Калоритний легіонер ФК «УТК» (Паланка) - Ібрахім Мунір
Четвер, 08 серпня 2019, 18:44

7dd1d2a3bccd

До уваги інтервю з камерунським легіонером діючого чемпіона Черкащини з футболу – уманським «УТК»

Редактор umanfootball.com.ua Ігор Соболенко поспілкувався з нападником з Камеруну, який є гравцем футбольної команди з Паланки (Уманський р-н)

1. Нещодавно в твоєму житті сталася знаменна подія, про яку футбольні уболівальники необізнані могли і не знати. Але ж ми не одним футболом живемо!))) В тебе народилася донечка, з чим іще раз вітаємо вас. Як назвали доцю?

Доброго дня! Дякую за привітання! Мені дуже приємно! Так, у мене є доця, їй майже 1 місяць. Назвали : - Далія!

2. Нехай Далія росте здорова на радість батькам! То, Ібрахім, познайом і з матусею Далії.

Дякую ще раз! Маму Далії звати Юлія! Ми одружені 2 роки. Вона мене дуже підтримує в футбольному житті.

3. З усього видно, що ти пустив в Україні, в Умані коріння. Подобається в Україні, зокрема в Умані?

Так. Я дуже задоволений тим, що в мене є моя сім‘я, моя футбольна сім‘я! В Україні мені добре. Жити в Умані мені подобається.

4. Давай трішки детальніше про себе розкажи. Де і коли народився? Хто батьки?

Я народився 15 лютого 1997 року. В столиці Камеруну - Яунде! Моя мама з Алжиру, а батько з Камеруну. Мама живе зараз в Камеруні з моїми двома старшими братами і меншою сестрою. Батько помер 15 років тому. Усього нас в сім‘ї пятеро.

5. Коли в твоєму житті появився футбол? Як то сталося?

Я любив футбол з самого дитинства. Мій перший м‘яч мені придбав батько. І кожний вечір я грав сам. І коли мені було 8 років, я вперше пішов до футбольної школи. Я пам‘ятаю, що в 15 років я хотів грати в чемпіонаті Камеруну. Але мені сказали, що я ще молодий і фізично не готовий. Після цього, я починаю наполегливо тренуватись. В 16 років я поїхав у Рванду. Там була футбольна школа AS KIGALI. Я там був пів року. Після цього був рік в Судані. Потім я повернувся в Камерун, грав у першій лізі 2 роки. І зрозумів, що хочу жити й грати футбол в Європі.

6. Важко було відірватися від родини і бути далеко від дому? Який рівень місцевого футболу, де ти виступав? Яким чином ти потрапив до Європи?

Знаєте, я більше думав про те, що я хочу, а не про те, чи буду я сумувати. В Камеруні прем‘єр-ліга на хорошому рівні. Просто не вистачає фінансування для футболу в Камеруні і немає перспектив. В командах, де я грав, рівень U19! Я захотів їхати в Європу й мені запропонували Україну. Не довго думаючи, відповів «так». Поїхав в Алжир, там отримав візу і приїхав до України!

7. А хто тобі запропонував в Європу? Де тебе побачили? Як взагалі це відбувається?

У мене було бажання поїхати в Європу і я мав знайомого, який запропонував мені Україну. Так як він сам жив тут уже 8 років.

8. Їхав в Україну, маючи якісь конкретні футбольні плани, чи просто з надією вже тут щось віднайти?

Конкретних футбольних планів у мене не було. Я просто сильно був впевнений, що, якщо я буду працювати в 3-4 рази більше, то щось віднайду.

9. Приїхавши в Україну, ти відразу опинився в Умані?

Приїхав до Києва, побув декілька днів, а далі вирушив в Умань.

10. То виходить твоєю першою командою в Україні став "Уманьферммаш"?

Так! «Уманьферммаш»- це моя перша команда в Україні!

11. А як ти в ній опинився? Хто тебе туди привів чи запросив?

Коли я приїхав в Умань, одразу пішов в центр та придбав собі футбольний м‘яч та фішки. Сам ходив кожний день і тренувався на стадіоні «Уманьфермаш». 3 місяці зимою. І так познайомився з тренером «Уманьфермашу» і він запропонував спочатку тренуватись з командою. Так ми тренувались разом 2 тижні. Потім у них був контрольний матч, я забив 4 гола. І тренер запитав чи не хочу я грати за Уманьфермаш. Я сказав: Так!

12. Як видався перший сезон в чемпіонаті області? Як тобі нова команда? Швидко адаптувався?

Мій перший сезон в чемпіонаті області був важким. Тому що нова атмосфера, нові люди, інший менталітет, інша мова( я взагалі нічого не розумів). Пару футболістів відкрито показували невдоволення, що на їх місце поставили африканця. І я зрозумів, що треба довести, що я кращий. Потихеньку всі, президент, футболісти, тренер, стали дуже задоволені моїми досягненнями і мені стало набагато легше. В кінці сезону в підсумку я забив 14 голів і ми фінішували на 2 місці чемпіонату області 2016 року.

