Хто з Першої ліги може посилити клуби УПЛ?
Неділя, 31 грудня 2017, 12:43

3112 тарса

2 футболісти «Черкаського Дніпра» і ще 4 його колишні гравці на думку ua-football.com мають потенціал грати у Прем’єр-лізі

 

Майже всі елітні ліги світу під час періодів трансферів поповнюються футболістами з нижчих дивізіонів. Представники АПЛ шукають гравців у Чемпіоншипі, Серія А запрошує гравців з Серії В, а найкращі з Сегунди йдуть у Примеру… В Україні гравці з Першої ліги можуть потрапити в УПЛ лише в тому разі, якщо їх команда здобуває підвищення в класі. Хоча є винятки…

 Є багато українців, які грають на рівні Першої, Другої ліг та аматорів, але заслуговують на більше. Складно уявити, що з аматорів можна потрапити в УПЛ, але згадайте, де ще декілька років тому грав основний лівий хав "Вересу" Ростислав Волошинович – у чемпіонаті Івано-Франківської області. Наприклад, брати Пасічі у "Верес" переходили з охтирського "Нафтовика". Так, вони є гравцями ротації, але не основного складу, проте не псують загальної картини.

Давайте розглянемо, хто міг би поповнити команди УПЛ з Першої ліги. При цьому принципово не будемо брати до уваги команди з топ-6, тому що кожна з них, як мінімум, розраховує на стикові матчі, а як максимум - пробитися до УПЛ, тому навряд чи буде відпускати важливих гравців.

Поки не зрозуміле майбутнє "Черкаського Дніпра", хоча керівництво клубу знову починати робити амбітні заяви, щодо виходу в УПЛ, тому можна було б пошукати гравців у "річковиків".

Лідер черкаської команди - Олег Тарасенко вже давно міг би виступати на елітному рівні, але залишається вірним рідному клубу навіть у важкі часи. На днях продовжив контракт до літа 2019 року, тому те, що він залишить команду є малоймовірним, а якщо навіть комусь вдасться домовитися, то доведеться виплатити компенсацію.

Крайній атакувальний півзахисник Ярослав Захаревичмає незначний досвід виступів в УПЛ, але більшу частину кар’єри провів у Першій і Другій лігах. Хавбек майже у кожному новому клубі продовжує залишатися на провідних ролях, але бар'єр елітного дивізіону підкорити ніяк не вдається. Йому однозначно потрібні нові викликли, але чи вдасться їх знайти?

Дуже гарним варіантом для підсилення є капітан "Волині" у першій частині сезону Владислав Шаповал. 22-річний гравець вже покинув луцький клуб на правах вільного агента. У поточному сезоні футболіст розкрився по новому і продемонстрував чудову результативність як для флангового гравця – 8 голів у 22 матчах, хоч більшість із точних ударів і прийшлися на пенальті. Шаповал вже має досвід виступів в УПЛ, тому навряд чи потребуватиме багато часу на адаптацію, тому фактично може "стартувати" вже з лютого. До того ж, Владислав, як універсальний гравець, може бути корисним для потенційної команди не лише у грі на атаку, а й на захист.

ПФК "Суми" протягом поточного сезону у намаганнях зберегти місце у дивізіоні підписали ряд дуже сильних гравців, однак не в останню чергу через психологчну яму вийти на свій рівень всім не вдалося. Проте занижувати потенціал Ярослава ЯмполяВалерія Лебедя, Ігоря Мединського, Юрія Бушмана, Левана Махарадзе точно не варто. Це вже готові гравці з досвідом. Кожен із них має риси, які можуть знадобитися умовним "Чорноморцю" та "Зірці" (про "Сталь" і мови нема): техніка Ямполя, швидкість Мединського, ефективність Бушмана, характер Махарадзе та і на Лебедя, кар'єра якого різко пішла вниз після допінгового скандалу.

 Добре зарекомендували себе у краматорському "Авангарді" захисники Олексій Лобов та Дмитро Ульянов. 24-річний крайній захисник Ульянов встиг трохи пограти в УПЛ у складі запорізького "Металургу", і зараз по сучасним лекалам не лише на оборону працює, а й у атаку активно ходить, зробивши тільки за першу частину поточного чемпіонату три "асисти".20-річний Лобов ще не став гравцем основи краматорців, однак активно використовується тренерським штабом. Тому його запрошення до клубу УПЛ може стати кроком на перспективу.

 Олег Слободян в "Оболоні-Броварі" майже з народження, що й не дивно, зважаючи, що твій батько - президент клубу. Дуже довго хавбек йшлов до основного складу, цього сезону нарешті ставши одним із лідерів "пивоварів". Столичний регіон дозволяє гравцеві без зміни місця проживання перебратися до УПЛ, зважаючи, що варіантів навкруги достатньо. В разі чого, завжди є можливість безболісно повернутися до рідного клубу.

 Владислав Кабанюк з "Балкан" вже пограв і у Польщі, і в Першій лізі. Після декількох років пошуків універсал, здається, знайшов свою команду, ставши небезпечною зброєю у арсеналі дебютанта першого дивізіону. Протягом більшої частини цього чемпіонату 24-річний Кабанюк виходив на заміну, але саме "з лавки" він набрав п'ять балів за системою "гол+пас".

 Ще один представник Одещини Руслан Паламар захищає кольори "Жемчужини", де є лідером центру поля. Не загубився гравець навіть після переходу із Другої до Першої ліги. Так, результативність гравця дещо впала, однак він продовжує залишатися гравцем основи при будь-якому наставникові, веде команду вперед, тримаючи стабільний рівень.Враховуючи те, що у "Чорноморця" значні кадрові проблеми і команду можуть залишити основні гравці, то Паламар може стати одним з тих, хто може прийти їм на заміну.

"Миколаїв" не може похвалитися стабільністю ані кадровою, ані фінансовою, тому не дивно, що одним із постійних гравців "муніципалів" останніх років залишається власний вихованець Валерій Рогозинський. Йому лише 22, а за його плечима вже майже сто матчів у Першій лізі. У вінгера два шляхи: або продовжувати тримати свій рівень, у підсумку ставши легендою "Мико" за кількістю матчів, голів тощо; або ж спробувати свої сили на вищому рівні. Одна спроба пошукати більш житні місця (піврічне "відрядження" до "Полтави") успіху не принесла. Чи буде ще одне намагання?

 

На початку січня відкривається трансферне вікно, яке в Україні буде відкрите аж до 2 березня, хоча друга частина сезону бере старт 20 лютого. Тобто наші команди будуть мати змогу не тільки добре подумати, придивитися і проаналізувати гравця, а й зробити підсилення вже після 20-го туру чемпіонату.