Феєрверк спортивних подій 2013-го!
Написав Стас Лопес, Максим Гаптар   
Четвер, 02 січня 2014, 21:00

loarticle-2179920-14407DAC000005DC-999 964x482

  З самої назви рубрики фактично все зрозуміло. Відтак далі про феєрверк перемог черкаських спортсменів, які "Черкаський спорт" вважає найпомітнішими у минулому - 2013-му році!

 

 

Кадетський Євробаскет крізь призму черкаських баскетболістів

 

my6C9EF2C8-09A3-4471-9D65-523B5256D0D2flexible

 

   Головна подія баскетбольного літа в Україні – чемпіонат Європи з баскетболу U-16. Це баскетбольне дійство проходило в Києві з 8-го по 18-те серпня. Для Черкас Євробаскет був цікавий тим, що в ньому брало участь відразу четверо вихованців «Черкаських Мавп». На цих змаганнях «загорілася зірка» Святослава Михайлюка, Ростислава Лунського, Івана Ткаченка та Володимира Потапенка. Наша збірна на цьому турнірі посіла 10-ту сходинку, що на фоні виступів інших юнацьких та молодіжних команд країни є хорошим результатом. Однак підсумкове місце збірної могло бути значно вищим. У рамках чемпіонату підопічні Віталія Усенка давали бій кожному суперникові. Чого лише варте протистояння України з Хорватією та Францією, в яких національна команда продемонструвала неабиякі бійцівські якості та злагоджену гру.

 

   Величезна заслуга в цьому результаті належить Святославу Михайлюку. Вихованець «Черкаських Мавп» взагалі став відкриттям турніру. Протягом Євробаскету Михайлюк тривалий час очолював список найрезультативніших гравців турніру, у середньому за гру здобуваючи 25.2 очок. Окрім статистичних показників, Святослав вражав якісною та видовищною грою. У свої 16 років 10-й номер збірної ледь не самотужки перегравав команди суперників, виконував видовищні проходи та вибухові слем-данки. Чи не кожна нарізка кращих ігрових моментів не обходилася без участі Святослава Михайлюка. Тому цілком логічно, що за підсумками чемпіонату Михайлюк потрапив до символічної збірної турніру. 

   Тому 2013-ий рік став роком справжніх відкриттів черкаських баскетбольних талантів.

 

 

   Історичний результат черкаського футболу – вихід «Славутича» до чвертьфіналу Кубка України

 

phoca thumb l avangard 08

 

   Амбітні плани черкаського «Славутича» у другій лізі знайшли своє відображення у результаті команди у Кубку України. Цікаво, що особливих турнірних завдань на кубок перед командою не стояло, проте це не заважало команді Ігоря Петрова демонструвати результат.

   Розпочиналося все це дійство з матчу другого групового етапу Кубка, який «Славутич» проводив на виїзді проти «Реал Фарми». Той матч був одним із найскладніших, який черкасці виграли лише в додатковий час. В 1/16 турніру суперником черкасців стала команда Прем’єр-ліги – «Таврія». Але в цьому нашій команді навіть пощастило. На цей матч до Черкас завітав дублюючий склад сімферопольців, з яким «Славутич» легко впорався – 3:1. Вихід в 1/8 став повторенням кращого результату черкаського футболу, проте «Славутич» пішов ще далі. В 1/8 черкасці грали з першоліговим «Авангардом». У складному та в’язкому матчі інтрига розгорілася лише наприкінці зустрічі. Спочатку на «Центральному стадіоні» зникло світло, проте цей казус тривав лише кілька хвилин. Після цього гості мали чимало можливостей перемогти, але фарт був на боці «Славутича». Краматорські футболісти не реалізували пенальті та ще кілька моментів, а під завісу зустрічі захисник «Авангарду» зрізав м’яч у свої ворота, чим подарував перемогу черкасцям. 

