«УТК» переконливо перемагає «Ніку» і продовжує переслідувати «Альтаїр»
Понеділок, 17 вересня 2018, 07:34

1709

Чемпіонат Черкаської області з футболу. Вища ліга. 15 вересня. «УТК» - «Ніка» (Родниківка) - 6:1

 

«УТК» (Паланка) - «Ніка» (Родниківка) 6:1 (3:1)

15 вересня. Паланка. 200 глядачів.

Арбітри: Потайчук В., Ястремьский Р., Цибулько Є. Інспектор: Артюх М.

«УТК»: Єрошов (77, Щербина), Дудник (65, Коломієць), Олефір, Подколзін, Лут, Рудь (68, Раковський), Степанюк (73, Трегубов), Горобець, Потапов (68, Кальченко), О.Казанюк (63, Єжаченко), Ібрахім (68, Манасян)

«Ніка»: Скварцов, Вовченко, Білокур, Сокирко, Яловенко, Іванов, Губа, Синицин, Крочак, Подгорський, Любченко (65, Лозенко)

Голи: Подгорський (20), О.Казанюк (21, 53 ), Горобець (26), Подколзін (43), Манасян (71), Раковський (80)

Після двох матчів з конкурентами в боротьбі за медалі, коли тепличників гойдануло від домашньої сенсаційної поразки «Златокраю-2017» до впевненої перемоги в гостях над «Базисом», на «УТК» очікувало два матчі з командами, що посідають останні рядки таблиці. Родниківська «Ніка» в першому колі здобула лише одну перемогу. Перед другим колом відбулися певні кадрові зміни. І друге коло розпочали оптимістичніше – нав’язали боротьбу «Базису» і перемогли вдруге в чемпіонаті – «Олімп». Але за тим прослідували знову два розгроми. Ладно на виїзді від лідера чемпіонату «Альтаїра» (0:7), так 0:5 вдома від «Авангарду», що був сусідом по таблиці. Отож в матчі у Паланці фаворитом однозначно виглядав «УТК». І загалом впевнено і без надмірних проблем господарі свої три очки здобули. Присутніх не ввів в оману навіть факт, що відкрили рахунок гості. Але про все детальніше…

Зі стартовим свистком арбітра господарі захопили ініціативу і стали розхитувати захист гостей. І хвилини з десятої моменти біля воріт Скварцова посипалися мов з рогу достатку. На 10-й хвилині Роман Потапов примудрився не поцілити у практично незахищені ворота метрів з 5! Роман ще не знав, що то лише початок його «бенефісу» сьогодні. За хвилину зльоту метрів з 12-ти бив Рудь. Вище. Правда, Артему трішки складніше було. На 13-й хвилині Потапов заробляє пенальті. Він в штрафній уходить від свого «сторожа» Анатолія Любченка. Молодий гравець «Ніки» припустився банальної помилки і підштовхнув у спину суперника (і в подальшому молодому, навіть юному Анатолію було дуже важко – але то не привід опускати руки). Арбітр, що перебував поряд, рішення прийняв без вагань і призначив 11-метровий. Апеляції гостей, традиційно для футболу, ні до чого не призвели. А тут ще й Потапов пробив дуже невдало і запустив м’яча вище воріт! Буквально за хвилину продовжив транжирити моменти Потапов. Тепер він пробиває вище воріт метрів з шести після подачі Ібрахіма. На 18-й хвилині у стрибку намагається замкнути простріл зліва Потапова Олександр Казанюк. Через хвилину вже справа простріл від Рудя – тепер Ібрахім замикає в падінні і не поцілює у ворота. Це був який «фестиваль небаченої щедрості»! Футбол невблаганний – навіть при такій перевазі не дозволяється так транжирити створене! Роман Подгорський на прийомі майстерно обігрує захисника і пробиває класно точнісінько в дальній кут! 0:1!!! Оце тобі і футбол! Але не встигли присутні переварити такий поворот в сценарії видовща, як тепличники відігралися. Не минуло і хвилини. Послідувала довга діагональна передача за спини оборонців і Казанюк в стрибку встиг буквально проткнути м’яча повз воротаря! 1:1. А ще за 5 хвилин «УТК» нарешті і вперед вийшли. Причому гол Віталія Горобця вийшов на вдивовіж гарним! Віталій пішов на таран по центру, відпасував на Ібрахіма а той в один дотик елегантно відігрався в «стіночку». Віталій зльоту-сходу проколотив з 18 метрів в самий дальній кут! 2:1. Як не дивно після цього темп гри трішечки спав. За десять хвилин Потапов змарнував свій черговий сьогоднішній момент – недбало замкнув простріл справа.

