Під патронатом ФК «Ретро» Ватутіне
Середа, 28 червня 2017, 10:05

280617 1

На стадіонах Києва та області з 23 по 26 червня відбувся міжнародний юнацький футбольний турнір

 

На стадіонах Києва та області з 23 по 26 червня відбувся міжнародний юнацький футбольний турнір, в якому взяли участь гості з Литви – ФК «Спортивна гімназія Раймондаса Саргунаса» (Паневежис) U-14 та ФК «Динамо» (Київ) U-14, «Арсенал» (Київ) U-14, «Атлет» (Київ) U-15

 

В рамках турніру литовці зіграли три зустрічі з українськими футболістами. Наші команди між собою не зустрічалися. Тобто, по-суті, литовці провели в Україні тестові матчі.

Організатором турніру є президент ФК «Ретро» (Ватутіне), відомий футбольний меценат Петро Ніколенко. За його словами, основною метою запрошення команди з Литви було придбання українськими дітьми міжнародного досвіду – не виїжджаючи за межі країни. Петро Іванович зазначив, що є велике бажання проводити подібні турніри регулярно. Адже суперництво різних європейських футбольних шкіл корисно в плані підвищення майстерності юними гравцями. Крім того, Ніколенко розповів, що в планах – проведення міжнародних семінарів для молодих українських тренерів, із залученням відомих європейських футбольних фахівців. Поспілкувався наш кореспондент і з литовськими гостями. Першим слово взяв координатор поїздки Саулюс Скібеняускас.

– Перш за все хочу подякувати нашого українського друга Петра Ніколенко за величезну допомогу в організації поїздки та організації перебування в Україні. Петро Іванович був у нас в Литві взимку 2017 року, після чого виникла ідея відвідати з футбольним візитом вашу країну. Основна мета поїздки в Україну – набратися досвіду міжнародних зустрічей. Перед футболістами була поставлена задача, як можна краще виступити на тлі серйозних команд з України, перевірити наші можливості. Чи планується надалі співпраця литовців з українськими командами? Такі напрацювання на перспективу вже є. Будемо приїжджати самі, або запросимо українські футбольні клуби до себе в Литву. Все буде залежати від наших можливостей, в тому числі фінансових».

 

280617 2

 

Охоче відповідав на питання і Дарюс Жіндуліс, 31-однорічний головний тренер ФК «Спортивна гімназія Раймондаса Саргунаса» (Паневежис), якого в Литві вважають молодим перспективним фахівцем.

 

– Дарюс, в якому по силі дивізіоні грає ваша команда?

– ФК «Спортивна гімназія Раймондаса Саргунаса» виступає в елітному дивізіоні Литви U-16. Граємо з суперниками, які старше нас на пару років. Чемпіонат цікавий і захоплюючий. У багатьох командах задіяні перспективні дітлахи. Думаю, що їх чекає велике майбутнє. Головне, щоб не зупинялися в зростанні.

 

– Команди яких вікових категорій представлені в ФК «Спортивна гімназія Раймондаса Саргунаса»?

– Від команди U-14 до U-19. Зазначу також, що спортивна гімназія розвиває й інші ігрові види спорту.

 

– Яке турнірне становище в даний час займають ваші підопічні?

– Команда йде на другому місці, лідирує Вільнюский «Жальгіріс», від якого ми відстаємо на дев'ять очок. Пройдено вже половину дистанції, боротьба за «золото» чемпіонату ще попереду.

 

– Наскільки «Спортивна гімназія Раймондаса Саргунаса» укомплектована місцевими футболістами?

– У команді 5-6 гравців з Паневежисі, інші хлопці представляють інші регіони Литви?

 

– У стартовому поєдинку турніру ваші підопічні впевнено перемогли київський «Арсенал» 4:1. Прокоментуйте гру?

– Перші десять хвилин на поле був хаос, сумбур. Але потім вдалося зловити свою гру, першими відзначитися, у другому таймі закріпили перевагу. А взагалі матч вийшов бойовим, нам пощастило трошки більше.

 

– У другому матчі турніру «Спортивна гімназія Раймондаса Саргунаса» перемогла київський «Атлет»  3:2, який був представлений 15-річними футболістами. Як оцінюєте поєдинок?

– Результатом матчу задоволений, грою – не дуже. Засмутили два пропущені м'ячі і два нереалізовані стовідсоткові моменти. Матч з «Атлетом» для нас був більш складним. Зазначу атакуючу лінію нашої команди.

 

280617 3

 

– Хедлайнером турніру, безумовно, виступило київське «Динамо». Ваш коментар цього матчу, який завершився перемогою киян з рахунком 5:3?

– Стартові п'ять хвилин йшла адаптація до трав'яному газоні, адже поєдинки проти «Арсеналу» і «атлета» грали на полях зі штучним покриттям. Перший тайм виграли ми  2:1, повинні були ще тричі забивати, але ... У другій сорокап'ятихвилинці «Динамо» випустило вісім свіжих футболсістов. На жаль, лава запасних нашої команди набагато коротше. Як наслідок, кияни додали і в підсумку перемогли 5:3.

 

– Ваші враження від цієї поїздки і перебування в Києві?

Дуже сподобалося, по-справжньому закохався в Київ. Організація поїздки і перебування в Києві були на високому рівні. Користуючись нагодою, ще раз хочу подякувати більшого шанувальника футболу Петра Івановича Ніколенко. Він зробив все можливе, щоб литовська делегація не мали ніяких організаційних проблем. Є величезне бажання відвідати Київ у наступному році і взяти реванш у київського «Динамо».