„Уманьферммаш” втрачає очки у Золотоноші
Написав Дмитро Майстренко   
Субота, 05 травня 2012, 23:44
zol

Уманчани не змогли пробити голкіпера „Спартака-БЗК”, закінчивши перший матч чемпіонату з рахунком 0:0.

 

Золотоноша. Стадіон „Колос”, 16.00

Арбітр: Сергій Лихотворик (Черкаський р-н)

Спартак-БЗК: Манжела – Зоря (к), Грінько, Малимон (Дузь, 59), Сохостат – Оленьковський (Кудря, 51), Пюро, Дригус – Дубинець, Бреус – Крищенко (Сошевський, 65)

Уманьферммаш: Щербина – Рєпін, Дзига, Коломієць, Д. Казанюк (Гірський, 48) – Ляхович, Трегубов (Мороз, 75), Ситін (Горщинський, 78), О. Казанюк (к) – Пазинич (Гаврилюк, 67), Янчук


„На папері” матч повинен би бути цікавим, але переможця було б не складно передбачити. Гості в містечко Золотоноша приїхали в ранзі минулорічного бронзового призера Чемпіонату,  діючого володаря Кубка області та півфіналіста цьогорічного розіграшу Кубка. Гравці ж „Спартака-БЗК” похвалитися такими досягненнями не могли. Тому, якщо хтось у своїй компанії із товаришами робив ставки, то коефіцієнт на перемогу футболістів з Умані був значно кращим, ніж у господарів сьогоднішнього матчу.

zol1

Чудова весняна погода в Золотоноші просто запрошувала футболістів на газон по швидше розпочинати гру. Гості навіть не зайняли роздягальню – перевдягалися безпосередньо біля свого автобуса.

Із стартовим свистком Сергія Лихотворика гравці „Спартака-БЗК” на правах господарів прибрали м’яча до своїх ніг. Хоча з пасом не завжди „клеїлося” у господарів, проте миттєвий пресинг і рух гравців атаки дозволяли швидко повертати сферу до своїх ніг. За першу половину тайму небезпечні моменти виникали лише біля воріт „Уманьферммашу”. Спочатку по воротах пробив Юрій Кривенко, однак на шляху м’яча став захисник, а удар Олександра Дригуса, який опинився першим на підбиранні, був вище воріт.

zol3

Вже за вісім хвилин єдиний яскраво виражений таранний форвард гостей Юрій Кривенко мав ще один момент, щоб відкрити рахунок у матчі. Але він не зміг обробити передачу з глибини поля в штрафний майданчик. На 22 хвилині „спартаківці” знову могли вийти вперед. Але удар центрального півзахисника господарів пройшов повз дальню стійку.

У середині тайму гра трішки заспокоїлася. У гравців „Уманьферммашу” вища культура пасу, як наслідок вони почали більше тримати м’яч і таким чином заспокоїли гру. Проте господарі досить небезпечно контратакували.

zol2

На 30 хвилині перший по-справжньому небезпечний момент створили уманчани. Капітан гостей Олександр Казнюк з місця правого інсайду скинув м’яч в центр на Сергія Янчука. Останній без роздумів метрів з 20-25 пробив під поперечку. Але голкіпер золотоніської команди вчасно вийшов із воріт і переправив сферу над поперечкою. Цей момент, ніби розбудив команди. Вже в наступній атаці „спартаківці” розіграли просто чудову комбінацію на правому фланзі. Руслан Сухостат та Валентин Дубинець накрутили Дмитрів Ситіна та Казанюка, але небезпечний простріл господарів центральні захисники уманчан вибили на кутовий. Після кутового вже в небезпечну контратаку побігли гості. Сергій Янчук підхоплює м’яч в центрі поля. Протягує його майже до карного майданчика, де зміщується в центр і віддає прихований пас наліво, де вже на оперативний простір вривається Олександр Казанюк. Останній, обробивши м’яч, прострілює на лінію воротарського, де ніким не прикритий стоїть Сергій Пазинич. Але нападникові „Уманьферммашу” не вдається як слід влучити по м’ячу.