Адаптуватись швидше допоміг один з футболістів та в подальшому мій друг африканець з українським громадянством - Вільям.

13. Ти не збирався зупинятися на рівні чемпіонату області і шукав варіанти в професійному футболі. Знаю, що навіть був у тебе досвід і за межами України, в сусідній Молдові. Був ти і в луганській "Зорі". Розкажи про це. Можливо ще десь пробував пробитися в професійний футбол.

Після мого першого сезону за «Уманьфермаш» до мене писала одна людина у фейсбуці. Він сказав, що багато чув про мене в Черкаській області і що він може допомогти потрапити до професійної доманди. Й запитав, чи можу я скидати свої відео, де я граю. Я йому скинув. Він подивився їх та повідомив, що передав ці відео «Зорі» (Луганськ). Після двох днів мені зателефонували і запропонували приїхати на перегляд. Я сказав: - так! Вони мені купили квиток і я поїхав у Запоріжжя. Там був 3 тижні. А потім головний тренер сказав, що я залишусь в команді. Але далі вирішили мене не «підписувати». Я навіть не спитав чому... Просто взяв свою сумку і поїхав додому. Після того мені дзвонив тренер «Нива-Вінниця». Сказав, що мною цікавиться команда прем‘єр-ліги Молдови FC “Petrocub”. Він запитав чи хочу я поїхати на перегляд туди. Я сказав: - так! Після 5 днів мені подзвонив адміністратор команди і сказав, що мені треба через 2 дні бути в Одесі. Я поїхав туди, мені зробили молдовську візу і ми вирушили в Молдову. У мене були тренування з командою тиждень, два контрольних матчі і ми підписали контракт на 1 рік.

13. Скільки часу провів у Молдові? Як складалися там справи?

Я був в Молдові 6 місяців! Все складалось добре, команда професійна - тренування, структура ідеальна для футболістів. Але потім я вирішив поїхати назад в Україну, тому що там жити мені не сподобалось. І я не почував себе комфортно в команді.

14. Не сподобалося що саме в команді? Якісь непорозуміння в самому колективі чи щось з боку керівництва? І не сподобалося жити в Молдові?

Непорозуміння з колективом були. Бо як іноземецю для мене дуже важливо, щоб в команді, де я граю, було розуміння одне одного і повага! З тренером та президентом все закінчилось нормально. Молдова дуже маленька, а в мене було трошки інше уявлення про цю країну.

15. В чому тебе розчарувала Молдова? В Україні таких розчарувань не маєш?

Я просто вважаю, що кожен спортсмен, футболіст, має свою кар‘єру і ріст. Десь виходить, а десь не виходить. В Молдові - не вийшло! Україна для мене це, як моя друга рідна країна, тому що тут в мене своя сім‘я.

16. Як ти опинився в "УТК"?

Ще коли я грав за «Уманьферммаш», мені була цікава команда «УТК». Після Молдови ми з Олександром Федоровичем, тренером «УТК», зустрілись і говорили про мої футбольні плани. Він запропонував грати за «Уманський тепличний комбінат».

17. Як адаптувався в колективі "тепличників"?

Моя адаптація в колективі була дуже легкою. Всі футболісти мене добре сприйняли, була приємна атмосфера.

18. А як тобі умови для тренувань, ігор в ФК «УТК»?

У нас хороші тренування. Наш тренер, Олександр Федорович, старається показати нам, як правильно грати у футбол. І для мене ці тренування дуже важливі. Тренер завжди показує кожному індивідуальні помилки, які ми робили під час гри, - це допомагає!!! В нас інфраструктура ідеальна для футболу: екіпірування i два хороших поля,

19. Що згадаєш про сезон 2018 року?

Сезон 2018 був емоційний і важкий. Я був дуже радий, що в мій перший сезон з командою ми видали такий результат. Ми всі разом працювали й стали чемпіонами та виграли Кубок Черкаської області

20. Які самі пам'ятні ігри чи епізоди, події того року?

Таких моментів дуже багато. Але є два, які запам‘ятались найбільше. Перше це - коли я після травми забив два гола у півфіналі кубку області проти «Базис» на виїзді. Другий це - фінал кубку області проти «Альтаіру», дуже важка гра була, але все ж таки ми виграли.

21. Перебуваючи вже в "УТК", мав ще спроби в професійний футбол пробитися?

Спроби мав. Але про це я не можу говорити!

22. Тоді про справи цьогорічні. Команду залишили кілька досвідчених гравців. Натомість в склад вливаються молодь. Що про це скажеш?

Так, це правда. З команди пішли пару хороших футболістів. На їх місце прийшли молоді та перспективні. Про це можу сказати, що вони як на тренуваннях, так і на іграх стараються давати максимальний результат для себе і команди.

