Беселія - кращий спортсмен Черкащини! + інші лауреати року
Написав Стас Лопес   
Субота, 04 січня 2014, 17:16

be2271693

   2013-й вже за спиною, а спортивні функціонери області та Черкас так і не назвали кращого спортсмена.

Що ж у Черкаського спорту є прекрасна нагода першими назвати свого лауреата та переможців у кількох номінаціях. Наша редакція визначила кращого спортсмена 2013-го, кращого спортсмена ігрового виду спорту, тренера та відкриття спортивного року. 

Два дні тому ми назвали головні знакові події року для нашого спорту. Більшість з них торкнулися і топових спортсменів 2013-го.

 

 

 

Кращий спортсмен ігрового виду спорту – Роман Дацюк (футбол)

da222872

   Після того, як влітку черкаський «Славутич» полишив забивний Сергійчук (15 голів за 2 сезони) напад черкасців уявити було доволі важко. Зрештою Сергійчук у «Миколаєві» став кращим бомбардиром Першої ліги (10 голів за перше коло) і водночас звільнив місце для одного з кращих голеодорів Другого дивізіону. По новому у команді розкрився її сторожило – Роман Дацюк. За часів тренерства Кирилюка та Пучкова цей форвард виконував функцію такого собі підсилюючого елементу, який мав відпрацювати тайм або й менше і розтаскувати ліву бровку захисту свого опонента. У Петрова ж, чи то через кадровий голод передньої лінії (Полтавець явно не виглядав так, як очікували у Черкасах) чи то з інших міркувань Роман став основною бойовою оденицею і при цьому змістився з правого флангу нападу в центр. 

 

   У цьому сезоні Дацюк разом з Ярославом Захаревичом виглядали ледь не найпотужнішою атакувальною парою Другої ліги. Фактично у Черкасах все залежало від гри цих хлопців. У головному матчі сезону, кубковій грі проти «Авангарду» саме цей дует гостро тис на ворота «Авангарду», а коли вони випали з обойми черкасці кілька тижнів не мали результату і почали провалюватися у турнірній таблиці. Лаври  переможця Дацюку у цій номінації ми віддаємо ще й через 12 забитих голів у першій частині Другої ліги, а це третій показник дивізіону.

 

 

Кращий тренер – Андрій Мальований (бокс)

sssIMG 6128

  Андрія Мальованого  можна назвати інопланетянином тренерського цеху. Фанат своєї справи ліпить зірку ледь не з кожного спортсмена який відданий боксу. Черкаський, Ющенеко, Прудкий, Мальована, Менших – це далеко не повний список спортсменів, hkg78686boks555які стали відомими в Україні та за її межами після співпраці з фанатиком. Роботі цей спеціаліст віддає себе зповна і скоріш за все це і є запорука успіху його вихованців. Три роки т ому Малоьований нарешті став заслуженим тренером України. Це звання йому принесла його ж донька, яка стала чемпіонкою Європи. Правда заслужений Мальований міг стати ще значно раніше, за співпрацю з Сергієм Черкаським, але це зовсім інша історія.

 

  Після успіху доньки чигиринський спеціаліст, який у цьому році вже повністю переїхав у Черкаси, мав ще кілька разів ставати заслуженим (звісно якби у нього ще не було б цього звання). 2013-й став неймовірно успішним для Мальованого, якого ми без вагань називаємо тренером року! Так у вересні його підопічний – Олег Прудкий (вагова категорія 60 кг.) став переможцем міжнародного турніру Умаханова і отримав звання спорту міжнародного класу! Ще за три місяці Мальований робить Прудкого першим чемпіоном України з боксу. На францівському ринзі Олег вчисту бере перемогу над діючим чемпіоном Дмитром Черняком. Разом з тим у франківську ще два вихованці Мальваного: Вадим Царенко та Андрій Менших завойовують бронзові медалі чемпіонату України! 

 

 

    Окрім того відразу три підопічні Мальованого: Прудкий, Малоьована та Капша у цьому році зміцнили свої позиції на шляху до олімпійської ліцензії у Ріо де Женейро.

 

 

Відкриття року – Святослав Михайлюк (баскетбол)

mihaylyuk-580x290

    Саме у 2013-му про скоромного шістнадцятирічного хлопця з Черкас дізналася вся Європа. Вихованець «Черкаських Мавп» - Святослав Михайлюк потрапив до символічної збірної юнацького Євробаскета, який проходив у Києві. Причому вже після стартових турів чемпіонату Європи на матчі українських юнаків приходила ледь рекордна кількість глядачів. Пов’язано це не лише з домашнім паркетом, а й з феноменальною грою черкаського діаманта на яку вже приходили дивитися і гравці інших команд і скаути. Михайлюк став другим за результативністю гравцем Євробаскета та потрапив до символічної збірної турніру, а також зумів підняти Україну на доволі високе – 10-е місце чемпіонату. Після Євробаскета MVP турніру – серб Стефан Пено  шукав Михайлюка, аби обмінятися з ним футболкою. 

 

   У новому сезоні Михайлюк отримав міцне місце у обоймі «Черкаських Мавп». Вундеркінд навіть низку матчів виходив в основному складі. Найкраща гра Михайлюка цього сезону припадає на матч проти «Політехніки», у якому атакуючий захисник набрав 12 очок, забивши майже всі кидки з гри.

 

 

Кращий спортсмен – Мішико Беселія (бокс)

beselIMG 1440

   Будемо відвертими ця номінація для нас стала найважчою. На заслужену перемогу у ній заслужено претендували відразу три спортсмени. Спортивні здобутки Олега Прудкого, Сергія Куліша та Мішико Біселії заслуговували на це звання. Ми прийняли непросте рішення і віддали перемогу професійному боксеру – Беселії! Головним мотивом цього стало ще й те, що своїм дебютом на професійном у ринзі Мішико відкрив очі промойтерській компанії на цілу плеяду талановитих черкаських боксерів і тим самим Беселія не лише заявив про себе, а й про своїх талановитих товаришів. 

 

 Перша знакова подія для Беселії у цьому році відбулася 16-го березня. Тоді, у рамках боксерського вечора компанії «K2 Promotions», черкаський боксер дебютував на професійному ринзі! У суперлегкій вазі (до 63.5 кг) він впевнено здолав Олега Коробко. Переконливий поєдинок Беселії привернув до нього увагу промоутерської компанії братів Кличків «K2 Promotions», яка відрзу включила цього боксера у Топ рейтинг компанії. Загалом до кінця року Мішико Беселія провів ще чотири поєдинки й здобув у підсумку 5 перемог [5-0-0, 2]. Причому сам Беселія показав не лише змістовний, а й видовищний бокс. А наприкінці року Мішико вже зображували на промободах боксерських вечорів разом з Узєлковим та Усіком!

 

Вітаємо кращих з кращих за версією редакції «Черокаського спорту». Днями лауреати року отримають пам’ятні відзнаки від нашого ресурсу.