Черкащанин Святослав Михайлюк змінив «Лейкерс» на «Детройт»
Написав Віктор Яременко   
Четвер, 07 лютого 2019, 09:39

pist

Клуб НБА «Детройт Пістонс» офіційно підтвердив обмін атакуючого захисника збірної України Святослава Михайлюка з Лос-Анджелес Лейкерс

За Михайлюка та майбутній другий пік драфту НБА Детройт віддав Лейкерс легкого форварда Реджі Буллока.

Святослав Михайлюк після чотирьох сезонів у клубі NCAA Канзас Джейхоукс проводить перший рік у НБА. На останньому драфті Лейкерс обрав його під 47-м номером.

Українець зіграв у складі «озерних» в 39-ти матчах регулярного чемпіонату. Набирав у середньому 3,3 очка, 0,9 підбирання за 10,8 хвилин поєдинку.

У свою чергу в Детройті сподіваються, що обмін Михайлюка допоможе краще вирішити нагальні потреби складу.

 

В історії виступів українців в НБА це не вперше, коли хтось з наших співвітчизників змінює команду в результаті трейду:

Віталій ПОТАПЕНКО в НБА потрапив 1996 року, коли Клівленд обрав українського бігмена під 12-м номером в першому раунді драфта. Після трьох сезонів у складі Кавал’єрс "Український потяг" перейшов до Бостона і вже у складі Селтікс відіграв 3 сезони, в яких приносив своїй команді 7,5 очка та робив 5,8 підбирання, проводячи в середньому 21,9 хвилини у 273 матчах в майці Селтікс.

23 липня 2003 року Бостон провів обмін з Сіетлом, в якому було задіяно п’ять гравців – одним з них був саме Потапенко. Українець разом Кенні Андерсоном та Джозефом Форте відправився в Мілуоки, а в зворотньому напрямку з Захода на Схід поїхали Він Бейкер та Шеммонд Вільямс. За Бакс українець виступав упродовж ще 3 сезонів, але зіграв лише у 148 матчах, а його статистика була скромнішою ніж у Бостоні: 5,1 очка, 3,5 підбирання за 16,7 хвилин на майданчику. Вдруге українця було обміняно 2006 року, коли Мілуокі відправили Потапенка в Сакраменто. В обміні взяли участь відразу чотири клуби, а українець після переходу в Бакс відіграв за свій новий клуб один сезон, взявши участь лише у 12 матчах, за які в сумі набрав лише 10 очок. Ця команда стала останньою в заокеанській кар’єрі Потапенка, який провів ще один сезон у складі іспанського Естудіантеса, після чого повернувся до США, але надалі вже працював тренером.

Ще один український бігмен Олексій ПЕЧЕРОВ потрапив до НБА 2007 року, коли Вашингтон обрав його на драфті під 18-м номером. За Візардс упродовж двох сезонів екс-гравець національної збірної України провів 67 матчів, в яких набирав 3,6 очка та робив 2,1 підбирання в середньому за 8,9 хвилини на паркеті.

23 червня 2009 року Вашингтон обміняв Печерова разом із Дарюсом Сонгайлою та Етаном Томасом, а також пік першого раунду в в Міннесоту, отримавши взамін Майка Міллера та Ренді Фоя. У складі Тімбервулвз Олексій провів лише один сезон, взявши участь у 44 матчах регулярного чемпіонату, в яких його статаистка становила 4,5 очка та 2,8 підбирання в середньому за 10,2 хвилини за гру. Незважаючи на те що статистика Печерова стала трохи кращою, Міннесота стала останнім клубом в американській кар’єрі українця, який вже влітку 2010-го підписав контракт з італійським Міланом.

Ще одним представником України в НБА, який став учасником трейду, був чинний капітан національної збірної В’ячеслав КРАВЦОВ, який потрапив до ліги, підписавши 2012 року дворічний контракт з Детройтом. За весь перший сезон в НБА наш легіонер провів у складі Пістонс лише 25 матчів, в яких приносив команді 3,1 очка та 1,8 підбирання за 8,9 хвилини на паркеті. Не отримавши повноцінного шансу проявити себе, українець не зумів закріпитися у складі “поршнів”, які обміняли його в Фінікс, до якого якраз того літа приєднався обраний під 5-м номером драфта Олексій Лень. Після переїзду до Арізони Кравцов отримував ще менше ігрового часу і відігравши за Санс лише у 20 матчах, набирав в середньому лише 1 очко та робив менше 1 підбирання.

Це була остання команда Кравцова на заокеанському етапі кар’ єри. Відігравши за національну збірну на історичному для нашої команди чемпіонаті світу-2014 в Іспанії, Кравцов підписав контракт з китайським клубом Фошань, за який провів один сезон перед поверненням до Європи.

 

 

Джерело: fbu.ua