   Таким чином, Ігор Петров записав себе в історію футболу Черкащини, вперше вивівши черкаську команду до чвертьфіналу Кубка України. Однак в ¼ футболісти «Славутича» гратимуть вже під керівництвом нового тренера. Наприкінці 2013-го року Ігор Петров полишив черкаський клуб нібито через сімейні обставини.

 

 

Черкаські боксери підкорюють професійний ринг

beseliawin5fightZ7JQ EDJ69Q

 

   2013-ий рік став знаковим для Черкащини з погляду боксерських перемог. Ціла плеяда вихованців Юрія Зубова та Давида Агаханова, кікбоксери Мішико Беселія, Іван Ткаченко та Артем Савенко пішли підкорювати професійний ринг. У цьому році титуловані молоді спортсмени дебютували у якості боксерів-професіоналів. 

   Перша знакова подія відбулася 16-го березня. Тоді, у рамках боксерського вечора компанії «K2 Promotions», черкаський боксер Мішико Беселія дебютував на професійному ринзі. У суперлегкій вазі (до 63.5 кг) він впевнено здолав Олега Коробко. Переконливий поєдинок Беселії привернув до нього увагу промоутерської компанії братів Кличків «K2 Promotions». Вже в другому поєдинку Мішико був у складі боксерів цієї структури. Загалом до кінця року Мішико Беселія провів ще чотири поєдинки й здобув у підсумку 5 перемог [5-0-0, 2].

   Прикладом Беселії надихнулися інші вихованці КДЮСШ «Вулкан». Зокрема титулований кікбоксер-супертяж Іван Ткаченко вирішив змінити профіль та перейти в бокс. 21-го вересня Іван дебютував на професійному ринзі, здолавши нокаутом у другому раунді Дениса Недашковського. Після цього, 9-го листопада, Ткаченко продовжив свою переможну ходу, здолавши в першому раунді іншого суперника. Разом з Іваном 9-го листопада відбувся ще один професійний дебют. Естафетну паличку в професійному боксі перехопив суперлегковик – Артем Савенко. У своєму першому поєдинку Артем переміг Олександра Козлова за очками. 

   Таким чином, 2013-ий рік став тріумфальним для черкащан у професійному боксі. Вперше в історії Черкащини наш регіон має відразу трьох професійних боксерів.  

 

  Сергій Куліш – невтомний снайпер сучасності!

650timthumb

   2013-й був неймовірно плодовитим для черкаського снайпера – Сергія Куліша. Молодий спортсмен зробив те, що не вдавалося жодному українському снайперу, який спеціалізується на пневматичній гвинтівці! Куліш увійшов у Топ-3 спортсменів Світу. Напередодні Нового року Міжнародна федерація стрільби оприлюднила рейтинг кращих снайперів Світу 2013-го року! Де Куліш знаходиться на третій позиції в одній з олімпійських вправ.

 

   У вправі МГ-6 (стрільба з трьох положень) Куліш кілька разів у цьому році ставав призером Кубка Світу і в результаті опинився на третій позиції сезонного рейтингу. До слова, наприкінці листопада Куліш у цій вправі здобув срібло на міжнародному турнірі у польському Білостоку. 

   Очолює світовий рейтинг, до якого увійшли 116 кращих стрільців світу, італієць – Ніколо Кампріані. Серед топ снайперів Куліш опинився і у світовому рейтингу вправи ГП-6 (стрільба пневматична), де посів 20 місце рейтингу, а у вправі МГ-9 (стрільба лежачи) Куліш став 51-м.

 

  Відзначимо, що у цьому році Куліш встановив 5 рекордів України, 4 рекорди Європи та 3 рекорди Світу!

