Черкаські скелелази відзвітували про діяльність Федерації за період існування
Написав Administrator   
Вівторок, 30 квітня 2013, 11:07

r4444aiEx444Q9j39Q

Звіт черкаських альпіністів до V-ї річниці Черкаської Федерації Альпінізму та Скелелазіння.

Черкаська міська Федерація Альпінізму та Скелелазіння створена 7 лютого 2008 року. На час заснування кількість членів Федерації становила  14 осіб. На сьогодні кількість членів Черкаської ФАіС становить - 63 особи. Першим крокам, на шляху розвитку Федерації, став пошук приміщення для будівництва штучного скеледрому.

Так 1 березня 2009 року в напівпідвальному приміщенні за адресою - вул. Калініна 47, відкрився перший боулдерінговий скеледром, де почала працювати дитяча секція скелелазіння. Також у серпні 2009 року, фактично стартував проект «Прапор Черкас на Вершинах Світу», зі сходження Володимира Власова з командою на вершину Єльбрус.

14 квітня 2009 року в Черкасах пройшов перший фестиваль скелелазіння «Черкаські вертикалі - 2009», який традиційно став проводитись кожен рік в квітні м’ясці.

За період існування Черкаської ФАіС проведено низку Навчально-тренувальних зборів з альпінізму та скелелазіння. Кожен рік, згідно календарних планів, в різних гірських районах проводяться чотири збори з альпінізму та скелелазіння (АР Крим, Карпати, Кавказ.), участь в яких приймають вихованці Черкаської ФАіС та охочі з інших міст України. За п’ять років діяльності проведено вісімнадцять НТЗ з альпінізму, в яких приймали участь близько восьмидесяти осіб та виконали розрядні норми:

-    Альпініст України – 34 особи.

-    ІІІ спортивний розряд – 7 осіб.

-    ІІ спортивний розряд – 6 осіб.

j-D676867867854456346WaRFwGMM 

Кожен рік в місті Черкаси проводяться три Чемпіонати міста зі скелелазіння, а з відкриттям Черкаської обласної ФАіС у липні 2010 року ще дві Відкриті першості області зі скелелазіння. Окрім проведення власних змагань, черкаські спортсмени приймають участь у профільних змаганнях інших регіонів України. Так зв’язка Полежайко – Тодоренко двічі приймала участь у Чемпіонаті України з альпінізму - 2010 та 2011 роки – 2  місце - на етапі «Школа», 6 та 5 місце - в загальному заліку, відповідно.

В 2012 році, при підтримці губернатора Черкащини - Сергія Тулуба та Голови правління ГК «Верес» - Андрія Радіонцева, збудовано перший 11-метровий скеледром найсучаснішого зразку, де сьогодні тренуються молоді перспективні спортсмени.

У 2012 та 2013 році в рамках проекту «Прапор Черкас на Вершинах Світу» було проведено два альпзаходи:

1.    Першосходження в жовтні 2012року. на безіменний пік в Гімалаях, результатом якого стало проходження перевалу 5400 м. (присвоєно назву перевал Черкаси) та присвоєння безіменному піку назви – «Пік Черкаси».

2.    Сходження на Північну Ушбу у січні 2013 року.

Враховуючи вищезазначене, можна з впевненістю відмітити, що, безумовно, не без труднощів та перешкод, але альпінізм та скелелазіння в місті Черкаси розвивається стрімко вгору.

Президент Черкаської обласної федерації альпінізму та скелелазіння В'ячеслав Полежайко.