Змагання мушкетерів
Написав Вікторія Хамаза   
Субота, 19 січня 2013, 14:17

989967866987876fencing000-kiev-mapia-deals-12

   Кращі спортсмени України з’їхалися до Черкас аби випробувати свої сили на Всеукраїнській першості з фехтування.  

   Нащадки мушкетерів. Саме так поза очі називають учасників всеукраїнського чемпіонату з фехтування, який вже традиційно проходить у Черкасах. Цьогоріч до участі у всеукраїнській першості долучилося 40-ок майстрів рапіри. Всеукраїнські змагання з фехтування – останній відбірковий етап на чемпіонат Європи, тому збирають лише найсильніших спортсменів. Першими свої сили та вміння на черкаському паркеті випробують сьогодні хлопці категорії «кадети» віком 16-17-ть років.

fehi_00__000502488 

   «Ці змагання наше місто приймає традиційно. Черкаси стали своєрідною заключною крапкою у відборі на чемпіонат Європи, який буквально наприкінці лютого відбудеться у Будапешті. Учасники до нас завітали із різних куточків України. Проте не всі міста долучилися, оскільки є дитячі школи, а в нас змагання саме між спортсменами категорії «кадети». На цей час уже є явні лідери. Це хлопці із Миколаїва, які вже спромоглися виграти декілька етапів чемпіонату Європи. Змагання у нас індивідуального характеру. Також непогані результати демонструють і черкасці. Проте щось конкретне зараз сказати важко, оскільки змагання триватимуть ще довго. Але всі учасники – претенденти на очки», – говорить Людмила Шкалікова, президент Черкаської обласної федерації фехтування, тренер. 

   Не приховує свого хвилювання й Віктор Тарикін. Хоча для хлопця ці всеукраїнські змагання й не перші, проте переживає він як дебютант. Пояснює це тим, що для нього ця всеукраїнська першість є перепусткою на чемпіонат Європи, де він може вибороти чемпіонське звання в категорії «кадети», в якій виступає останній рік.

fehi_00_1.mpg_000400847 

   «Займаюся п’ять років. Для мене це не перші змагання. Моя ціль – набрати побільше очок у рейтинг та поїхати на чемпіонат Європи та світу. Для цього треба мати впевненість в собі, фізичну підготовку та техніку. Рівняюся на таких відомих фехтувальників як Альдо Монтано, Станіслав Познякова. Моя мрія стати чемпіоном світу у цьому році, бо це для мене останній рік у категорії «кадети», – ділиться Віктор Тарикін, учасник із Хмельницька.

   Серед фаворитів змагань й черкасці. Зокрема, як завжди, вправне володіння шаблею та високий рівень майстерності продемонстрували Юрій Нікітін та Олександр Каракай. Для хлопців ці змагання гарна можливість потренуватися із сильними суперниками напередодні міжнародної першості.

fehi_00_2.mpg_000016408 

   «Займаюся вже десять років. До збірної потрапити важко. Але коли потрапив, то життя змінилося, тренери почали ставитися абсолютно інакше. Змагання ці дуже рейтингові. Показником навіть є те, що двоє учасників входять до рейтингу найсильніших фехтувальників світу. Скоро буде в нас тренувальний збір, де ми будемо активно готуватися до майбутньої першості Європи. Щодо мрії, то вона проста – стати чемпіоном світу», – говорить 16-річний Юрій Нікітін, член збірної України з фехтування.

fehi_00_2.mpg_000fehi_00_074688 

   Всеукраїнський чемпіонат із фехтування присвячений пам’яті майстра спорту СССР Сергію Хараборкіну. До участі у змаганнях долучилися фехтувальники із різних куточків України, серед них: Крим, Одеса, Хмельницький, Миколаїв, Черкаси і т.д. Спортсмени змагаються за звання кращих у спортивному залі КДЮСШ №2 (по вул. 30-річчя Перемоги, 36). Триватиме спортивне протистояння на шаблях протягом двох днів, 19-го та 20-го січня. Сьогодні свої сили випробують хлопці, завтра ж, майстрині рапіри – дівчата.