Черкасці плавають на козацькій чайці!
Написав Світлана Литвак   
Неділя, 11 серпня 2013, 11:25

kozacka 4auka DIM 0405-1024x686 1

   Справжня козацька чайка прибула до Черкас сушею – на воду судно спустили у вантажному порту.

 

   Справжня козацька чайка прибула у Черкаси. Вона зроблена за кресленнями човнів ще 17 століття. Її проектували запорізькі козаки, а життя вдихнули львівські моряки. І от тепер уже вісім років вона мандрує Україною та світом і розповідає про козацьку славу. Чайка «Спас» опинилася і в Черкасах. Козацько-морської науки тут вона навчатиме вихованців крайового табору.7 серпня, чайку спустили на воду у вантажному порту Черкас, зазначив на своїй сторінці у Facebook голова спілки прихильників бойового гопака у Черкасах Олександр Проценко.

kozacka 4auka DIM 0405-1024x686 2

   Юрко, член екіпажу: «Воду бачила, і шторм бачила, і сонце бачила. Грузію, знаю, бачила. Дніпро бачила».

kozacka 4auka b1090-1024x777 2   Об’їздила чимало. І опинилася в Черкасах. Справжня козацька чайка із навчальною місією завітала до крайового морського табору. На ній пластуни та вихованці клубу юних моряків вчитимуться ходити Дніпром.

   Любомир Полюга, член екіпажу: «Приїхала сюди на крайовий морський табір, який організовує курінь «Чорноморці» для того, щоб ознайомити дітей із морським пластуванням, плекати історію морського пластування, українського мореплавства».

   Козацька чайка «Спас» зроблена за кресленнями запорізьких човнів ще 17 століття. Її довжина аж 20 метрів. Сушею до Черкас човен перевезли зі Львова. Зараз «Спас» готують до походу.

   Юрко, член екіпажу: «Узагалі, є три чайки. Такі гідні. Перша – це Покрова Пресвята, друга – Спас, на якій ми зараз, і «Отаман».

   До кінця серпня чайка буде в Черкасах. А потому вирушить далі. Розповідати світу про Україну і про козаків.

   Чайка розташується на базі юних моряків “Дніпровець”, пише на своїй сторінці у Facebook Олександр Проценко.

   “На День Незалежності стартує тиждень присвячений ознайомленню черкасців з козацькою чайкою “Спас”, а також для дітей невеличкі мандрівки по Кременчуцькому водосховищу, – зазначає Проценко. - Сама козацька чайка “Спас” та екіпаж пробудуть у Черкасах до кінця вересня. Після цього буде проведений похід по Дніпру до Очакова, де і збереться остаточний екіпаж чайки і після того, як узгодяться всі документи човен вирушить на зимування в Афіни”.

kozacka 4auka b1090-1024x777 1

   -  Під час подорожі Дніпром, яку проведе капітан чайки “Спас”, Мирон Гуменецький, діти познайомляться з кораблем, з механізмами його роботи, з морськими термінами, навчаться розуміти команди капітана і виконувати їх, познайомляться з обов’язками капітана, кока, козаків та юнг, та інше, – повідомляє Проценко.