Черкаси влаштували «Маніфест вулиць»
Написав Вікторія Хамаза   
Субота, 16 червня 2012, 20:13

trttjghgEDAFSDHJK457TDUT11_45 Сьогодні у місті проходить наймасштабніших та найочікуваніших стрітбольний турнір року «Маніфест вулиць».  

    Ні вітер, ні дощ, ні холод – ніщо не стало на заваді справжнім поціновувачам стрітболу. Попри досить несприятливі та прохолодні погодні у мови у розважальному комплесі «Бочка» з 10-ї ранку не на жарт гаряче, адже саме там зібралися найзавзятіші стріболісти України аби помірятися силами на щорічному фестивалі «Маніфест вулиць». Загалом цього року до участі у довгожданому стрітбольному дійстві долучилися сорок команд із різних куточків України, а саме: Київ, Дніпропетровськ, Харків, Черкаси, Житомир, Бориспіль. Наше місто на цьому стрітбольному фестивалі представляють не лише черкаські команди, але й команди із Золотоноші та Мошен. Вік учасників від 15-ти до 60-ти років.

   «Цей фестиваль я організовую уже вчетверте. Стрітбол досить атлетична гра і тут велику роль грають саме фізичні задатки спортсмена, а саме зріст. Тут трохи інший підхід ніж у баскетболі, де можна піти у швидкий відрив. А в стрітболі потрібно позиційно атакувати і команди, у яких є високі гравці, мають дуже великі шанси на майданчику. Деякі сильні команди не змогли приїхати до нас цього разу, але ж цьогоріч всеодно завітало дуже багато перспективних та досить потужних команд, які приїжджають на цей фестиваль протягом трьох останніх років. І сьогодні, попри досить погану погоду, учасники демонструють якісно високі результати та продовжують дивувати своєю грою. Дуже хочеться, щоб цього року черкаська команда не просто стала призером, але й переможцем змагань. Адже останні декілька років фортуна чомусь не посміхається нашим місцевим командам. А взагалі, то я вболіваю сьогодні лише за якісний стрітбол», – ділиться Тарас Коломієць, представник оргкомітету змагань.

   dgdgfghjhgjghghjfjthfgghfghf21_20Загалом стрітбол є своєрідною формою вуличного баскетболу. У гру грають 2 команди. Кількість гравців команди не менше п’яти, проте на майданчику грають лише троє представників від кожної команди. Гра проходить «на одне кільце», при цьому команда перед забиванням м'яча в кільце мусить «вивести» його за трьохочкову лінію. Невід’ємною частиною стрітболу, що відрізняє її від баскетболу, є заохочуване виконання трюків з м’ячем та різноманітних слем-данків під час гри. Іншою особливістю стрітболу є наявність у ньому досить «жорсткої» гри, тобто використання деяких силових прийомів та відволікаючих маневрів для проходу до кільця суперника. Стрітбол прийшов в Україну у 1995 році. З цього часу його розвитком займалась федерація баскетболу України. На базі ФБУ 22 травня 2006 року була створена Федерація вуличного баскетболу для його подальшого розвитку, популяризації в Україні та на міжнародному рівні.

   Буквально весь час учасників фестивалю супроводжував дощ. Проте стрітболістам, за їхніми словами, це було лише до вподоби. Протягом усього фестивалю учасники та глядачі намагалися усіляко підтримати один одного, не дати один одному замерзнути та ігнорували своїм прекрасним настроєм недокучливий дощ. Тому атмосфера на майданчику панувала справді чудова. 

   «Ще раз хочу сказати, що приємно вражений та задоволений рівнем організації цьогорічного фестивалю. Черкаси завжди приємно дивують. Учасників дуже багато і всі потенційні переможці. проте, як відомо, на п’єдестал першості зійде лише один. Мені лишається лише розслабитися та насолоджуватися грою команд, адже переможців визначить техніка та фортуна», – розповідає Станіслав Светлицький, президент Української стрітбольної ліги.

Загалом, цього дня, одними із найяскравіших команд були київська «Стиль брата», дніпропетровська «Сєдой граф» та черкаська «Візьми світло», до складу яких входять професійні гравці. Серед них екс-гравець «Черкаських Мавп» Віталій Близнюк та дніпропетровський баскетболіст Сергій Алферов.

  Незважаючи на досить напружену та якісну гру команд-учасників протягом усього змагального дня, вибуховим піком фестивалю став його фінал, де не лише визначилися переможці, але й розпочалися сюрпризи від організаторів змагань. Зокрема, одним із найгарніших та найприємніших став виступ групи підтримки «Golden Ladies», які незважаючи на вологу погоду, просто запалили публіку. А «десертом» для черкаських глядачів та учасників заходу став виступ фрістайлерів, які підкорили шоу «Україна має таланти» – «Герої майданчику», які буквально «підкорили» публіками своїми надзвичайними вміннями та трюками з баскетбольним м’ячем.

                                dgfxghgjfdhst547654353412_41 

    У підсумку перше місце посіла команда столичних стрітболістів «Стиль брата», які окрім грошової винагороди отримали путівку у фінал Української стрітбольної ліги. Друге місце вибороли черкаські змагальники –  команда «Візьми світло», яка теж отримала низку заоохучальних призів. Загалом свято закінчилося на мажорній ноті, яку забезпечила концертна програма фестивалю.