«Академічна» нічия тепличників
Неділя, 18 червня 2017, 11:13

180617 2

«Академія-Черкаський Дніпро» (Білозіря) – «УТК» 1:1 (1:0)

17 червня. 17-00. Білозіря. 400 глядачів

 

«Академія-Черкаський Дніпро» (Білозіря) – «УТК» 1:1 (1:0)

17 червня. 17-00. Білозіря. 400 глядачів

Арбітри: Бурлай, Цибулько Є., Лобанов.

«Академія-Черкаський Дніпро»: Марченко, Стрикаль, Лакєєнко (Короп, 88), Никитенко, Бойко, Липовий, Передерій, Чорний, Недождій, Орел, Тенжицький (Нікішов, 71; Давиденко, 85).

«УТК»: Єрошов, Д.Казанюк (Малютін, 37), Подколзін, Олефір, Чернишенко, Горобець, О.Казанюк (О.Казанюк, 46), Коломієць, Кальченко, Троян (Дяченко, 69), Єжаченко (Павленко, 69).

Голи: Тенжицький (25), Чернишенко (78, пен).

Попередження: Подколзін (28), Олефір (65), Дяченко (80).

 

В черговому матчі на «УТК» очікувало нове випробування в траверсі першого кола (у альпіністів траверсом називається ряд вершин, які потрібно здолати поспіль одна за одною – враховуючи календар тепличників, то таке порівняння буде умісними). Тепер це був виїзд до Білозіря. До того Білозіря, де «УТК» ще не перемагало. До того Білозіря, де вирощується покоління вправних футболістів (перед матчем якраз відбулася церемонія нагородження команди, що стала переможцем першості України серед команд першої ліги U-19). Отож ніякої академічної відпустки не передбачалося. Адже три очки були вкрай необхідними і важливими. І це розуміли всі. Тому матч розпочався без жодної розкачки чи розвідки. Вже секунд за тридцять Олександр Казанюк завдав першого удару. Пристрілювався. М’яч пішов поряд. Взагалі при найменшій нагоді гості не тушувалися пробивати. І в першій десятихвилинці мали три реальні нагоди відкрити рахунок. На 4 хвилині пройшла гарна подача справа Сергія Коломійця, але Олександр Казанюк не поцілив у ворота. За дві хвилини граючий тренер тепличників обікрав молодшого суперника в центрі поля і втік від оборонців, але і тут м’яч не потрапив у площину воріт! На 10 хвилині вже зліва (від Євгена Єжаченка) пройшла чудова подача. Андрій Кальченко зіграв на випередження і пробивав в падінні головою. Знову поряд! На це господарі відповіли гострим моментом за участю кращого гравця першості України, але Олексій Передерій з гарної позиції пробив вище. Загалом складалося враження, що гра «УТК» дається. Але не було матеріального втілення – забитого голу. А «академіки» явно виглядали значно сильнішими, зігранішими, змужнілими за себе торішніх (хоча і в тому сезоні вони добряче насолили тепличниками). А відтак господарі гру вирівняли. Наступного моменту біля їх воріт довелося почекати до 23 хвилини. Двічі намагався заштовхати-забити м’яча Євген Єжаченко, але в сутолоці в штрафному майданчику академіки змогли відбитися. А за дві хвилини м’яч опинився в сітці воріт. В сітці протилежних воріт! Характерним для гри «Академії» було акцентована активність на обох флангах, де вони засмикали оборонців гостей (Чернишенко, наприклад, в цьому сезоні ще нікому не поступався в швидкості – сьогодні неодноразово він діяв на межі). Але забили по центру при цьому! Вадима Тенжицького вивели практично по центру сам на сам з воротарем. Володимир Олефір не зміг завадити нападнику пробити. А той зіграв не по рокам зріло і пробив холоднокровно повз Віктора Єрошова, який опинився на півшляху між воротами і суперником. М’яч поцілив низом в кут воріт.

 

180617 3

 

За три хвилини небезпечно помиляється в центрі поля Дмитро Подколзін, якому довелося ліквідувати можливі наслідки шляхом порушення і попередження. Але загалом гості не потрапили в нокдаун. Потрібно було відіграватися. Господарі ж отримували ще більше вільних зон для контратак. Суперники обмінювалися гострими випадами. На 33 хвилині бив в дальній кут Передерій – мимо. На 36 хвилині не зустріли Тенжицького і той пробив з центра – мимо. Тут же ледь не проскочив голкіпера Олександр Казанюк. На 40 хвилині таки залетів за спини оборонцям м’яч, але не вийшов сильний удар метрів з 5 у Єжаченка. А перед самою перервою зблизька головою бив Ілля Никитенко – пробачив нас! Тобто до перерви рахунок більше не змінювався.

Аналогічною до кінцівки першого тайму був початок другої половини. На 48 хвилині замикав подачу з кутового Олефір – вище. Тут же здійснює сейв Єрошов. На 54 хвилині м’яч залетів за спину Чернишенку і Єрошов не встиг підстрахувати, але нападник не поцілив у ворота, перекидаючи. Але досить швидко гра набула досить одностороннього характеру – гості міцно прибрали до своїх ніг ініціативу. На 58 хвилині Владислав Марченко здійснив яскравого сейва і врятував «Академію» після удару Андрія Кальченка під поперечину. Атаки гостей слідували одна за одною. Казанюк освіжив напад (замість Єжаченка вийшов Павленко) і лівий фланг (замість Трояна вийшов Дяченко). І «УТК» таки свого добилися. На 78 хвилині Павленко перевів м’яча зліва на правий фланг. І Андрій Кальченко стрімко увірвався в штрафну. Захисник на мить не встиг і замість м’яча влучив по ногам – як по мені то пенальті без питань (але акцентую увагу, що і цей момент всі бажаючі зможуть подивитися в репортажі про матч від ФК «УТК» і зробити власні висновки). Чернишенко і тут пробив холоднокровно. 1:1. Можна було очікувати фінішного штурму від гостей, які налаштовувался лише на перемогу. Та і психологічно після пропущеного м’яча юним господарям було непросто. Але тут трапився прикрий епізод, який змусив призупинити гру на 5 хвилин. В ігровому зіткненні головами вдарилися Володимир Олефір та Станіслав Нікішов. В підсумку кровотечу обом гравцям зупинити вдалося. Молодого гравця тренерський штаб «Академії» замінив від гріха подалі. А Володимир Олефір мужньо продовжив матч з пов’язкою і розсіченою раною. І все ж навіть цей епізод не згасив жагу вирвати перемогу в «УТК». Гості пішли на штурм. І могли вирвати три очки. Самий реальний шанс був на 90 хвилині. Олександр Дяченко прорвався лівим флангом і від самої лицевої лінії дуже гостро прострілив. Але Михайло Павленко не продемонстрував гольову інтуїцію і захисники вибили м’яча…

В другому матчі поспіль тепличники здобувають вольову нічию. Правда, сьогодні «УТК» цілком в праві була розраховувати і на три очки (за тиждень з «Альтаїром», по совісті, потрібно говорити про поділ очок як справедливий підсумок протистояння). При цьому поділюся власними тими враженнями, що «Академія-Черкаський Дніпро» сподобалася як побудовою командної гри так і окремим індивідуально сильними юними гравцями, що недаремно відносяться спеціалістами до числа перспективних (не дивно, що на них зараз є помітний попит серед різних професійних клубів).

 

Футбол Уманщини від Ігоря Соболенка