Помітно стало, що гості трохи почали нервувати і дуже хотіли забити гол ще у першому таймі. Гравці атаки значно активніше забігали, пресингуючи захисників „Спартака-БЗК”. Проте останні нічого не вигадуючи просто відбивалися, а уманчанам нічого за великим рахунком не вдавалося.

zol4

У кінці тайму гравці обох команд обмінялися не точними або не сильними ударами і „найсмачніше” залишили на зовсім останні хвилини першої половини матчу. Спочатку повинні були відзначатися гості. Дмитро Ситін зі свого лівого флангу робить небезпечну подачу, на яку відгукується Сергій Янчук. Нападник уманської команди намагався ефектно завершити атаку, але його удару знову ж таки, як і багатьом у цьому таймі, забракло точності – м’яч пройшов вище воріт.

А вже у доданий арбітром час могло спрацювати давнє футбольне правили: „Не забиваєш ти – забивають тобі”. Чергова контратака „спартаківців” повинна була завершуватися голом. Юрій Кривенко в дотик віддає пас наліво, де, уникнувши офсайду, Денис Бреус вискакує сам на сам із Володимиром Щербиною. Трішки протягнувши м’яч вінгер господарів намагався поцілити у дальній кут воріт, але на шляху до сітки стала стійка. На такій атакувальній ноті гравці й закінчили перший тайм.

Другу сорокап’ятихвилинку господарі гравці золотоніського „Спартака-БЗК” розпочали ще „веселіше”, ніж першу. Вже на другій хвилині Денис Бреус зліва вискакує на ворота, але йому не вистачає точності, щоб влучити в дальній кут. Ще за дві хвилини вже з правого флангу в карну зону змістився Валентин Дубинець. Після його удару м’яч влучив у сітку, щоправда із зовнішнього боку.

Через десять хвилин 100% момент марнує центральний півзахисник Віктор Пюро. Отримавши передачу по центру на лінії штрафного майданчика, він одним рухом поклав на газон захисника, трохи змістився праворуч і, опинившись проти воріт, де на заваді залишався лише Володимир Щербина, пробив повз дальній кут.

zol5

За хвилину після останнього небезпечного моменту гостей вже по-справжньому виручив голкіпер. Довга передача від лінії захисту відразу на форвардів знайшла адресата в особі Дениса Бреуса. Лівий вінгер зрізав кут і опинився самісінький проти Володимира Щербини, але голкіпер зумів зреагувати на удар нападника і переправити м’яч на кутовий.

Між всіма цими моментами господарів уманчани мали лише один небезпечний штрафний, але не сильний удар прямо в руки голкіпера лише розім’яв останнього.

Вже в середині тайму футболісти „Уманьферммашу”, витримавши натиск „спартаківців”, почали створювати і свої моменти. Сергій Янчук з правого флангу видав хорошу передачу на тезку Пазинича, але з ударом нападника справився Олександр Манжела. На добиванні не виявилося нікого із уманчан.

Під кінець матчу, розуміючи, що часу вже не так багато залишається, уманчани значно більше почали володіти м’ячем, ретельніше готуючи свої атаки. Господарі ж трохи фізично підсівши повністю перейшли на контратаки.

zol6

На 40 хвилині небезпечний момент створили на пару Янчук і Казанюк. Перший, знову з звільнившись від опіки на правому фланзі, видав чудову передачу в центр карного майданчика. Там ніким не прикритий опинився капітан „Ферммашу” Олександр Казанюк. Останній ефектно в падінні через себе пробив вище воріт.

Такий досить несподіваний нічийний рахунок у Золотоноші говорить про те, що Чемпіонат області цього року справді має бути дуже цікавим. „Спартаківці” довели, що у цьому розіграші не будуть „хлопчиками для биття”, і що вони можуть грати на рівних із фаворитами першості. Можливо їм і не вистачає досвіду і майстерності, проте бажання у них хоч відбавляй. Що ж до уманської команди, то, можливо, футболісти трішки й берегли сили, пам’ятаючи, що їм вже 9 травня грати важливий і не простий матч у Кубку проти „Зорі”. Як там не було б, але сьогодні у грі не виявилося сильнішого і обидві команди записали до свого активу по одному заліковому балу.

Анатолій Дегтярьов, головний тренер ФК "Уманьферммаш"