23. Тобі довелося змінити амплуа. Грав раніше в опорній зоні?

Так, я поміняв позицію. Раніше я був нападаючим та півнападаючим. Але все помінялось у сезоні 2019. Тому що, коли ми почали збори, тренер мене поставив опорним на пару товариських ігор. І я на цій позиції себе добре показав. Я завжди готовий працювати, щоб бути найкращим на будь-якій позиції, де я буду грати.

24. А ти вдоволений своїми діями на новій позиції?

Задоволений. І працюю ще більше, щоб стати ще кращим.

25. Чим викликана велика кількість карток від арбітрів?

На рахунок карток від арбітрів: так просто виходить. Не спеціально, а по ситуації в грі.

26. Ну опорні півзахисники традиційно тих карток найбільше отримують. Така специфіка амплуа....Як загалом оціниш виступи команди в першій половині року?

У нас сезон почався дуже добре. Ми стартували з гарними результатами. Я не можу так просто оцінити нашу половину сезону. Думаю, що треба більше працювати, щоб в кінці сезону ми стали чемпіонами. У нас є тренер, який знає що нам не вистачає, і це він може оцінити нашу половину сезону.

27. Важливим моментом було те, що "УТК" цього сезону проводить домашні матчі на центральному стадіоні в Умані?

Так. Бо центральний стадіон великий і на такому полі краще грати з хорошим суперником.

28. Маєш якесь ще хобі, крім футболу?

Да, люблю слугати музику!

29. Чому віддаєш перевагу, якому стилю? Є улюблені виконавці?

Музика допомагає мені подолати багато важких речей у моєму житті! Особливо самотність раніше! Я люблю американський реп, Suicideboy, XXXtentacion - мої улюблені артисти.

30. Suicideboy - це в перекладі буде самогубця? Така назва не банальна... Його музика допомагає подолати самотність?

Це просто назва і його музика мені дуже подобається. Коли я скажу, що музика мені допомагає, то маю на увазі не лише цих виконавців. Я слухаю і багато іншої музики. Але ці - одні з улюблених.

31. Ато я злякався за тебе!))) А українських народних пісень ще не чув? Чи може вже і співав?

Так, я вже кілька разів слухав українську музику! Непогано, але я не слухаю такої музики, коли я вдома або займаюся спортом!

32. А в яких випадках таку музику краще слухати?)))

Не знаю. Ну більшість українців люблять свою музику! Вони можуть слухати її в кафе, ресторанах, вдома, коли їм краще підходить!

33. А як українці співають тих пісень за столом! Доречі, а як тобі українська кухня? Звик до неї? Є улюблені страви?

Да! Мені дуже подобається українська кухня. Більше люблю вареники з сметаною і ще суп з м‘ясом. Це дуже смачно

34. Вареники зі сметаною - то ти вже наполовину наш)))) Але як це суп?! А борщ де????)))))

))))))) наполовину це точно!!! Борщ теж люблю, але якщо треба вибрати друге, то це буде вареники і суп!))

35. Ну ладно, уговорив!))) А суттєво українська кухня відрізняється від камерунської?       

Ні, немає великої різниці - це майже те ж саме! у нас є традиційні кухні, але нічого особливого.

36. Значить адаптуватися було в цьому плані легше. А до чого найважче було звикнути в Україні?

Зима, і говорити українською мовою!

37. Ну на зиму і на клімат взагалі на Землі ми, слава Богу, не вплинемо. А ось опанувати мову то вже від людини залежить. Ти вже легко спілкуєшся українською? Довго опановував?

Так, я можу сказати, що я розмовляю і розумію українську на 75%, можу читати і писати. Я вивчився за 1 рік.

38. Тут люди за десятиліття проживання в Україні не можуть опанувати українську мову а людина з Камеруну за рік.... Ти не мав наміру в Україні ще й освіту отримати?

Ні!

39. В Умані два вищих навчальних заклади, купа коледжів... Багато студентів з Африки і не лише навчається тут. Невже не зацікавило ні разу?

У мене на батьківщині я закінчив бакалорію. Мені не цікаво, бо в є моєму життєвому плані немає нічого такого, щоб треба вивчити в університеті.

40. Зрозумів. Давай знову до футболу. Маєш кумира в світовому футболі?

Да! Sergio Ramos

41. Ти ще скажеш, що за "Реал" вболіваєш?)))

Да!!!!!! 100%

42. Та там же нормальна командочка в примері грає - "Барселона"!))) І що тебе на тих вершкових тягне?)))

Ахахаха!!! Там гравці, які змусили мене мріяти про футбол.. Ramos, Bensema, Marcelo, Luka Modrich...

43. Та вони самі мріють про футбол, коли грає "Барселона")))) О, доречі! А як це не згадав Роналдо?! Як ти міг??))))

Роналдо - кращий гравець планети, але він не для мене Кумир!

 

Джерело: umanfootball.com.ua