи кулаками відбив м’яч.

На 81-й хвилині стався епізод, після якого „Христинівка” повинна була догравати матч в меншості. Гості отримали право на кутовий з лівого флангу. І як завжди гравці ще до подачі борються за позицію. Надто активно за місце у карному майданчику боролися Сергій Кикоть та Вадим Нишпора. Арбітр зупинив гру і заспокоїв гравців. Потім дозволив виконати стандарт. І коли захисники „Ретро” вибили м’яч зі свого штрафного майданчика, правий захисник гостей вдарив Вадима Нишпору просто по ногах. Але арбітр ніяк не покарав гравця „Христинівки”. А лівого захисника ватутінців довелося замінити, бо він не зміг продовжити гру через ушкодження.

Не покарав арбітр – покарали гравці „Ретро”. На 85-й хвилині Ніка Січінава спочатку не використав вихід на побачення з голкіпером, але партнери поборолися, відібрали м’яч і В’ячеслав Койдан зробив точну прострільну передачу, як на дальній стійці ніким не прикритий замкнув Січінава. Рахунок став 2:0. І майже всі питання про переможця у цій грі було знято. Хоча гостям вдалося один м’яч відквитати зусиллями Веніаміна Білоуса, але цей гол вже ніяк не міг врятувати гру.

Отже, перемога над „Христинівкою” дозволила „Ретро” набрати 13 залікових пунктів у чемпіонаті, і, як показали результати решти матчів, одноосібно посісти другу сходинку в турнірній таблиці.

 

Віталій Жеребкін, тренер ФК "Ретро"