Грузинська Ушба – нова вершина світу де побував прапор Черкас завдяки альпіністам
Написав Ігор Волошин   
Четвер, 31 січня 2013, 19:19

prapor317020_430395103697035_660725780_n

   Черкаські альпіністи продовжують здійснювати сходження на головні вершини світу. Цього разу підкорювачі гір побували на грузинській Ушбі. За підтримки мерії Черкас триває проект «Прапор Черкас на Вершинах Світу».

Делегація у складі президента Черкаської обласної федерації альпінізму та скелелазіння В'ячеслава Полежайка та спортсмена Михайла Фоміна виїхала з України 2 січня. На двох у хлопців було спорядження та провіанту 100 кг.


   За словами альпіністів, важкість проекту полягала у тому, що гірських селах Грузії російською мовою володіють неякісно і не всі. До того ж найбільшою небезпекою була сама вершина, у якої свій характер і своя філософія, тим паче посеред зими.

Михайло Фомін уже бував на цій вершині, щоправда влітку. На цей раз сходження присвятили пам'яті його батькові, який нещодавно трагічно загинув.


Спочатку ми дісталися до міста Кутаїсі, а звідти на північ країни. У невеличкому селищі у підніжжі Ушби ми познайомилися із місцевим керівником рятувальної команди Кахою, який чим міг нам сприяв, – розповідає В'ячеслав Полежайко.

Базовий табір спортсмени встановили на 3 тисячах метрів. Окрім того було розбито ще чотири табори. На вершину Ушби, її висота – 4694 м, черкаські альпіністи дісталися 13 січня о 15:00, де й встановили прапор Черкас.


   Під час поїздки до Грузії з нашими хлопцями трапилося чимало цікавих і навіть небезпечних історій. Так, подолавши певний етап сходження, спортсмени сховали лижі у спеціальній ущелині. А повернувшись їх вже не знайшли, адже зійшла снігова лавина. Були проблеми і з мобільним зв'язком: подорожуючі довго не могли повідомити рідних про свій стан. Кілька днів альпіністи жили у власноруч викопаній печері зі снігу, де зберігали ввесь провіант і ночували. Повернувшись до підніжжя гори, у селищі черкасців уже чекали. Вони стали ледь не народними героями, адже не багато сміливців кидають Ушбі виклик взимку.

prapor2317909_430395283697017_741605042_n

   З поверненням до дому і з чудовим результатом альпіністів привітала директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Ірина Топчій:

Дуже приємно, що альпінізм у Черкасах має перспективи розвитку, ми покладаємо на нього великі надії, як вид діяльності, захоплення. Сподіваюся, що цей проект приверне чимало уваги дітей та дорослих, а вид спорту матиме багато прихильників. І через деякий час ми не одну експедицію будемо споряджати у таку цікаву подорож.

   За слова Ірини Топчій, співпраця із альпіністами нарівні міста є досить відчутною. Окрім того, що підкорювачі вершин завдяки проекту прославляють Черкаси далеко за межами країни, вони ще й відгукуються на міські заходи. Зокрема, саме завдяки їм над Центром надання адміністративних послуг (колишня тютюнова фабрика) майорить величезний прапор міста.

Нагадаємо, що проект стартував торік у вересня, коли у горах Непалу було встановлено пік Черкаси. Наступним етапом у проекті стане тренувальний збір у Франції, а згодом нова вершина, згідно плану, – киргизька Хантегрі.