Володимир Фощій: «Чемпіонат області має пройти на найвищому рівні»
Написав Стас Лопес   
Вівторок, 13 березня 2012, 09:14

 

 

 foschiy25

Нещодавно у Смілі відбулася робоча нарада Федерації футболу черкаської області на якій вирішувалися основні питання, щодо старту футбольного сезону в області. «Черкаський спорт» звернувся за детальною інформацією до президента ФФЧО – Володимира Фощія. 

 

– Володимире Григоровичу, розкажіть про нещодавню нараду ФФЧО. Які головні питання підіймали на ній?
– Це була спільна робоча нарада Федерації футболу області, в якій взяли участь: голова комітету арбітрів, інші штатні голови керівників комітетів, а також керівники клубів обласних чемпіонатів, які беруть участь в Першій та Вищій лігах. Піднімалися питання організаційного плану. Говорили про проведення чемпіонатів та Кубку області в контексті Євро-2012. Зважаючи на це, ми загострювали увагу на тому, щоб ці змагання пройшли на найвищому спортивному рівні, згідно з усіма вимогами регламенту.
– Що ви маєте на увазі?
– Мова йде про вимоги Федерації футболу до місць проведення змагань: стадіонів, полів і, з огляду на це, проведення до ладу спортивної бази. Важливо, аби власники клубів зробили повноцінні або косметичні ремонти своїх приміщень, аби не соромно було зайти в роздягальню. Також однією з вимог є наявність душових з гарячою водою, полив футбольних полів і своєчасне підстригання їх.
– До старту сезону в області залишився приблизно місяць. Розкажіть про дати старту головних чемпіонатів і кількість команд в них.
– До першого березня команди підтверджували свою участь в Кубку області. Тепер я можу точно сказати, що в турнірі, який стартує 8-го квітня, візьмуть участь (як і минулоріч) 32 команди. Щодо кількості команд у чемпіонатах то у Вищій лізі ми плануємо так і залишити 12 команд, а в Першій лізі – 16. Розпочнуться ці турніри, відповідно, 29 квітня та 13 травня. Ці терміни взяті за основу, але свої корективи можуть внести погодні умови. Остаточно календарі і регламент проведення чемпіонатів буде затверджений на виконкомі Федерації футболі області 27-го березня.
 Одне з найважливіших питань стосується, напевне, легіонерів. Говорять про зменшення їх кількості, це правда?
 В минулому році в чемпіонаті Вищої ліги одночасно на футбольному полі могло бути 6 легіонерів. Цього року їх однозначно буде менше – це було рішення ФФЧО і, насамперед, моє. Приємно, що його підтримали і представники клубів. Вони висловлювалися за кількість гравців з інших областей – від 3 до 5. Остаточно це питання буде затверджуватися виконкомом.
 Який із клубів вимагав, щоб легіонерів було лише 3?
– В мене все записано (порпається в паперах): це представники «Нашої Ряби» та ФК «Городище». До речі, в цьому році буде збільшений і заявочний внесок за легіонерів. Так, за футболіста, який представляє іншу область і вперше гратиме в чемпіонаті, має бути заплачено 2000 гривень, за гравця, який грає другий рік, – 1000 гривень, за того, який грає третій рік, – 500 гривень, а футболіста, який вже чотири роки грає в чемпіонаті, вважають своїм.
– Знову повернемося до теми суддівства. Його також підіймали на засіданні?
– Так, однією з головних тем була гра останнього туру «Христинівка» – «Зоря». Але скажу, що незважаючи на серйозний резонанс, криміналу там ніякого не було. Це було спровоковано місцевим клубом, ми детально вивчали цю ситуацію і хочу сказати, що вини арбітра та делегата там не було. З іншого боку, я можу зрозуміти і представників «Христинівки», адже їм до цього довелося пережити матч першого туру другого кола у Шполі проти місцевого клубу, де дійсно було некваліфіковане суддівство. По тому матчу, до речі, у нас були відеозаписи і ми відсторонили цього арбітра від суддівства до кінця сезону.
– В новому чемпіонаті він буде судити?
 Так, ми його вже допускаємо. Було б у нас кваліфікованих арбітрів 60-70, то після грубої навмисної помилки можна було б потиснути руку і припинити співпрацю, але ми – в інших умовах. Знаєте, зараз є така ситуація, що представник клубу говорить: «Цього арбітра ми не хочемо бачити у себе і цього не хочемо, а цей – нормальний». Але вони не хочуть подивитися в інший бік. В нас є безліч районів, де десятками років не хочуть готувати арбітрів на місцях, а це вже, вибачте, спільна справа і обласної федерації, і клубів. Готуйте на місцях, рекомендуйте нам. Так ні, такого немає. А потім здебільшого від цих же представників клубу лунає, що вони когось не хочуть бачити арбітром на власних матчах.
– Арбітри будуть отримувати більше?
 Так, без відрядження і добових арбітр в полі отримуватиме 200 гривень, а лайнсмен – 100.
– Які ще інновації чекають в новому чемпіонаті?
 Це стосується відеозапису матчів, які мають проводити клуби-господарі в обов’язковому порядку. Ми робили роз’яснювальні роботи щодо технічного запису, бо часто клуби пишуть те, що їх цікавить, а коли апеляцію подають, є нестиковки. Приміром, команда апелює до того, що арбітр неправильно компенсував час, а на відеозаписі через те, що камера вимикалась, і 80-ти хвилин немає. Звісно, встановити правду тут не можна.
 На вашу думку, цей сезон у спортивному сенсі буде сильнішим від попереднього?
 На сто відсотків запевнити в цьому вас не можу, але точно скажу, що він буде не гірший від попереднього. Я просто бачу, як готуються до сезону деякі клуби, в яких простежуються вже нотки професійних команд. Приміром, у «Христинівки» на сезон завдання – ледь не все виграти, «Зоря» з такими ж амбіціями, «Шпола» знову хоче захистити свій титул, «Ретро», думаю, також вступить в боротьбу за верхні місця. Потенціал чемпіонату дуже високий.