 

 

   Універсіада у Казані

shyptar

   Черкаські спортсмени влітку 2013-го засяяли на всесвітній Універсіаді у Казані. Взагалі українські студенти непогано виступили в Росії. Українці посіли шосте загальнокомандне місце і вибороли 77 медалей. Дві з них на рахунку черкаських спортсменів. Так, боролися за нагороди Універсіади: футболіст Дмитро Кошелюк, борець – Василь Шуптар, дзюдоїстка – Анастасія Сапсай та снайпери – Тетяна Тарасенко і Дарья Шаропова. Найбільше досягнення цього знакового старту в уманського борця. Двадцятидворічний студент з Умані на російському килимі провів чотири сутички, в яких здобув три переконливі перемоги. Після перемог над канадцем Міхаелем Аселстіне (4:0) та американцем Тейлором Граффом (3:1) шлях до фіналу Шуптару закрив росіянин Бекхан Гойгєрєєв (0:4).

    У сутичці за бронзу Шуптар без проблем розібрався з борцем із Кореї  – Вон Рангом – 4:0. 

 

    До цього найкращий показник на всесвітній Універсіаді серед черкаських спортсменів був у дзюдоїстки Анастасії Сапсай, яка стала п’ятою.

 

 

Наприкінці Універсіади на п’єдестал пошани піднімалися снайпери – Дарья Шаріпова і Тетяна Тарасенко. В індивідуальних вправах черкащанкам не вдалося досягнути вагомого успіху, натомість, вони засяяли в командній першості, де нашим спортсменкам допомогла одеситка Євгенія Борисова. Загалом на стрільбище виходило чотирнадцять збірних, наша команда поступилася спортсменкам з Казахстану і Тайланду.

 

 

   Традиційно високі результати черкаських паралімпійців

vo956385 html m428c3cce

  Три представники Черкащини в складі збірної команди України брали участь в Дефлімпійських іграх 2013 р. (Болгарія). Терещук Олександра стала чемпіонкою з волейболу, Пустовіт Віктор – срібним призером з футболу, Кулик Микола – дворазовим срібним призером з легкої атлетики.

 

    Вовчинський Григорій на чемпіонаті світу (Швеція) та на етапі Кубку світу (Росія) з зимових видів спорту серед спортсменів з ураженням ОРА виборов по 2 других місця з біатлону. За значні спортивні досягнення у 2013 році йому присвоєно спортивне звання «Заслужений майстер спорту України». А саме зараз Григорій напружено готується до ХІ зимових Паралімпійських ігор, які почнуться у березні.

   Значні досягнення у МСУМК Ковальчука Василя – на етапах Кубку світу з кульової стрільби серед спортсменів з ураженням ОРА (Польща). Він виборов І місце та встановив світовий рекорд, у Великобританії посів 2 перших і 2 третіх місця, у Таїланді – два перших та друге місця. Також на чемпіонаті Європи в Іспанії він виборов 3 перших, 2 других, 1 третє місця та встановив світовий рекорд.

 

    На етапі Кубку світу з академічного веслування серед спортсменів з УОРА Стельмах Андрій в складі команди (п’ятірка) зайняв 2 місце.

   Беручи участь у чемпіонаті світу з легкої атлетики (Франція) Царук Юрій виборов два других та третє місця з бігу, а Дорошенко Олександр став чемпіоном у штовханні ядра.

    На чемпіонаті світу з фехтування на візках серед кадетів (Польща) Манько Артем виборов два третіх місця.

 

 

   Прудкий – перший черкаський боксер – чемпіон України!

pryd2yzae8WWKDfU

 

   Попри високий статус черкаського боксу в Україні, донедавна жоден з черкаських боксерів не мав звання чемпіона України. У грудні 2013-го цей статус отримав чигиринський атлет – Олег Прудкий. Звання чемпіона України з боксу Прудкий здобув в Івано-Франківську. У півфіналі вагової категорії 60 кг боксер переміг Мухаммада Сірожева (Харківська обл.). А у фіналі нашому спортсмену протистояв боксер з Донеччини – Дмитро Черняк. Втім, Олег Прудкий виявився сильнішим і став тріумфатором чемпіонату.