Емоції закипіли перед самою перервою. Та так, що потім і під час відпочинку ще бурлило. На 42-й хвилині голкіпер гостей вибиває м’яча з рук. Робить це біля лінії штрафної. Арбітр, що знаходиться в парі метрів від моменту, приймає рішення, що голкіпер таки ще тримав м’яча в руках і за лінією штрафного майданчика. Скажу чесно. Під час гри був впевнений в правоті арбітра. Причому я займав позицію практично поряд з моментом (а не на лаві запасних, як активні в подальшому тренери). Багаторазовий перегляд повторів на відео такої комфортної впевненості не створює. Тобто класичний спірний момент. Відео не доказує ні помилковість рішення арбітра ні його вірність. Точку зору уважних глядачів з лави запасних взагалі недоречно приймати до уваги. Але їх апеляції можна було б бодай зрозуміти. Але оскаржували вони згодом емоційно і голосно навіть не скільки сам факт фіксації порушення а те, що відбулося далі! Готувалися виконати штрафний О.Казанюк і Подколзін. В підсумку прямим ударом м’яча спрямував у ворота останній. В кут, де був голкіпер. Останній м’яч проігнорував! Вирішив, що то не штрафний удар а вільний! І якби то був дійсно вільний удар, то це було б виправдано – м’яча не можна було б зарахувати. І точно такої ж думки, як і голкіпер, були і тренери «Ніки»! Вони стали кричати на весь стадіон про те, що не можна зараховувати такий гол зі «свободного»! І в соціальній мережі тренер «Ніки» продовжує обурюватися цим! Але це просто повне незнання правил гри! Не полінуйтесь і перечитайте таки правила. Я вам навіть підкажу – правило №12 і №13! 1. Поясніть як за гру рукою за межами лінії штрафного воротарем може призначатися ВІЛЬНИЙ удар??? В цьому епізоді або є гра рукою і це штрафний, або гри рукою немає і тоді нічого не призначається! Третього немає! Чи це як в дитинстві у дворі – «як не пенальті то дайте хоч кутовий!» (читаємо правило 12 – за що призначаються штрафний удар і за що вільний) ? 2. Поясніть якими жестами арбітра відрізняється виконання штрафного і вільного удару! Для лінивих поясню – арбітр при виконанні вільного удару має тримати руку піднятою вгору до моменту поки м’яча не торкнеться хтось з гравців або м’яч не залишить поле (ПРАВИЛО №13!) . В моменті, що викликав таку реакцію тренерів арбітр не тримав руку вгору. Він і не мав її тримати- він призначив штрафний! Ось так з нічого виник викид емоцій і криків! Повторюся – якби апелювали щодо факту фіксації порушення – то не дорікнув би жодним чином. Але ж …

Другий тайм продовжував нагадувати односторонній рух. Достатньо сказати, що перший удар гості в напрямку воріт «УТК» нанесли лише після 80-ї хвилини. А в площину воріт поцілили лише один раз. На 53-й хвилині Олександр Казанюк оформив дубль і продемонстрував молодшим підопічним як потрібно реалізувати свої шанси. Він прийняв простріл справа Рудя і холоднокровно пробив повз воротаря. 4:1. На 57-й хвилині чисто сам на сам з воротарем вийшов Ібрахім. Не переграв воротаря. А Потапов, що добивав, засадив в своєму сьогоднішньому стилі – вище! За хвилину Скварцов знову виручив свою команду – тепер після дальнього прострілу Подколзіна. Тут же бив метрі з 15-ти Лут – поряд! На 60-й хвилині чисто сам на сам з воротарем вискочив Потапов. Ну його в баню! Проби у воротаря (не принижую заслуг саме воротаря, але нападник зіграв вкрай прямолінійно!). На 67-й вискочив на позицію Ібрахім і знову вище! Терпець у тренера урвався і Казанюк вдався відразу до потрійної заміни! І буквально тут же Арсен Манасян показав молодшим партнерам заміненим як потрібно реалізовувати моменти! Він не став лупити поспіхом, а буквально «поклав» суперників на газон і спрямував м’яча у вже порожні ворота! 5:1! А на 80-й хвилині і Раковський показав подібне(відмічу тут Єжаченка, який обікрав голкіпера і п’яткою асистував партнеру) – 6:1. Перед цим воротар ще здійснив неймовірного сейва і не дозволив Горобцю також записати до активу дубль. В останні хвилині темп дещо спав. Більше голів цього дня не було.

Тепер на «УТК» очікує виїзд до «Спартака». Команда також в низу турнірної таблиці. Але на старті другого колу показали і вона зуби. Тому не на часі розслаблятися. Тим паче за тим домашній матч проти «Альтаїра» - головного конкурента в боротьбі за чемпіонство!

Джерело: umanfootball.com.ua