У Черкасах визначають кращих сумоїстів
Написав Вікторія Хамаза   
Субота, 13 квітня 2013, 16:05

suymocherkasyDSC04463

   Юні борці визначали сьогодні найсильнішого на відкритому чемпіонаті міста з боротьби сумо.

   Із самого рання у спортивній залі загальноосвітньої школи №15 неабияк людно та гамірно. Саме там уже вдруге проходить відкритий чемпіонат з боротьби сумо серед наймолодших спортсменів. Цього разу випробувати свої сили на татамі завітало близько півсотні юних спортсменів із Черкас. До участі у змаганнях долучилися сумоїсти 2004-2006 років народження. Підтримати юних спортсменів завітало чимало глядачів, тому спортивна зала була буквально переповнена.

   Сумоїсти боролися за звання найвправнішого на полі у формі червоного кола. За словами суддівської колегії, найсильнішого визначали за двома принципами: перший – якщо учасник торкнувся татамі будь-якою частиною тіла крім стоп, то він програв; другий – якщо учасник торкнувся татамі за межами змагального поля, то йому також автоматично зараховується поразка. Незважаючи на стереотипне сприйняття боротьби сумо, як змагання кремезних чоловіків, цей вид спорту легко підкорили тендітні черкаські школярі. Кожен поєдинок був не стільки технічним, скільки емоційним. У підсумку, у кожній віковій та ваговій категорії було визначено по три призери.

suymocherkasyDSC04472

   «Мені дуже подобаються ці змагання. Я беру в них участь другий раз. Першого разу, в грудні, я посів друге місце. Хлопці дуже сильні, тому боротися важко. Хочу перемогти та стати чемпіоном. Підтримує мене тут мама, хочу подарувати їй медаль», – розповідає 2-класник Максим, учасник змагань.

   Боротьба сумо у Черкасах почала розвиватись нещодавно. В минулому році представники нашого міста брали участь у чемпіонаті України з боротьби сумо, де здобували призові місця та, навіть, потрапили на чемпіонат Європи. Зокрема Артем Шевченко став чемпіоном Європи з цього виду спорту серед юнаків 1998-го року народження.

suymocherkasyDSC04517

   Загалом, цей вид спорту походить з Японії і вважається одним з видів бойових мистецтв. Традиція сумо ведеться з давніх часів, тому кожен поєдинок супроводжується численними ритуалами. Легенда пов'язує із сумо саме існування сучасної японської нації на Японських островах. Так, згідно з цією легендою, бог Такамикадзуті вступив у двобій з богом варварів. Завдяки його перемозі японці отримали право оселитися на території острова Хонсю.

symo_0_961f2_f038b221_orig